Fransiz hükümeti çocuklara yönelik yeni "kamu bakim hizmeti" saglamak istiyorEsra Taskin

Fransiz hükümeti çocuklara yönelik yeni "kamu bakim hizmeti" saglamak istiyorEsra Taskin

PARIS (AA) - Fransa'da çocuklarin kreslerde kötü muameleye maruz kaldigina yönelik raporun yayimlanmasinin ardindan Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, yeni "kamu bakim hizmeti" saglamak istediklerini belirtti.

France 2 kanalinin konugu olan Veran'a, Sosyal Isler Genel Müfettisliginin (IGAS) ülkede çocuk hizmetlerine iliskin hazirladigi son raporu soruldu.

Veran, hükümetin çocuklar için yeni bir kurumsal kamu bakim hizmeti vermek için kollari sivadigini ifade ederek bunun Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaadi oldugunu da animsatti.

Fransiz ailelerinin yüzde 40'inin, 3 yasindan küçük çocuklarinin bakimi için uygun bir çözümü olmadigina deginen Veran, aile ve is hayatini birlestirmek zorunda kalan ebeveynler için uygun çocuk bakimi çözümlerinin önemini vurguladi.

Veran, ülkedeki kres ve küçük çocuk bakim hizmetlerinin yüksek kalitede oldugunu savunarak bunun bölgelere göre farklilik gösterebilecegini ifade etti.

Ülkede insanlarin bakimini üstlenen mesleklerin cazibesini kaybettigini söyleyen Veran, sartlarin iyilestirilmesi için kreslere 200 bin ek kontenjan tahsis edeceklerini belirtti.

- IGAS ülkede çocuk hizmetlerine iliskin hazirladigi son raporu yayimlamisti

Rapora göre, hükümet, Haziran 2022'de Lyon'da bir kreste bakicinin 11 aylik bebege kostik içirerek ölümüne yol açmasi üzerine kreslerdeki durumu arastirmak için IGAS'yi görevlendirmisti.

Müfettisler, ülkedeki kamusal ve özel 36 kreste, 5 bin 275 müdür ve 12 bin 545 çalisan ile 27 bin 671 ebeveynle görüsmüstü.

Görüsülen taniklarin birçogu, çocuklarin tuvalette unutulmasi, yeterli yatak olmadigi için uykudan mahrum birakilmasi durumlarinin yani sira bazi çocuklarin da sahipsiz birakilmalari nedeniyle yorulup uyuyana kadar gözyaslarina bogulduklarini aktarmisti.

Bazi taniklar kreslerde çocuklara su verilmedigini, bezlerinin zamaninda degistirilmedigini belirtirken, burada kalan birçok çocugun hakaret, asagilanma ve fiziksel siddete de maruz kaldigi ortaya çikmisti.

Dayanisma Bakani Jean-Christophe Combe, raporun bulgu ve tavsiyelerinin dikkate alinacagini, bu konuda bir an önce harekete geçilecegini kaydetmisti.