Hindistan, Avustralya ile iliskilerini "üst seviyeye" çikarmak istiyorDilara Karatas

Hindistan, Avustralya ile iliskilerini "üst seviyeye" çikarmak istiyorDilara Karatas

SYDNEY (AA) - Hindistan Basbakani Narendra Modi, Çin'in Hint-Pasifik bölgesindeki nüfuzunun artmasi nedeniyle Avustralya ile iliskilerini "üst seviyeye" çikarmak istediklerini söyledi.

Basbakan olarak seçilmesinden bu yana Avustralya'ya ikinci resmi ziyaretini yapan Modi, yerel basina verdigi röportajda ikili iliskileri degerlendirdi.

Modi, Çin'in nüfuzunu artirdigi Hint-Pasifik bölgesine iliskin, bölgenin "özgür ve kapsayici" olmasi konusunda iki ülkenin ortak görüslere ve stratejik açidan benzer fikirlere sahip oldugunu belirtti.

Hindistan ile Avustralya arasinda özellikle savunma ve güvenlik alanlarinda isbirligini gelistirmek istedigini aktaran Modi, bu sayede iki ülke iliskilerini "üst seviyeye" çikarabileceklerini vurguladi.

Modi, "Aramizdaki karsilikli güven sayesinde savunma ve güvenlik alanlarinda daha fazla isbirligi yapmaya basladik. Ortak deniz tatbikatlari yapiyoruz. Bu alanlarda isbirligimizi artirarak gerçek potansiyelimize ulasabilecegimizi düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

- "Serbest ticaret anlasmasi yeni istihdam kapilari açacak"

Öte yandan, Avustralya Basbakani Anthony Albanese, Parlamentoda yaptigi konusmada, Hindistan'in stratejik açindan önemli bir ortak oldugunu söyledi.

Albanese, iki ülkenin de giderek gelisen bir bölgenin parçasi oldugunu belirterek, serbest ticaret anlasmalarina iliskin müzakerelerin yil sonundan önce tamamlanabilecegine isaret etti.

Serbest ticaret anlasmasinin Avustralya'da yeni istihdam kapilari açacagini dile getiren Albanese, söz konusu anlasmanin sanayilerin gelismesine olanak saglayacagini vurguladi.

Albanese, Avustralya'nin ilk kez ev sahipligi yapacagi Malabar deniz tatbikatinin Quad ülkeleri arasindaki iliskinin derinlesmesine yardimci olacagina dikkati çekti.

Japonya'nin Hirosima kentindeki G7 Liderler Zirvesi'nin ardindan Avustralya'nin Sydney kentinde düzenlenecegi duyurulan Dörtlü Güvenlik Diyalogu "Quad" görüsmeleri ABD Baskani Joe Biden'in programindaki degisiklik nedeniyle iptal edilmisti. Bunun ardindan Modi de Avustralya ziyaretine devam edecegini açiklamisti.

- Sydney'de görüsmeyen Quad liderleri, G7'de bir araya geldi

Avustralya ve Hindistan, 11 Mart'ta, ekonomi, savunma, yatirim, egitim ve arastirma da dahil olmak üzere tüm alanlarda isbirligini güçlendirme ve gelistirme konusunda anlasmisti.

Albanese ve Modi, Hindistan-Avustralya Ekonomik Isbirligi ve Ticaret Anlasmasi'nin (ECTA) Aralik 2022'de yürürlüge girmesinden memnuniyet duyduklari ve karsilikli ticareti çesitlendirmek için önemli firsatlar oldugu konusunda mutabik kalmisti.

ABD, Avustralya, Hindistan ile Japonya arasinda 2007’de baslatilan diyalog forumu Quad, 2017'de "dörtlü ittifak" haline dönüstürülmüstü.

Çin'e karsi gayriresmi stratejik forum seklinde bilinen ve "Asya'daki demokrasi yayi" olarak nitelendirilen ittifakin üyeleri, düzenli toplantilarla karsilikli bilgi alisverisinde bulunuyor.

Quad ülkelerinin liderleri, Japonya'nin Hirosima kentinde G7 Liderler Zirvesi marjinda bir araya gelmisti.