Islam Isbirligi Teskilatindan depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'ye daha fazla yardim çagrisiMhamed Bakaye,Ali Semerci

Islam Isbirligi Teskilatindan depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'ye daha fazla yardim çagrisiMhamed Bakaye,Ali Semerci

NOVAKSOT (AA) - Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Genel Sekreteri Hüseyin Ibrahim Taha, "asrin felaketi" olarak nitelenen 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye'ye daha fazla yardim yapilmasi çagrisinda bulundu.

Genel Sekreter Taha, Moritanya'nin baskenti Novaksot'ta düzenlenen 49. IIT Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi'nda konustu.

"Iki ülkeyi vuran depremin ardindan Türkiye ve Suriye ile dayanismamizi yineliyor, onlara daha fazla yardim yapilmasi çagrisinda bulunuyoruz." diyen Taha, IIT'ye üye ülkeler arasindaki isbirliginin güçlendirilmesi gerektigini vurguladi.

IIT Genel Sekreteri Taha, Filistin-Israil meselesine iliskin ise sunlari kaydetti:

"Bu oturum, Israil'in uluslararasi insan haklarini alenen ihlal ederek sistematik cinayet ve terör suçlarini tirmandirmasi, sömürgeci yerlesim politikasini sürdürmesi, Kudüs'ü Yahudilestirme politikasi ve Mescid-i Aksa'nin kutsalligini ihlal etmesi sonucunda ana meselemiz olan Filistin ve Kudüs meselesindeki gelismeler ve tehlikeli kosullar altinda gerçeklestirilmektedir."

Taha, bu ciddi meydan okumalarin, Israil'in suçlarina ve ihlallerine son verme yönünde uluslararasi toplumun sorumlulugunu seferber etmek, Filistin halkina uluslararasi koruma saglamak ve mevcut uluslararasi adalet mekanizmalari araciligiyla Israilli yetkilileri Filistin halkina karsi isledikleri suçlardan sorumlu tutmak için tutumlarin birlestirilmesini ve çabalari artirmayi gerektirdigini söyledi.

IIT Genel Sekreteri, ilgili Birlesmis Milletler kararlari ve Arap Baris Girisimi temelinde iki devletli çözüm vizyonuna ulasmak için çok tarafli siyasi süreci yeniden baslatma çabalarini destekleme çagrisinda bulundu.

Afganistan konusuna da deginen Taha, IIT'nin Kabil'deki ofisi araciligiyla Afganistan'a insani yardim saglamaya devam edeceklerini söyledi.

Konusmasinda Cammu Kesmir sorununa da yer veren Taha, IIT'nin "Cammu Kesmir'i savunmaya bagli oldugunu" vurguladi.

Taha, IIT Genel Sekreterligi ve IIT Genel Sekreteri Cammu Kesmir Özel Temsilcisi Büyükelçi Yusuf ed-Dubeyi'nin, Islamabad'da yapilan 48. Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi sirasinda Cammu Kesmir Temas Grubu tarafindan kabul edilen eylem planini uygulamaya devam ettigini dile getirdi.

Daglik Karabag konusunda ise Taha, IIT'nin Azerbaycan'in egemenligini ve toprak bütünlügünü korumasi ve anlasmazligin BM Güvenlik Konseyi kararlari uyarinca çözülmesi konusunda Azerbaycan'a destegini sürdürecegini vurguladi.

Taha, IIT'nin Yemen, Suriye, Sudan, Libya, Sahel ve Çad Gölü Havzasi ülkeleri, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Gine ve Burkina Faso'da baris, güvenlik, istikrar ve kalkinmanin "halklarinin özlemlerine cevap verecek sekilde" saglanmasi için yürütülen diyalog ve çabalara destegini sürdürecegine isaret etti.

Genel Sekreter Taha, Irak'in birligini, toprak bütünlügünü ve yeniden insasini desteklemeye yönelik tüm çabalari da takdir ettigini söyledi.

Moritanya'nin baskenti Novaksot'ta bugün baslayan Islam Isbirligi Teskilati (IIT) 49. Disisleri Bakanlari Konseyi Toplantisi'nin iki gün sürmesi planlaniyor.