Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Mersin'de konustu:Sezgin Pancar,Mustafa Ünal Uysal,Serkan Avci- "(Togg) Basvurularda çok ciddi rekor kirdi. Hedefimiz 7 yil içerisinde 1 milyon Togg'u yollarda kullanmak olacak" - "Buraya hizmet etmeye geldim. Benim yerel siyasetteki çatismalarla, laf yetistirmelerle, ona buna söz dokundurmayla geçistirecek bir saniye vaktim yok"

Hazine ve Maliye Bakani Nebati, Mersin'de konustu:Sezgin Pancar,Mustafa Ünal Uysal,Serkan Avci- "(Togg) Basvurularda çok ciddi rekor kirdi. Hedefimiz 7 yil içerisinde 1 milyon Togg'u yollarda kullanmak olacak"
- "Buraya hizmet etmeye geldim. Benim yerel siyasetteki çatismalarla, laf yetistirmelerle, ona buna söz dokundurmayla geçistirecek bir saniye vaktim yok"

MERSIN (AA) - Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un basvurularda ciddi rekorlar kirdigini ve hedeflerinin 7 yil içerisinde 1 milyon Togg'u yollarda kullanmak oldugunu belirtti.

AK Parti'nin Mersin milletvekili adayi Nebati, Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti'ni (MGC) ziyaret etti, basin mensuplariyla bir araya geldi.

Buradaki konusmasinda Nebati, Mersin'in önemli bir ticaret, tarim ve turizm kenti oldugunu belirterek, AK Parti iktidarlari boyunca kente önemli yatirimlar yapildigini söyledi.

Nebati, kente hizmet etmeye geldiklerini ifade ederek, "Buradaki tüm hemsehrilerimizle Mersin'e hizmet etme noktasinda elimizden gelen gayreti gösterecegiz. Bir is adami olarak da Serbest Bölge, Mersin Limani, Marina, fabrikalarda, Ticaret ve Sanayi Odasi, Ticaret Borsasindaki dostlarimizla, sivil toplum kuruluslarimizla, olaganüstü bir çaba sarf ederek Mersin'e hizmet edecegiz." dedi.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg ile Mersin'e geldigini dile getiren Bakan Nebati, Togg'un 60 yillik yerli otomobil hayalinin tezahürü oldugunu dile getirdi.

Togg'un yollara çikmis olmasinin kendilerini memnun ettigini aktaran Nebati, söyle konustu:

"Basvurularda çok ciddi rekor kirdi. Hedefimiz 7 yil içerisinde 1 milyon Togg'u yollarda kullanmak olacak. Togg satislarinda da kamu bankalarimiz araciligiyla araç bedelinin yüzde 50'si tutarinda 36 ay vade ve 0,99 faiz oraniyla kredi kullandiracagimizi da Cumhurbaskani'mizin ifade ettigi ve ayrintilarini verdigimiz bu imkani insanlarimizla tanistirmis olacagiz. Böylelikle bir teknoloji harikasi olan yerli otomobille vatandaslarimizin da isini kolaylastirmis olacagiz."

Bakan Nebati, enerji depolama ve batarya alaninda yatirimlari hizlandirdiklarini belirterek, yapimina baslanan SIRO Batarya Gelistirme ve Üretim Kampüsü'nün hem bu alandaki arz açigini degerlendirecegini hem de Togg ve yeni nesil araçlar için yenilenebilir enerji depolama için batarya gelistirip, üretecegini belirtti.

Nebati, taksi, dolmus ve otobüs isletmecilerine saglanacak ÖTV muafiyeti ile pazarci esnafinin basit usulde vergilendirilmesi ve evlerde imal ettikleri ürünleri internette ve benzeri platformlarda satanlari vergi muafiyeti kapsamina aldiklarini animsatti.

- "Bir yandan temelleri atiyor bir yandan anahtarlari teslim ediyoruz"

6 Subat'taki depremlerden 14 milyon insanin dogrudan, 85 milyon insanin da dolayi olarak etkilendigini vurgulayan Nebati, su degerlendirmede bulundu:

"Dogrudan etkilenen vatandaslarimiz basta olmak üzere tüm vatandaslarimizin deprem konusunda en az sekilde etkilenmesini gerektirecek adimlar attik. Deprem konusunda hiçbir sekilde Türkiye'deki vatandaslarimizin o yikici etkisini hissettirmeme noktasinda çok büyük basarilara imza attigimizi ifade etmek istiyorum. Depremzede vatandaslarimizi bir an evvel kalici konutlarina kavusturmak için canla basla çalismaya devam ediyoruz. Kisa bir süre zarfinda 105 binden fazla konutun insaatina basladik. Toplamda da 650 bin konut insa edecegiz. Bir yandan temelleri atiyor bir yandan anahtarlari teslim ediyoruz. Gaziantep Nurdagi'nda insasini tamamladigimiz köy evlerinin anahtarlarini hak sahiplerine teslim ettik. Vatandaslarimizi kisa bir sürede yepyeni ve sapasaglam evlerine kavusturmanin mutlulugunu paylasiyoruz."

- Istanbul'daki çalismalar

Istanbul'da yüzyilin dönüsümünü baslatacak adimlar attiklarina deginen Bakan Nebati, Avrupa ve Asya yakalarindaki rezerv alanlarda 500'er bin konut yapmayi hedeflediklerini aktardi.

