Gazeteci-yazar Sadik Albayrak, TYB Yazar Meclisine konuk oldu:Ahmet Esad Sani- "Her sey aslina döner ve bu topraklardaki ruh da yeniden aslina dönecek, yeniden hayat bulacak. Yeter ki biz imtihani kazanalim. Bu topraklara layik bir nesil olarak mücadele verelim"

Gazeteci-yazar Sadik Albayrak, TYB Yazar Meclisine konuk oldu:Ahmet Esad Sani- "Her sey aslina döner ve bu topraklardaki ruh da yeniden aslina dönecek, yeniden hayat bulacak. Yeter ki biz imtihani kazanalim. Bu topraklara layik bir nesil olarak mücadele verelim"

ISTANBUL (AA) - Gazeteci-yazar Sadik Albayrak, Türkiye Yazarlar Birligi (TYB) Istanbul Subesi'nin Yazar Meclisi'ne "seref misafiri" olarak katildi.

Sultanahmet Kizlaragasi Medresesi'nde gerçeklestirilen etkinligin moderatörlügünü TYB Istanbul Sube Baskani Mahmut Biyikli üstlendi.

Albayrak'in Türkiye'nin yakin tarihine önemli katkilarda bulunan kiymetli bir yazar oldugunu belirten Biyikli, "Kaleme aldigi eserlerden beslenen nesiller, Türkiye'nin kaderinin belirlenmesinde kritik kararlar almis, ülkemiz adina hayirli hizmetlerde bulunmustur. Kendisine bu program vesilesiyle sükranlarimizi sunuyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Etkinlikte çesitli hatiralarini anlatan Sadik Albayrak, konusmalarin ardindan AA muhabirine yaptigi açiklamada, saglik sorunlari nedeniyle kisin Istanbul'a geldigini, yaz mevsiminde ise yaylaya çiktigini söyledi.

Albayrak, TYB'nin kurulus sürecinde ilk üyeleri arasinda yer aldigini belirterek, 1980'li yillardan bugüne Cagaloglu yokusunda ömür tüketmis, Türkiye genelinde birçok hizmetler ifa etmis arkadaslarini görmekten duydugu mutlulugu dile getirdi.

- "Ilk Meclis dönemindeki kurumlari yasatmamiz lazim"

Sadik Albayrak, 1960 ve 1970'li yillarda baslayan mücadelenin bugünlere kadar devam ettigini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Yazilarim 17-18 yasinda Trabzon'daki Hakimiyet ve Demokrat Çaykara adli gazetelerde çikti, sonra Istanbul'a geldim, 1970'li yillardan itibaren basimla çok ilgilendim, telifat ortaya koymaya çalistim. 1980'den sonra ise 15 yillik Diyanet görevimi kapattim. Resmi ideolojinin Demokles'in kilici gibi insanlarin kafasinda durdugu 657 sayili kanun dogrultusunda, Diyanet'teki isime son verdiler. Ondan sonra da yazarliga, gazetecilige basladim. 40-50 kadar eser yazdim."

Yakin tarihteki olaylardan örnekler veren, arsivlerin önemini vurgulayan Albayrak, "Anadolu Ajansinin çok büyük bir hizmet ifa etmesi gerektigine inaniyorum. Ne varsa bir mektup, bir pul bunlari toplayip arsivimizi, gelecegimizi zenginlestirmemiz lazim. Onun için Kizilay, Anadolu Ajansi gibi Cumhuriyetin Ilk Meclis dönemindeki kurumlarini yasatmak boynumuzun borcudur." degerlendirmesini yapti.

Kaleme aldigi eserlere iliskin bilgiler veren usta yazar, Cumhuriyetin 100. yilina özel olarak Ilk Meclis'ten hareketle "Yigit Düstügü Yerden Kalkar" adli eseri yazdigini belirterek, "O yigidin düstügü yer, Türkiye'nin bugünkü hedefini gösteriyor. Onun için bu kitabin yeni baskisinda bu beklenen kurtaricinin kim oldugunu yazacagim." seklinde konustu.

Necip Fazil Kisakürek'in 1965'te Büyük Dogu'da yazdigi yazilara isaret eden Albayrak, Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi'nin ibadete açilmasi gibi tarihte hayal dahi edilemeyecek gelismelerin Allah'in lütfuyla yasandigina dikkati çekti.

- "Bu topraklara layik bir nesil olarak mücadele verelim"

Önceki kitaplarinin eksiklerini tamamlayarak yeniden bastirdigini, "Son Devir Osmanli Ulemasi" kitabina 3 cilt daha ilave yaparak, 8 ciltli haliyle eseri okuyucuyla bulusturacagini sözlerine ekleyen Albayrak, sunlari söyledi:

"Eserlerimi gelecek nesillere de aktaracagim. Verecegim mesaj da su olacak; sadece Diyarbakir'da, Denizli'de, Adana'da degil, Yemen'den Batum'a, Diyarbakir'dan Edirne'ye, Manastir'a, Selanik'e, Kosova'ya kadar yayilmis olan müftüler, kadilar, naipler, müderrisler Istanbul'dan maas aliyor, Istanbul'dan tayin ediliyordu. Simdi ise böyle bir sey yok. Her sey aslina döner ve bu topraklardaki ruh da yeniden aslina dönecek, yeniden hayat bulacak. Yeter ki biz imtihani kazanalim. Bu topraklara layik bir nesil olarak mücadele verelim. Benim yapmak istedigim bu veya bir katre, bir damla, bir karinca kadar adim atmak."

Geçmiste yasanan sikintilara ve zorluklara deginen Albayrak, "Biz yaslilar tabii fazla kosamayacagiz ama gençlerin maraton kosucusu olmalari lazim. Bu kosuda en güzel yaris 4x100'dür. Bayragi alacaksin, 100 metre sonra bir arkadasina, ikinci 100 metrede ötekine, sonra dördüncüsüne teslim edecek, o da hilali burca dikecek. Simdi onu bekliyoruz." diye konustu.

Ahmet Agirakça, Dursun Gürlek, Resul Tosun, Muzaffer Dogan, Selahaddin Es Çakirgil, Halil Gölve, Bayram Öz, Mustafa Özcan, Fazli Karaman, Ömer Yorulmaz, Mekki Yassikaya, Resat Sen, Hasan Güneser, Serif Aydemir, Hüseyin Yorulmaz, Ali Ayar ve Cafer Sadik Özlevent'in de arasinda bulundugu edebiyatçi ve yazarlarin katildigi etkinlik, hatira fotografi çektirilmesiyle sona erdi.