ITO Baskani Avdagiç'ten Ekonomi Eylem Plani ve döviz kuru degerlendirmesi:Ergin Garip- "Yeni finansal ekonomi politikalarinin, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odakli büyüme dinamikleriyle es güdümlü olmasi da en az fiyat istikrari kadar önemlidir"- "(Döviz kurundaki artis) Bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarli, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yasanmasini bekliyoruz"

ITO Baskani Avdagiç'ten Ekonomi Eylem Plani ve döviz kuru degerlendirmesi:Ergin Garip- "Yeni finansal ekonomi politikalarinin, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odakli büyüme dinamikleriyle es güdümlü olmasi da en az fiyat istikrari kadar önemlidir"- "(Döviz kurundaki artis) Bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarli, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yasanmasini bekliyoruz"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Sekib Avdagiç, ekonomi yönetiminin uygulayacagi para ve maliye politikasinin, is dünyasinin üretim-istihdam-ihracat öncelikleriyle uyumlu götürülmesinin büyük önem tasidigini belirterek, "Yeni finansal ekonomi politikalarinin, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odakli büyüme ve kalkinma dinamikleriyle es güdümlü olmasi da en az fiyat istikrari kadar önemlidir." dedi.

ITO'nun haziran ayi meclis toplantisinda konusan Avdagiç, finansal istikrar ve fiyat istikrarinin hiç süphesiz ekonomi politikalarinin olmazsa olmazi oldugunu vurguladi.

Avdagiç, "Temennimiz ve beklentimiz, ekonomi politikalarinin tam bir bütünlük içinde, tutarli ve kararli programlarla hayata geçirilmesidir." degerlendirmesinde bulundu.

Yeni kurulan hükümetin önünde yogun bir gündem ve önemli basliklara sahip bir ajanda durdugunu belirten Avdagiç, söyle devam etti:

"Is dünyasi olarak bizim için 'enflasyon, cari açik, finansmana erisim' öncelikli konular arasinda yer aliyor. KOBI'lerimizin rekabet gücünü gelistirmek, üretim desenimizi yeni çagin rekabet kosullariyla uyumlastirmak zorundayiz. Hedef odakli bu tek yönlü yolculukta üretimi, ihracati, istihdami önceleyen politikalari ve stratejileri kamu-özel sektör birlikteligi ile olusturmak ve kararlilikla uygulamak zorundayiz. Ekonomi yönetiminin uygulayacagi para ve maliye politikasi, is dünyasinin üretim-istihdam-ihracat öncelikleriyle uyumlu götürülmesi büyük önem tasiyor. Yeni finansal ekonomi politikalarinin, reel sektör yani üretim-istihdam-ihracat odakli büyüme ve kalkinma dinamikleriyle es güdümlü olmasi da en az fiyat istikrari kadar önemlidir."

- "Reel sektör olarak arzumuz piyasanin ani kur soklarindan bir an evvel siyrilmasi yönünde"

Sekib Avdagiç, içinde bulunulan hafta döviz kurunda ciddi bir artis yasandigina dikkati çekerek, "Belki bozulmus olan kur dengesinin hizli tesisi adina bir düzeltme hareketi olarak degerlendirebiliriz. Tabii reel sektör olarak arzumuz piyasanin ani kur soklarindan bir an evvel siyrilmasi yönünde. Bu düzeltme hareketinin akabinde önümüzdeki süreç için tahmin edilebilir, tutarli, enflasyona paralel fiyat hareketlerinin yasanmasini bekliyoruz." açiklamasinda bulundu.

Avdagiç, kurlarla ilgili ikinci beklentilerinin yüksek boyutlara ulasan kur makaslariyla karsilasmama oldugunu, bu konunun göz ardi edilmemesinin önemli oldugunu vurguladi.

Enflasyona paralel, piyasa gerçekleriyle örtüsen, öngörülebilir bir kur düzeyine ihtiyaç oldugunu kaydeden Sekib Avdagiç, "Ihracat ilk 5 ayda yüzde 0,2 artis gösterdi. Bu tabloda ana hedef pazarlardaki yavaslamanin yani sira degerli TL nedeniyle özellikle son üç çeyrektir rekabetçi fiyat verememenin de etkisi büyük." yorumunu yapti.

- "Vakit, attigimiz her adimda ileriye bakma vaktidir"

ITO Baskani Avdagiç, Cumhurbaskanligi ve TBMM seçimlerinin ülkeye yarasir bir siyasi olgunlukla tamamlandigini ifade ederek, "Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in Cumhurbaskanligi yemin töreninde yaptigi konusmada söyledigi 'Türkiye'nin bir büyük kucaklasmaya ihtiyaci olduguna inaniyoruz. Gelin seçim dönemindeki kirginliklari bir tarafa koyalim.' sözlerini çok önemsiyoruz. Is alemi olarak bu yaklasimi destekliyoruz." diye konustu.

Türkiye'nin parlak gelecegine olan inançlarinin tam oldugunu vurgulayan Avdagiç, "Daha iyi bir gelecege giderken geçmisin muhasebesini yapmak, hatalarimizi ve eksikliklerimizi görmek elbette ki önemli. Ama bunlari kisir bir döngüye çevirerek kaybedecek vaktimiz yok. Vakit, attigimiz her adimda ileriye bakma vaktidir." ifadelerini kullandi.

Yeni uygulanacak ekonomik programin küresel ekonomiyle dengeli ve rekabetçi entegrasyonunu da önemsediklerini aktaran Avdagiç, sunlari kaydetti:

"Diplomaside oldugu gibi, ticarette de iyi komsuluk iliskileri esastir. Bu çerçevede, bir yandan rakiplerimizle rekabet ederken, bir yandan da basta büyük ticaret ortaklarimiz olmak üzere tüm ülkelerle dengeli ve karsilikli yarara dayali is birligini daha da gelistirmek zorundayiz. Bu baglamda biz yeni kabineden Avrupa Birligi ile iliskilerimizi, Ankara Anlasmasi'nin ruhuna uygun bir yapiya kavusturmasini arzu ediyoruz. Gelisen kosullar paralelinde Gümrük Birligi Anlasmasi'nin güncellenmesine yönelik taleplerimizi daha yüksek sesle dile getirmeliyiz."