Irak'in Türkiye sinirindaki Zaho ilçesinde Osmanli mirasi 140 yillik çarsi restore edildiBekir Aydogan,Abdulhameed Hussein Karam- Zaho Kültür ve Tarihi Eserler Müdürü Muhammed Ahmed Yusuf: - "Burada her türlü esya satilmiyor. Sadece kültürel degeri olan ve el isçiligi ürünler bulunuyor. Bu sekilde sehrin tarihine de katkida bulunmayi hedefliyoruz"

Irak'in Türkiye sinirindaki Zaho ilçesinde Osmanli mirasi 140 yillik çarsi restore edildiBekir Aydogan,Abdulhameed Hussein Karam- Zaho Kültür ve Tarihi Eserler Müdürü Muhammed Ahmed Yusuf:
- "Burada her türlü esya satilmiyor. Sadece kültürel degeri olan ve el isçiligi ürünler bulunuyor. Bu sekilde sehrin tarihine de katkida bulunmayi hedefliyoruz"

DUHOK (AA) - HAMIT HÜSEYIN / BEKIR AYDOGAN - Irak’in Duhok kentine bagli Zaho ilçesinde bulunan Osmanli döneminden kalma 140 yillik Zaho Çarsisi, aslina uygun restore edilerek yeniden hizmete açildi.

Türkiye sinirinda yer alan Zaho'daki tarihi çarsinin restorasyon çalismalarina Ekim 2022'de baslandi ve bunun için 1 milyar 180 milyon dinarlik (750 bin dolar) bütçe ayrildi.

Bölgenin tarihi ve kültürel mirasi konumundaki çarsida yogun olarak kadinlarin el sanatlari ürünlerinin satildigi 130 dükkan bulunuyor.

- Sadece kültürel degeri el isçiligi ürünleri satiliyor

Zaho Kültür ve Tarihi Eserler Müdürü Muhammed Ahmed Yusuf, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yerli ve yabanci turistlerin ziyaret noktalarindan biri olmasi beklenen çarsinin 140 yil önce insa edildigini belirtti.

Yusuf, "Yikilmak üzere olan çarsiyi yeniden onararak sehrin hizmetine sunduk. Burada her türlü esya satilmiyor. Sadece kültürel degeri olan ve el isçiligi ürünler bulunuyor. Bu sekilde sehrin tarihine de katkida bulunmayi hedefliyoruz." dedi.

Çarsinin kadin esnafindan Nevruz Cafer de el isçiligiyle kiyafet, sapka ve eldiven yaptigini belirterek burada is imkani saglanmasindan çok mutlu oldugunu söyledi.

Çarsida kadinlarin dükkan isletmesinden de memnuniyet duydugunu dile getiren Cafer, bu durumun çarsiya renkli kattigini ifade etti.

Cafer, "Buraya Irak'in farkli bölgelerinden ve ülke disindan turist gelmesini bekliyoruz. Daha önce internet üzerinden satis yapiyordum ancak bu çarsinin açilmasiyla turistlere de ürün satabilecegimi düsünerek buraya geldim." diye konustu.

- Çarsinin müdavimleri eski günleri yad etmeye geliyor

Tarihi çarsinin müdavimlerinden Ibrahim Süleyman Sindi, arkadaslariyla çarsiya gelip oturduklarini ve buranin eski günlerini yad ettiklerini söyledi.

Çarsinin sakin ve huzurlu bir yer oldugunu söyleyen Sindi, Irak'in muhtelif sehirlerinden turistlerin buraya ilgi gösterdigini belirtti.

Isveç'ten Zaho'ya gelen ve çarsiyi ziyaret eden Enisa Abdulhamid ise, "Çarsinin restore edildigini ögrenince gelip görmek istedim. Çocukken buraya gelirdik, o zamanlar karanlikti. Onarilmasi bizi mutlu etti, eski günlere gittik. Gelmisken biraz da alisveris yaptim." ifadelerini kullandi.