Israil'deki tartismali yargi reformu koalisyonda çatlaga neden olduEnes Canli,Mücahit Aydemir- Netanyahu liderligindeki koalisyon hükümetinin ortaklarindan Dini Siyonizm Partisi, tartismali yargi düzenlemesinin askiya alinmasinin "siddet, anarsi ve askerlik görevini reddetmeye teslim olmak" anlamina gelecegini açikladi - Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakani Ben-Gvir'in, yargi düzenlemesinin durdurulmasi halinde "koalisyonu devirme tehdidinde bulundugu" bildiriliyor

Israil'deki tartismali yargi reformu koalisyonda çatlaga neden olduEnes Canli,Mücahit Aydemir- Netanyahu liderligindeki koalisyon hükümetinin ortaklarindan Dini Siyonizm Partisi, tartismali yargi düzenlemesinin askiya alinmasinin "siddet, anarsi ve askerlik görevini reddetmeye teslim olmak" anlamina gelecegini açikladi
- Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakani Ben-Gvir'in, yargi düzenlemesinin durdurulmasi halinde "koalisyonu devirme tehdidinde bulundugu" bildiriliyor

KUDÜS (AA) - Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'nun ülke çapinda 13 haftadir kitlesel protestolara yol açan tartismali yargi düzenlemesini askiya alacagi yönündeki haberler koalisyon hükümetinde çatlaga neden oldu.

Protestolarin hedefindeki Netanyahu'nun, yarginin yetkilerini kisitlayan "yargi reformunu" askiya alacagi bildirilirken, koalisyon hükümetinin asiri sagci ortaklari bu adima karsi olduklarini duyurdu.

Açiklamalariyla hem Israil'de hem de uluslararasi alanda tepki toplayan asiri sagci Maliye Bakani Bezalel Smotrich'in partisi Dini Siyonizm, konuya iliskin yazili bir açiklama yapti.

Parti açiklamasinda, tartismali yargi düzenlemesinin askiya alinmasinin "siddet, anarsi ve askerlik görevini reddetmeye teslim olmak anlamina gelecegi ve seçim sonuçlarini mahvedecegi" ifade edildi.

Seçim sonuçlariyla "kendilerine Israil demokrasisinde bir denge olusturma görevi verildigini" belirten Dini Siyonizm Partisi, tavize, diyaloga açik olduklarini ancak "bunun Israil demokrasisindeki merkez güçlerin darbe tehdidi altinda olmayacagini" kaydetti.

- Ben-Gvir'den "koalisyonu devirme" tehdidi

Netanyahu'nun bir diger asiri sagci koalisyon ortagi Yahudi Gücü Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir de sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, yargi düzenlemesinin askiya alinmamasi ve "anarsiye teslim olunmamasi" çagrisinda bulundu.

Ben-Gvir, paylasiminda, Israil'de yargi düzenlemesinin durdurulmasinin "savas pilotlarinin oylarini piyade erlerinin oylarindan, yüksek teknoloji sektörünün oylarini isçilerin oylarindan daha degerli yaptigini" belirtti.

Öte yandan Israil'in "Kanal 12" televizyonu, Ben-Gvir'in, yargi düzenlemesinin durdurulmasi halinde "koalisyon hükümetini devirme" tehdidinde bulundugunu aktardi.

Israil Basbakani Binyamin Netanyahu'nun bir basin açiklamasi yaparak tartismali yargi düzenlemesinin askiya alindigini duyuracagi bildirilmisti.

Ancak Israil basini koalisyon ortaklarindan gelen tepkiler üzerine Netanyahu'nun yapmayi planladigi basin açiklamasini erteledigini kaydetti.

Netanyahu, yargi düzenlemesinin durdurulmasi çagrisi yapan Savunma Bakani Gallant'i pazar aksami görevden almis, bunun üzerine ülke genelinde yüz binlerce Israilli sokaklara dökülmüstü.

Savunma Bakani Gallant'in çagrisina, Likud Partisi içinden de destek gelmisti.

Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katilarak yasa tasarisinin durdurulmasi ve diyalog çagrisinda bulunmustu.

- Netanyahu hükümetinin tartismali "yargi reformu"

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören bir "yargi reformu" planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi makami olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümetinin açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagi belirtilmisti.

Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yogun sekilde elestirilmisti.

Cumhurbaskani Isaac Herzog'un, taraflara "iç savas" uyarisi yaparak sundugu alternatif tasari da iktidar tarafindan reddedilmisti.