Engelsiz Saglik Iletisim Merkezi, isitme engellilere "ses" oluyor Burcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanligi Çagri Hizmetleri ve Iletisim Dairesi Baskani Cihan Nisanci: - "Isitme engelli vatandaslarimiza cep telefonlarina indirdikleri mobil uygulama araciligiyla 7/24 görüntülü hizmet veriyoruz, su ana kadar yaklasik 80 bin isitme engelli vatandasimiz bu hizmetten yararlandi" - "Isitme engelli vatandaslarimiz uygulama ile istedigi hastanede muayene randevusu alabiliyor, bulundugu yere ambulans talep e

Engelsiz Saglik Iletisim Merkezi, isitme engellilere "ses" oluyor Burcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakanligi Çagri Hizmetleri ve Iletisim Dairesi Baskani Cihan Nisanci:
- "Isitme engelli vatandaslarimiza cep telefonlarina indirdikleri mobil uygulama araciligiyla 7/24 görüntülü hizmet veriyoruz, su ana kadar yaklasik 80 bin isitme engelli vatandasimiz bu hizmetten yararlandi"
- "Isitme engelli vatandaslarimiz uygulama ile istedigi hastanede muayene randevusu alabiliyor, bulundugu yere ambulans talep e

ANKARA (AA) - Saglik Bakanliginin Engelsiz Saglik Iletisim Merkezi (ESIM), cep telefonlarina indirilen ücretsiz uygulama üzerinden isaret dili tercümanlariyla sundugu görüntülü görüsme destegi sayesinde isitme ve konusma engelli kisilerin saglik hizmetlerine kolayca erisebilmesini sagliyor.

Özellikle acil saglik hizmetlerine erisim, ambulans çagirma, polikliniklerdeki islemler gibi her alanda isitme ve konusma engelli kisilerin imdadina yetisen ESIM, kapilarini basin mensuplarina açti.

Burada merkezin faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Saglik Bakanligi Çagri Hizmetleri ve Iletisim Dairesi Baskani Cihan Nisanci, isitme ve konusma engellilerin acil durumda 112 Acil Saglik'a ulasma, hastaneye gittiklerinde iletisim kurma gibi ihtiyaçlarinda zorluk yasayabildigine dikkati çekti.

Nisanci, merkezin bu zorluklari ortadan kaldirmak amaciyla Kasim 2016'dan itibaren hizmet sundugunu anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Merkezimizde 8 isaret dili tercümanimiz, 4 saglik profesyonelimiz görev yapiyor. Ekibimizle isitme engelli vatandaslarimiza 7/24 görüntülü olarak cep telefonlarina indirdikleri mobil uygulama araciligiyla hizmet veriyoruz. ESIM uygulamasi üzerinden su ana kadar yaklasik 80 bin isitme engelli vatandasimiza hizmet verdik. Çagrilarin büyük kismi tercüme hizmeti kapsaminda. Ayrica isitme engelli vatandaslarimiz MHRS üzerinden randevu almak için bizi ariyor ve bir kismi da acil durumda ambulans talep ediyor."

- "Enkaz altinda kalan isitme engelli vatandasin kurtarilmasina vesile olduk"

Nisanci, bu süreçte merkezin birçok farkli durumla karsi karsiya kalan isitme engellilere destek sagladigini vurgulayarak, "Örnegin, sabaha karsi acil durumla karsilasip bize ulasan isitme engelli vatandasimizin evine ambulansi yetistirip, onun hastaneye hizli sekilde ulastirilmasini sagliyoruz ve tedavi sürecinde yaninda oluyoruz. Gece baslayan bir dogumda isitme engelli gebemizin hizli bir sekilde yanina ulasip, hastaneye naklediyoruz ve dogumunun gerçeklestirilmesi sürecinde de yaninda olup, isitme engelli babaya da bir evlat sahibi oldugu müjdesini veriyoruz." dedi.

Evinde kalp krizi geçiren isitme engelli bir kisiye de evinin konumunu tespit edip hizlica destek verildigini aktaran Nisanci, "Malatya'da 6 Subat depremlerinde enkaz altinda kalan isitme engelli bir vatandasimizin yine isitme engelli olan yakinlari merkezimize ulasmisti. Hizli sekilde oradaki yetkililerle koordinasyonu saglayarak isitme engelli vatandasimizin enkazdan kurtarilmasina vesile olduk." ifadesini kullandi.

- "ESIM, cep telefonlarina indirilebilen ücretsiz bir uygulama"

Cihan Nisanci, isitme engellilerin 7/24 yaninda olmaya devam ettiklerini söyleyerek, sunlari kaydetti:

"ESIM, cep telefonlarina indirilebilen ücretsiz bir uygulama. Türkiye'nin her yerine bu uygulama üzerinden hizmet veriyoruz. Cep telefonundaki uygulamadan merkezimize ulasan isitme engelli vatandasimiz, istedigi hastanede, istedigi hekime muayene randevusu alabiliyor, bulundugu yere ambulans talep edebiliyor ve hastanede muayene olurken tercüme hizmeti alabiliyor. Biz mobil uygulama ile isitme engellilere bir nevi özgürlük, bagimsizlik getirmis olduk. Çünkü isitme engelliler hastane, saglik islemlerinde iletisim kurabilmek için mutlaka bir yakinina, birine bagimli olmak zorunda kaliyordu. ESIM ile tabiri caizse her isitme engelli vatandasimizin cebine bir tercüman koymus olduk ve 7/24 ona hizmet veriyoruz."