Haliya resim yapan Kazak ressam sosyal medyada ün kazandiMeiramgul Kussainova- Ressam Asel Sabyrcankyzy: - "Beni sosyal medyada daha çok gençler takip ediyor. Sanatimla onlara ilham kaynagi oldugum için çok mutluyum"

Haliya resim yapan Kazak ressam sosyal medyada ün kazandiMeiramgul Kussainova- Ressam Asel Sabyrcankyzy:
- "Beni sosyal medyada daha çok gençler takip ediyor. Sanatimla onlara ilham kaynagi oldugum için çok mutluyum"

ASTANA (AA) - MEIRAMGÜL KUSSAINOVA - Kazak ressam Asel Sabyrcankyzy, haliya çizdigi renkli resimleriyle sosyal medyada begeni topluyor.

29 yasindaki Asel Sabyrcankyzy, ressamlik okulundan sonra Astana'daki Sanat Üniversitesini bitirdi, ardindan Almati'daki Temirbek Jurgenov Sanat Akademisinden yüksek lisans mezunu oldu.

Yaklasik 14 yillik profesyonel ressamlik hayatinda çesitli yöntemleri deneyen Sabyrcankyzy, birkaç ay önce haliya resim çizmeye basladi.

Sabyrcankyzy'nin, Türk mitolojisindeki Umay tanriçasindan esinlenerek haliya çizdigi ilk resmi, sosyal medyada büyük begeni topladi. Böylece kisa sürede taninan ressam, ülkenin en prestijli galerilerinden birinde sergi açma teklifi aldi.

Baskent Astana'daki Kulanshi Sanat Galerisi'nde eserlerini sergileyen Sabyrcankyzy, AA muhabirine, ziyaretçilerden güzel dönüsler aldigini söyledi.

Bunun kendisini daha da motive ettigini anlatan Sabyrcankyzy, "Hali üzerinde yaptigim toplam 14 eserin hepsi burada sergileniyor. Nihayetinde burasi ülkenin en prestijli galerilerinden sayilir ve bir genç sanatçi için bu hem basari hem sans." dedi.

- "Tomris ve Bopay gibi kahraman kadinlarin portreleri var"

Resimlerinde Türk halklarinin önde gelen kadin sahsiyetlerinden esinlendigini anlatan Sabyrcankyzy, söyle konustu:

"Örnegin, Tomris ve Bopay gibi kahraman kadinlarin portreleri var. Bunun yani sira bir resimde, mitolojide iyiligin ve birligin simgesi Umay simgeleniyor. Diger bir eserimde, kar leopari karakterindeki bir kadini resmettim. Böylece kadin ruhunun ne kadar güçlü oldugunu göstermek istedim. Elinde kartal tutan kizin yer aldigi eserimde ise Kazak kadinlarinin toplumdaki sayginligini, onlara verilen degeri anlatmaya çalistim."

Sabyrcankyzy, haliya resim çizmenin kolay olmadigini belirterek, "Su geçirmez boyalar kullaniyorum ve burada hata yapma sansin pek yok. Resim yaparken dikkatimin dagilmamasi için tüm süreci kontrolümde tutmaya çalisiyorum. Bu zamana kadarki tecrübelerim de bana yardimci oluyor." dedi.

- "El yapimi hali üzerine resim yapma hayalim var"

Hali seçiminde kalitesine, rengine ve desenlerine dikkat ettigini kaydeden Sabyrcankyzy, "Haliya resim yapma teknigini gelistirmeye devam edecegim. El yapimi hali üzerine resim yapma gibi hayalim var." ifadelerini kullandi.

Sabyrcankyzy, resim hazirliklarinin daha fazla zaman aldigini anlatarak, "Halida resim yapmak 1-2 haftami aliyor. Ama bazen çok sevdigim ve duygulandigim bir resim ise bir gecede bile bitirdigim durumlar oldu." diye konustu.

Sosyal medya sayesinde bir ressam olarak kisisel markasini tanitma imkani yakaladigini dile getiren Sabyrcankyzy, "Beni sosyal medyada daha çok gençler takip ediyor. Sanatimla onlara ilham kaynagi oldugum için çok mutluyum." dedi.