Ermenistan, 2. Karabag Savasi sonrasi imzaladigi mutabakatlari ihlal ediyorRuslan Rehimov- Rus güçlerinin geçici konuslandigi Azerbaycan topraklarindaki yasa disi Ermeni silahli gruplara Ermenistan'dan insan gücü, mühimmat, mayin ve askeri teçhizat nakliyesinin artmasi, Azerbaycan'da tepkilere neden oldu

Ermenistan, 2. Karabag Savasi sonrasi imzaladigi mutabakatlari ihlal ediyorRuslan Rehimov- Rus güçlerinin geçici konuslandigi Azerbaycan topraklarindaki yasa disi Ermeni silahli gruplara Ermenistan'dan insan gücü, mühimmat, mayin ve askeri teçhizat nakliyesinin artmasi, Azerbaycan'da tepkilere neden oldu

BAKÜ (AA) - Ermenistan, bir süredir Karabag'a askeri sevkiyat gerçeklestirerek 2. Karabag Savasi sonrasi imzalanan üçlü mutabakatlari ihlal ediyor.

2. Karabag Savasi sonrasinda Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin imza attigi üçlü mutabakatlara göre, Karabag'da Ermenistan'a ait silahli birliklerin bulunmamasi gerekirken Ermenistan, Karabag'a askeri sevkiyatini sürdürerek mutabakatlara aykiri davranis sergiliyor.

Rus güçlerinin geçici konuslandigi Azerbaycan topraklarindaki yasa disi Ermeni silahli gruplara Ermenistan'dan insan gücü, mühimmat, mayin ve askeri teçhizat nakliyesinin artmasi, Azerbaycan'da tepkilere neden oldu.

Azerbaycan Savunma Bakanligi, Karabag'da Ermenilerce yapilan ihlalleri kanitlariyla gün gün açiklayarak tepkisini ortaya koydu ve uyarilarda bulundu.

Azerbaycan topraklarindaki Ermeni nüfusun Ermenistan'a gidis gelislerde kullandigi tek güzergah olan ve Laçin Koridoru diye bilinen yol, Azerbaycanli çevrecilerin protestolari nedeniyle sadece sivil geçislere açik oldugu için Ermeni güçler, askeri sevkiyatlari dag yollarindan yapmaya, daglik alanlarda yeni yollar insa etmeye çalisiyor.

Ihlaller, martta artarken taraflar arasinda çatismalar ve can kayiplari yasandi.

5 Mart'ta Ermeni nüfusun yasadigi Azerbaycan topraklarina Ermenistan'dan Hankendi-Halfeli-Turssu yolu kullanilarak askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapildigi yönündeki bilgiler üzerine Azerbaycan askerleri harekete geçti.

Yasa disi askeri nakliye yapan araci kontrol amaciyla durdurmak isteyen Azerbaycan askerlerine araçtakilerin ates açmasi üzerine çatisma çikti. Çatismada Azerbaycan ordusundan 2 asker sehit oldu. Ermeni tarafi ise çatismada 3 polis memurunun öldügünü duyurdu.

7 Mart'ta Hankendi-Halfeli-Turssu yoluyla Ermeni silahli kuvvetlerine ve yasa disi Ermeni silahli gruplara ait askeri araçlar, Rus güçlerinin refakatinde sevkiyat gerçeklestirdi.

Ayni güzergahla 11 Mart'ta da Rus güçlerinin refakatinde Ermeni güçlerince sevkiyat yapildi. Sevkiyat, Azerbaycan ordusuna ait insansiz hava araçlarinca kayda alindi.

Bakanlik, 21 Mart'ta da Ermeni güçlerinin Hankendi-Halfeli-Turssu yoluyla askeri sevkiyat gerçeklestirdigini duyurarak, bu duruma iliskin yasanacak gerginliklerin sorumlulugunun Erivan yönetimde oldugunu açikladi.

Hankendi-Halfeli-Turssu yolunun kuzeyinde Hankendi-Kosalar-Mirzeler-Turssu istikametinde 24 Mart'ta Ermeni güçlerinin yeni yol yaptigi tespit edildi ve Azerbaycan bu hususta da uyarida bulundu. Uyarida bölgedeki Rus birliklerinin de yükümlülüklerini yerine getirmedikleri kaydedildi.

Uyarilar dikkate alinmayinca Karabag'daki yasa disi silahli güçlerin bazi toprak yollari kullanarak insan gücü ve silah tasimasinin engellenmesi amaciyla Azerbaycan, bazi önlemler aldi. Azerbaycan askerleri, yasa disi sevkiyatlarin yapildigi toprak yollarda kontrol noktalari kurdu.

Azerbaycan'dan yapilan açiklamalarda, Ermenistan'dan Karabag'da yasa disi faaliyetlere son vermesi talep edilerek, Rus güçlerinden de yükümlülüklerini yerine getirmeleri istendi.

Azerbaycan, kendisine ait topraklarda yasa disi faaliyetlerin önlenmesi için Laçin yolunun son noktasinda, Azerbaycan ile Ermenistan sinirinda kontrol noktasi kurulmasini istiyor.