Gazze'de meme kanserinde farkindalik için "Pembe Ekim" etkinlikleri basladiNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy- Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk: - "Bu yil, 'Pembe Ekim' etkinliklerini, meme kanserinde erken teshis, önleyici yaklasim ve çesitli tedavi yöntemleri konusunda farkindalik olusturmak için tüm dünyadaki faaliyetler kapsaminda baslatiyoruz"

Gazze'de meme kanserinde farkindalik için "Pembe Ekim" etkinlikleri basladiNour Mahd Ali Abu Aisha,Halime Afra Aksoy- Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk:
- "Bu yil, 'Pembe Ekim' etkinliklerini, meme kanserinde erken teshis, önleyici yaklasim ve çesitli tedavi yöntemleri konusunda farkindalik olusturmak için tüm dünyadaki faaliyetler kapsaminda baslatiyoruz"

GAZZE (AA) - Abluka altindaki Gazze Seridi'nde, meme kanseri konusundaki farkindaligi artirmak için "Pembe Ekim" etkinlikleri baslatildi.

Saglik Bakanligi tarafindan "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkindalik Ayi" kapsaminda düzenlen etkinlikte Filistinliler, Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi önünde bir araya geldi.

Etkinlikte, gökyüzüne pembe balonlar ve güvercinler birakildi, günün anlam ve önemine binaen resimler yapildi.

Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, etkinlikteki konusmasinda, "Bu yil, 'Pembe Ekim' etkinliklerini, meme kanserinde erken teshis, önleyici yaklasim ve çesitli tedavi yöntemleri konusunda farkindalik olusturmak için tüm dünyadaki faaliyetler kapsaminda baslatiyoruz." dedi.

Sukeyk, Bakanligin, meme kanserine büyük önem verdigini ve öncelikleri arasinda yer aldigini söyledi.

- 2022'de 294 yeni vaka

Gazze'deki kadinlarin yakalandigi kanser türleri arasinda meme kanserinin dikkati çektigini kaydeden Sukeyk, bölgede 2022'de 294 yeni vakanin kaydedildigini belirtti.

Sukeyk, meme kanserinin Gazze'de kadinlar arasinda akciger kanserinden sonra ölüm oraninda ikinci sirada yer aldigini ve genel oranda yüzde 12'sini olusturdugunu ifade etti.

Meme kanserinde tedavi oraninin yüzde 95'lere vardigini aktaran Sukeyk, çok sayida kadinin hastalik ilerledikten sonra tedaviye basvurduguna dikkat çekti.

Sukeyk, meme kanserinde erken teshisin ve periyodik muayenelerin önemli oldugunun altini çizdi.

- Abluka altindaki bölge disinda tedavi imkani saglanmasi

Kanser hastalarinin sikintilarinin hafifletilmesi ve bu hastalik karsisinda farkindalik olusturulmasi için sivil ve devlet kurumlarinin birlikte çalismasi gerektigini vurgulayan Sukeyk, ayrica uluslararasi kurumlara ve bagisçilara, "onkoloji hastalarinin bölge disinda tedavisinde imkan saglanmasi konunda Israil'e baski yapilmasi" çagrisinda bulundu.

Saglik Bakani Yardimcisi Yusuf Ebu er-Ris ise onkoloji hastaliklarinda meme kanserine yakalanmis kirilgan kesimin, bagisçilardan temel destek almasi gerektigini kaydetti.

Ebu Ris, "meme kanserine yakalanmis hastalari desteklemek için çabalarin harekete geçirilmesi ve hastalarin Gazze Seridi disinda tedavi görmesine müsaade edilmesi için Israil'e baski yapilmasini istedi.

Israil'in yaklasik 16 yildir hava, kara ve denizden abluka altinda tuttugu Gazze Seridi, büyük bir insani drama sahne oluyor. Seyahat özgürlügü olmayan yaklasik 2 milyon Filistinli, istisnai durumlar hariç Gazze disina çikamiyor.