Hindistan, savaslardan kaçip Çin ve Pakistan vatandasligi alanlarin gayrimenkullerini satiyorBüsra Selvi Ögütcen

Hindistan, savaslardan kaçip Çin ve Pakistan vatandasligi alanlarin gayrimenkullerini satiyorBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - Hindistan, 1962-1965 döneminde yasanan savaslardan sonra Çin ve Pakistan vatandasligi alan Hintlere ait gayrimenkul varliklari satmaya basladi.

Hindistan Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Pakistan ve Çin ile yasanan savaslarin ardindan bu ülkelerin vatandasligini alan Hindistanlilarin mülkleri "düsman varligi" olarak nitelendi.

Açiklamada, ülkedeki 20 eyalette bulunan ve en az 10 bini Bati Bengal eyaleti ile Uttar Prades eyaletinde olan 12 bin 611 gayrimenkul varligin satis sürecinin baslatildigi ifade edildi.

Degeri 10 milyon rupiden (121 bin dolar) az olan gayrimenkul varliklarin ilk olarak kullanicilarina teklif edilecegi kaydedilen açiklamada, 1 milyon rupiye kadar degeri olanlarin da çevrim içi müzayedede veya Hint hükümetince satilacagi belirtildi.

Gayrimenkul varliklarin yaklasik toplam degerinin 15 milyar dolar degerinde oldugu tahmin ediliyor.

Hindustan Times'in haberine göre, 12 bin 611 gayrimenkul varliktan 12 bin 485'i Pakistan, 126'si Çin vatandasligi alanlara ait.

Hindistan Içisleri Bakanligi, subatta savaslar nedeniyle ülkeden kaçarak Çin ve Pakistan vatandasligina geçenlere ait yaklasik 34 milyar rupi degerindeki hisse senetleri, altin ve gümüs gibi mal varliklarina el koyarak satmisti.

Hindistan, Çin ile 1962'de sinir ihtilafi nedeniyle Pakistan ile de 1947, 1965 ve 1999'da Kesmir bölgesi gerekçesiyle savasmisti.

Her iki olayda da Hindistan'dan çok sayida sivil, Çin ve Pakistan'a siginmis ve geri dönmemisti.