GRAFIKLI - Bulgaristan'da erken genel seçimlerde 2 Nisan'da sandik basina gidilecekIhvan Radoykov- Seçmenler, 21 parti ve koalisyon arasinda tercih yapacak - Son 2 yilda 5. kez yapilacak erken seçim için Türkiye dahil 62 ülkede 738 sandik kurulacak

GRAFIKLI - Bulgaristan'da erken genel seçimlerde 2 Nisan'da sandik basina gidilecekIhvan Radoykov- Seçmenler, 21 parti ve koalisyon arasinda tercih yapacak
- Son 2 yilda 5. kez yapilacak erken seçim için Türkiye dahil 62 ülkede 738 sandik kurulacak

SOFYA (AA) - IHVAN RADOYKOV - Bulgaristan'da son parlamentonun hükümet kuramamasi nedeniyle vatandaslar, 2 Nisan'da erken genel seçimler için yeniden sandik basina gidecek.

Yaklasik bir ay süren seçim kampanyasi bugün sona eriyor.

Ülkede "düsünme günü" ilan edilen 1 Nisan'da siyasi propaganda yasak olacak. Seçmenler, 2 Nisan'da 21 parti ve koalisyon arasinda tercih yapacak.

Son 2 yilda 5. kez gerçeklestirilecek erken seçim için Türkiye dahil 62 ülkede 738 sandik kurulacak.

Bulgaristan vatandaslarinin en kalabalik oldugu Türkiye'de kurulacak sandiklarin sayisi 162 olarak belirlendi.

Merkez Seçim Komisyonu (ZIK), kalabalik Bulgar diasporasinin bulundugu Ingiltere'de 118, Almanya'da 74, Ispanya'da 64 ve ABD'de 56 sandik kurulacagini bildirdi.

Bulgaristan Disisleri Bakanligi, yurt disindaki seçimlerin organizasyonu için 520 personel görevlendirecek. Yurt disinda 4 bin 100 kisi sandik basinda görev yapacak.

Bulgaristan'in seçim yasasina göre, bu seçimde hem oy kullanma makinesi ile hem de kagit pusulayla oy kullanilabilecek. 3 kitadaki 22 ülkede seçmen sayisinin yüksek olmasi beklenen 240 merkeze 400'ü askin oy kullanma makinesi yollanacak.

Bulgaristan Içisleri Bakanligi, genel olarak okullardaki seçim yerlerinin güvenligini saglamak üzere gerekli tüm önlemleri alacagini bildirdi.

Içisleri Bakani Ivan Dermenciev, son günlerde yayginlasan okullara yönelik bomba ihbarlarinin seçim gününü etkilemeyecegini açikladi.

Dermenciev, yurt disindan yapildigi tahmin edilen ihbarlarin tümünün asilsiz oldugunu belirterek, merkezleri 2 gün önceden polis tarafindan koruma altina alacaklarini söyledi.

- En az 5 parti, yeni parlamentoya girecek

Son anketler, katilim oraninin yüzde 40 dolayinda olmasi beklenen erken genel seçimlerden sonra 240 üyeli Bulgaristan Parlamentosuna girmek için gerekli yüzde 4 barajini en az 5 partinin asabilecegini gösterdi.

Gallup International'in seçim arifesinde yaptigi ankete göre, eski basbakanlardan Kiril Petkov'un Es Baskani oldugu Degisime Devam (PP) ile Demokratik Bulgaristan (DB) partileri arasinda kurulan koalisyon oylarin yüzde 26,9'unu alacak.

Ülkeyi 2021'e dek 12 yil yöneten eski basbakanlardan Boyko Borisov'un lideri oldugu Bulgaristan'in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) Partisi yüzde 26,5'lik oy potansiyeline sahip.

Güçlü örgütsel yapiya sahip, üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisinin de oylarin yüzde 13,3'ü ile parlamentonun 3. büyük siyasi gücü olmasi bekleniyor.

Anketler, popülist Rusya yanlisi Yeniden Dogus partisinin oylarin yüzde 13'ünü, eski komünist partinin siyasi gelenegini sürdüren Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) de yüzde 7,2'sini alabilecegini ortaya koyuyor.

- HÖH, Türkiye'deki seçmenlerin destegini bekliyor

Bulgaristan'da Türk ve Müslümanlarin geleneksel olarak destekledigi HÖH Partisi Genel Baskani Mustafa Karadayi, bu seçimde yurt disinda ve özellikle Türkiye'de yasayan Bulgar vatandaslardan oy beklediklerini açiklamisti.

Karadayi, seçimlere 60-80 bin göçmenin oy kullandigi Türkiye'den katilimin yüksek olmasi durumunda HÖH'ün yeni meclisteki milletvekili sayisini 36'dan en az 40'a çikarabilecegini, partinin gelecek koalisyon hükümetinde kilit ortak rol oynayabilmesi için bu seçimde büyük destek almasi gerektigini vurgulamisti.

Bulgaristan'da Nisan 2021'de, Temmuz 2021'de, Kasim 2021'de ve Ekim 2022'de yapilan genel seçimlerin ardindan olusturulan kisa ömürlü parlamentolardaki partiler, koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlasmaya varamamisti.

Bu sürede ülke, Cumhurbaskani Rumen Radev'in kurdugu geçici hükümetler tarafindan yönetildi.