Istanbul'daki çalismalar hakkinda bilgi veren Nebati, "Buralara tasiyacagimiz nüfusla büyük oranda seyreltecegimiz mevcut yerlesim yerlerinde de 500 bin konutu yerinde dönüstürmeyi planliyoruz. Her yil 300 bin, 5 yilda toplam 1,5 milyon yeni konutla en az 6 milyon Istanbulluyu güvenli yuvalara kavusturmus olacagiz. Bina yogunlugunu seyreltecegimiz yerlerde yeni yesil alan, sosyal birimler, toplanma alanlari yapacak, sehrin trafigini de rahatlatacagiz." ifadelerini kullandi.

Bugüne kadar 695 bini Istanbul'da olmak üzere toplamda 3,3 milyon konutu dönüstürdüklerine dikkati çeken Bakan Nebati, 81 ilde de kentsel dönüsüm çalismalarin devam ettigini aktardi.

Istanbul'un sehircilik tarihinde yeni bir sayfa açacak olan bu kampanya ile kentte kira yardimi tutarini 3 bin 500 liradan 5 bin 250 liraya yükseltecekleri bilgisini veren Nebati, bu kapsamdaki basvurularin 26 Nisan'da baslayacagini söyledi.

Kirsal Dönüsüm Projesi ve çiftçilere sunulan 10 yeni müjde hakkinda açiklamada bulunan Bakan Nebati, gençlere de önemli firsatlar sunan tarihin en önemli kirsal projelerinden birini hayata geçireceklerini belirtti.

Nebati, Türkiye'nin enerji bagimsizligi yolunda tarihi bir adim olan Karadeniz dogal gazinin kesiften 32 ay sonra devreye aldiklarini, dünyada 6-7 yil süren kesfedilen gazi kullanilabilir hale getirme süresini gece gündüz çalisarak 3 yilin altina indirdiklerini söyledi.

- "Ev hanimlarina emeklilik hakki getiriyoruz"

Aile ve Gençlik Bankasi kuracaklarini anlatan Nebati, su bilgileri verdi:

"Bu kapsamda ilk müjdemiz ev hanimlarimiza. Evlerimizin yükünü çeken ev hanimlarina emeklilik hakki getiriyoruz. Emekli olmak isteyen ev hanimlarinin primlerinin üçte birini de biz karsilayacagiz. Yipranma hakki da vererek ev hanimlarinin daha kisa sürede emekli olabilmelerini saglayacagiz. Gençlerimizi de unutmadik. Egitimlerinden is kurmalarina ve evliliklerine kadar her asamada gençlerimizin yaninda yer aliyoruz. Hem hibe hem de faizsiz kredi seklindeki maddi desteklerle gençlerimizi hayata hazirliyoruz. Evlenmek isteyen gençlerimize 2 yili ödemesiz 48 ay vadeli, faizsiz 150 bin lira kredi saglayacagiz. Üçüncü müjdemiz ailenin tüm fertlerine. Her ailede en az bir kisinin istihdama katilmasini temin edecegiz. Böylece en az bir ferdinin çalismadigi aile birakmamis olacagiz. Bu amaçla istihdam edilen kisinin gerekirse sigorta primini, gerekirse maasinin bir kismini biz karsilayacagiz."

Bakan Nebati, açilisini yaptiklarini Istanbul Finans Merkezi'nin birkaç yil içerisinde dünyanin finansal merkezlerinden biri haline gelecegini belirtti.

Savunma sanayindeki çalismalar hakkinda da bilgi veren Bakan Nebati, Türkiye'de nisan ayinda çesitli "vizyon" projelerinin hayata geçirildigini, yeni yüzyilin "Türkiye Yüzyili" olmasi hedeflerine emin adimlarla ilerlediklerini dile getirdi.

- Mersin'deki yatirimlar

Mersin'de yapilan çalismalarla ilgili de bilgi veren Nebati, Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS), 27 Nisan'da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla düzenlenecek törende ilk yakitin gelisine sahitlik edeceklerini belirtti.

Mersin'de kamu, belediye, özel sektör ve isbirligi destekleriyle 8 milyar 291 milyon 909 bin liralik bedeli olan açilisa hazir 246 projenin oldugunu bildiren Nebati, sunlari kaydetti:

"Buraya hizmet etmeye geldim. Benim yerel siyasetteki çatismalarla, laf yetistirmelerle, ona buna söz dokundurmayla geçistirecek bir saniye vaktim yok. Siyaset üstü is yapalim çünkü buraya bir bakan gönderilmesinin sebebi yerel siyasetle ugrasmak degil. Yerel siyaset, yerel siyasetçilerin isi olsun. Biz, onlarla beraber hizmet erbabiyiz. Bize 'Mersin git, çalis' dendi. Mersin'e geldik, çalisiyoruz. 'Fizan'a git' dense oraya gider çalisiriz. Tek hedefimiz var, o da hizmet etmek."

Konusmalarin ardindan Bakan Nebati, bir süre gazetecilerle sohbet etti. Daha sonra Cemiyet binasina geçen Nebati'ye MGC Baskani Rüstem Kaya Tepe rozet takarak, cemiyet fahri üyeligini verdi.