Bursa'da Kurtulus Savasi'nda iz birakan kahraman Türk kadinlari anildiCem San

Bursa'da Kurtulus Savasi'nda iz birakan kahraman Türk kadinlari anildiCem San

BURSA (AA) - Bursa Büyüksehir Belediyesince Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yili dolayisiyla düzenledigi "Vatan Ana'dolu Olunca Hepimiz Biriz" etkinliginde Kurtulus Savasi'nda iz birakan kahraman Türk kadinlari, tiyatro oyunculari tarafindan canlandirildi.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu'nda, Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneginin destekleriyle gerçeklestirilen etkinligin açilisinda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, stratejik konumu ve tarihi zenginligiyle pek çok ülkenin dikkatini çeken Türkiye'de yillar boyunca birçok kusatma ve savasin yasandigini hatirlatti.

Zor zamanlarda, her yasta insanin tek yürek olarak ülkenin birlik ve beraberligi için mücadele ettigini belirten Aktas, "Bu yeniden varolus mücadelesinde kadinlarimizin rolü bir hayli fazla. Bu dönemde kadinlarimizin gerek cephede gerekse cephe gerisinde verdigi destek hepimiz için önemli olmali. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün su sözünü hatirlatayim. Milli Mücadele'yi gerçeklestiren dogrudan dolayi milletin ta kendisidir. Milli Mücadele ve Türk milleti kadiniyla, erkegiyle mücadeleyi kendisine ülkü edindi." dedi.

Aktas 2023'ün Cumhuriyetin 100'üncü yil dönümü oldugunu hatirlatarak sunlari kaydetti:

"Insallah yeni bir yüzyilin baslangici. Bursa Büyüksehir Belediyesi olarak bizler de bugün Cumhuriyet'imizin 100'üncü yilinda Çanakkale Cephesi'nde ve Kurtulus Savasi'nda essiz mukavemet göstererek tarihte iz birakan Türk kadinlarini yad etmek için bir araya geldik. 'Vatan Ana'dolu Olunca Hepimiz Biriz' programi vesilesiyle geçmisin izinde gelecege iz birakacak kadinlari daha yakindan taniyacagiz ve 104 yil geriye giderek Milli Mücadele dönemindeki kadin kahramanlarimizin cesaret ve özverilerine yeniden taniklik edecegiz. Kara Fatmalar, Nene Hatunlar, Serife Bacilar bu aziz milletin içinden hiç eksik olmaz. Her devirde yeni bir ruhla cemiyet içinde yerlerini alirlar. Savasta cepheye gider, savas disinda ise hastanede, okulda, atölyede milletine ve devletine hizmet etmeye devam ederler. Biz bu yönden Allah'in lütfuna mazhar olmus bir milletiz. Çok sükür bizim kahramanlarimiz hiçbir zaman bitmez. Rabb'im vatanimizi, devletimizi ve milletimizi her türlü ser odaklarindan korusun."

Aktas, bu kutlu topraklarin korunmasinda canini ortaya koyan ecdadi ve tüm sehitleri rahmet ve minnetle yad ettigini sözlerine ekledi.

Konusmalarin ardindan Kurtulus Savasi'nda etkin rol alan Nene Hatun, Serife Baci, Kara Fatma, Halide Edip Adivar, Kastamonulu Hafiz Selman Izbeli, Halime Çavus, Tayyar Rahmiye, Gördesli Makbule ve Çete Emir Ayse gibi kahraman Türk kadinlari tiyatro sanatçilari tarafindan canlandirildi.

Etkinlige 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenerek Bursa'ya gelen afetzedeler, siyasi partilerle sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve vatandaslar katildi.