Hyundai N Departmani, IONIQ 5 N'in dayaniklilik testlerini Isveç’te gerçeklestirdiGökhan Yildiz- Arjeplog'daki Hyundai Mobis test alani, Kuzey Kutup Dairesi'ne bitisik konumu göz önüne alindiginda dünyanin en zorlu ve en düsük yol tutus katsayisina sahip buzlu yüzeyleri olarak sayiliyor

Hyundai N Departmani, IONIQ 5 N'in dayaniklilik testlerini Isveç’te gerçeklestirdiGökhan Yildiz- Arjeplog'daki Hyundai Mobis test alani, Kuzey Kutup Dairesi'ne bitisik konumu göz önüne alindiginda dünyanin en zorlu ve en düsük yol tutus katsayisina sahip buzlu yüzeyleri olarak sayiliyor

ISTANBUL (AA) - Hyundai N Departmani, yüksek performansli seri üretim ilk elektrikli N modeli olan IONIQ 5 N’in zorlu kis testlerini Isveç Arjeplog'daki Hyundai Mobis Proving Center sahasinda gerçeklestirdi.

Hyundai'den yapilan açiklamaya göre, Arjeplog'daki Hyundai Mobis test alani, Kuzey Kutup Dairesi'ne bitisik konumu göz önüne alindiginda dünyanin en zorlu ve en düsük yol tutus katsayisina sahip buzlu yüzeyleri olarak sayiliyor.

Zemin tamamen buzla kapli olurken sicaklik ise eksi 30 dereceye kadar düsüyor. Pil ve sarj süresini etkileyen soguk hava kosullari, elektrikli otomobillerin kis aylarindaki çalisma prensipini tamamen zorlastiriyor.

Bu dogrultuda, IONIQ 5 N’in batarya ve HTRAC dört tekerlekten çekis sistemini test eden Hyundai N mühendisleri, asiri düsük sürtünme kosullarindaki sürüs karakteri ve performans yetenegi arasindaki optimum dengeyi elde etmeye çalistilar.

Hyundai, IONIQ 5 N modelinde de markanin Elektrikli Global Modüler Platformunu (E-GMP) kullaniyor. Hyundai N'nin Dünya Ralli Sampiyonasi’nda elde ettigi basarilarini ve üst düzey performans teknolojilerini E-GMP ile birlestiren mühendisler, dünyanin en zorlu yaris pisti olan Nürburgring’de de aracin yol performansini test ettiler.

Hem Isveç hem de Almanya’daki keskin virajlarda ve uzun düzlüklerde test edilen Hyundai IONIQ 5 N, tipik olarak üç ana N marka kriterinden olusuyor.

Viraj performansi, yaris pisti yetenegi ve günlük spor otomobil gibi dinamikleri bir araya getiren IONIQ 5 N, Hyundai’nin elektrifikasyon stratejisindeki en hizli seri üretim EV model olarak RM20e, RN22e, Veloster N E-TCR konseptlerini gerçek hayata uyarliyor.

- IONIQ 5 N'nin üst düzey viraj yetenegi, gelistirilmis sürüs modlariyla destekleniyor

IONIQ 5 N'nin üst düzey viraj yetenegi, gelistirilmis sürüs modlariyla destekleniyor. Sürüs modlarina ek olarak; otomobilin ön ve arka tork dagilimini, tork oranini, süspansiyon sertligini, direksiyon tepkilerini ve e-LSD (elektronik Sinirli Kaymali Diferansiyel) sistemini, N Drift Optimizer da destekliyor.

Her seviyedeki sürücüye drift keyfini yasatmaya yardimci olan “N Drift” modu, performans tutkunu kullanicilari heyecanlandiran özelliklerden biri olacak.

IONIQ 5 N, özel olarak gelistirilmis bir e-LSD yani sinirli kaymali diferansiyel ile üretiliyor. Tamamen elektronik kontrol ünitesiyle yönetilen bu diferansiyel, yol tutusu iyilestirmek için tekerlegin ne zaman ekstra torka ihtiyaç duydugunu belirlemek için sensörlerden gelen tepkileri anlik olarak analiz ediyor.

Böylece e-LSD, yaris pistinde veya yüksek tempolu sürüs esnasinda yol tutusu mükemmel seviyelere çikarmak için olusan yüksek torku tekerlere degisken bir sekilde iletiyor. IONIQ 5 N, farkli sürüs modlari için optimize edilmis N Tork modunu da etkin bir sekilde kullaniyor.

Hem ön hem de arka tekerlekler için tork seviyesini seçmeye olanak taniyan bu sistem, gücü dört tekerlege de degisen oranlarda dagitmak için e-LSD ile birlikte çalisiyor.

Hyundai, önümüzdeki günlerde daha fazla teknik bilgi ve donanim açiklayacak. Heyecan verici Hyundai IONIQ 5 N, Temmuz ayinda yapilacak tanitimin ardindan satisa sunulacak.