Gazeteci Merdan Yanardag'in yargilanmasina baslandiZeynep Yesildal,Ümit Türk- Durusmada, mütalaasini açiklayan savci, Yanardag'in "basin yayin yoluyla terör örgütü propagandasi yapmak" suçundan 1 yil 6 aydan 7,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasini talep etti

Gazeteci Merdan Yanardag'in yargilanmasina baslandiZeynep Yesildal,Ümit Türk- Durusmada, mütalaasini açiklayan savci, Yanardag'in "basin yayin yoluyla terör örgütü propagandasi yapmak" suçundan 1 yil 6 aydan 7,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasini talep etti

ISTANBUL (AA) - Katildigi televizyon programinda terör örgütü PKK/KCK'nin elebasi Abdullah Öcalan ile ilgili açiklamalari nedeniyle tutuklanan gazeteci Merdan Yanardag'in "basin yoluyla suçu ve suçluyu övme" ile "basin yayin yoluyla terör örgütü propagandasi yapmak" suçlarindan 10 yil 6 aya kadar hapis cezasi istemiyle yargilanmasina baslandi.

Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesi'nde görülen durusmaya, tutuklu sanik Merdan Yanardag ve avukatlari katildi. Durusmaya, CHP Genel Baskan adayi Özgür Özel, CHP Sanliurfa Milletvekili Mahmut Tanal ile bazi partililer de izleyici olarak katildi.

Durusmada savunma yapan sanik Yanardag, tutuklanmasinin medyaya gözdagi vermek oldugunu iddia ederek, "Burada olmamin nedeni Tele1'in yaptigi yayinlar, benim gazetecilik anlayisimdir. Programin toplam süresi 50 dakika. Suçu ve suçluyu övmedim. Benim yaptigim AK Parti iktidarinin politikalarini elestirmektir." diye konustu.

Yanardag, programda terör örgütü PKK elebasi Öcalan'i ve herhangi bir terör örgütü eylemini övmedigini iddia etti.

Sosyal medyada kendisinin hedef gösterildigini savunan sanik Yanardag, beraatine ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Durusmada daha sonra cumhuriyet savcisi esas hakkindaki mütalaasini açikladi.

Mütalaada, sanik Yanardag'in "basin yayin yoluyla terör örgütü propagandasi yapmak" suçundan 1 yil 6 aydan 7,5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

Mahkeme heyeti, mütalaanin okunmasinin ardindan durusmaya ara verdi.

- Durusma öncesi açiklama

Durusma öncesi Istanbul Adalet Sarayi önünde açiklama yapan CHP Genel Baskan adayi Özgür Özel, 100 gündür cezaevinde olan Merdan Yanardag'in söylemedigi sözlerin cimbizlanarak, montajlanarak ve baglamindan kopartilarak gündemlestirildigini savundu.

Yanardag'in adalete kavusmasi için davasini takip edeceklerini belirten Özel, basin ve ifade özgürlügünün arkasinda durmayi sürdüreceklerini dile getirdi.

"Merdan Yanardag'a Özgürlük Platformu Girisimi"nce yapilan açiklama da Yanardag'in 27 Haziran'dan bu yana tutuklu oldugu belirtilerek, tutuklulugun da cezalandirilmaya dönüstügü öne sürüldü.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Merdan Yanardag'in katildigi Tele 1 adli televizyon kanalinda 20 Haziran 2023'te yayinlanan programdaki açiklamalarinin "PKK/KCK silahli terör örgütünün cebir, siddet veya tehdit içeren yöntemlerini mesru gösterecek veya örgütün cebir, siddet veya tehdit içeren yöntemlerine basvurmayi tesvik edecek" nitelikte bulundugu belirtiliyor.

Iddianamede, bu kapsamda Yanardag'in "basin yoluyla suçu ve suçluyu övme" ile "basin yayin yoluyla terör örgütü propagandasi yapmak" suçlarindan 1 yil 6 aydan 10 yil 6 aya kadar hapisle cezalandirilmasi isteniyor.