Emine Erdogan, Uluslararasi Sifir Atik Günü'nde BM'nin özel davetiyle New York'a gidecekYildiz Nevin Gündogmus- Erdogan, 30 Mart'ta düzenlenecek özel oturumda BM Genel Kurul Salonu'ndan, Türkiye'de uygulanan Sifir Atik Projesi'nin dünyada yayginlasmasi çagrisi yapacak

Emine Erdogan, Uluslararasi Sifir Atik Günü'nde BM'nin özel davetiyle New York'a gidecekYildiz Nevin Gündogmus- Erdogan, 30 Mart'ta düzenlenecek özel oturumda BM Genel Kurul Salonu'ndan, Türkiye'de uygulanan Sifir Atik Projesi'nin dünyada yayginlasmasi çagrisi yapacak

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVIN GÜNDOGMUS - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreterliginin özel davetlisi olarak, 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü dolayisiyla düzenlenecek özel oturuma katilmak üzere ABD'nin New York kentine gidecek.

Erdogan, etkinlikte atiklarin iklim degisikligi üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için Türkiye'de uygulanan Sifir Atik Projesi'nin dünyada yayginlastirilmasi çagrisinda bulunacak.

Emine Erdogan'in himayelerinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca 2017'de baslatilan Sifir Atik Projesi, sürdürülebilir kalkinma ilkeleri çerçevesinde atiklari kontrol altina alma, gelecek nesillere temiz ve gelismis bir Türkiye ile yasanabilir dünya birakma amaci tasiyor.

Eylül 2022'de BM 77. Genel Kurulu görüsmeleri sirasinda New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelen Emine Erdogan, ikili iklim kriziyle mücadele kapsaminda "Küresel Sifir Atik Iyi Niyet Beyani"ni imzaladi.

Ardindan 15 Aralik 2022'de yapilan BM Genel Kurulunda, Türkiye tarafindan Birlesmis Milletler 77. Genel Kuruluna sunulan "Sürdürülebilir kalkinma amaçlarina ulasmak için sifir atik uygulamalarinin tesvik edilmesi" konulu "sifir atik" karari kabul edildi.

Genel Kurul, bu kararla 30 Mart'i Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan etti.

BM Habitat Icra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan 24 Subat'ta Türkiye'ye gelerek, Emine Erdogan ve Türk halkina "geçmis olsun" dileklerini iletti. Sharif, Emine Erdogan'a, BM Genel Sekreteri Guteress'in ilk kez düzenlenecek 30 Mart Uluslararasi Sifir Atik Günü etkinliklerine katilmasi için özel davetini de sundu.

Emine Erdogan, bu kapsamda BM Genel Kurul Salonu'nda düzenlenecek özel oturuma katilmak üzere New York'a gidecek.

Guterres ve Sharif ile özel oturumda hitap edecek Emine Erdogan, Türkiye'de uygulanan Sifir Atik Projesi'nin detaylarini anlatacak, sürdürülebilir atik yönetimi ve iklim degisikligi arasindaki iliski kapsaminda projenin uygulanmasinin dünyada yayginlastirilmasi çagrisinda bulunacak.

Uluslararasi Sifir Atik Günü etkinliklerine katilmak üzere Emine Erdogan ile Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu da New York'a gidecek.

- BM Genel Kurulunda kabul edilen "sifir atik" karari

BM Genel Kurulu, 14 Aralik 2022'de Türkiye'nin ana sunucusu, 105 ülkenin ise ortak sunucu oldugu "sifir atik" kararini oydasmayla kabul etti.

Genel Kurulun bu kararla 30 Mart'i Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan etmesinin yani sira BM Genel Sekreteri Guterres'ten, yerel ve ulusal sifir atik girisimlerini tesvik etmek için bilgi, deneyim ve uzmanliga dayali, cinsiyet dengesi ve adil cografi temsil dikkate alinarak gönüllü ve seçkin kisilerden olusan 3 yil görev yapacak bir danisma kurulu kurmasi istendi.

Sifir atik girisimleri, çevreye duyarli atik yönetimi, sürdürülebilir tüketim ve üretim konularinin BM bünyesinde ele alinmasina devam edilmesi gerektigi vurgulanan kararla, üye devletler, BM ile diger uluslararasi ve bölgesel örgütler, sifir atik girisimlerini uygulamaya tesvik edildi.

BM Çevre Programi'nin bir sonraki Küresel Atik Yönetimi Görünümü raporunda sifir atik girisimlerine de yer verilmesi istenen kararla, BM Genel Kurulu Baskani'ndan 2023 yilinda "sifir atik" ve "Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Modellerine Yönelik 10 Yillik Çerçeve Programi" konularinda üst düzey toplanti düzenlemesi talep edildi.

- "Bugün, küresel Sifir Atik idealimizin ulastigi noktayi görmek tarifsiz bir duygu"

Emine Erdogan, BM Genel Kurulunun 30 Mart'i Uluslararasi Sifir Atik Günü ilan etmesinin ardindan sosyal medya hesabindan, "Sifir Atik hareketi, çocuklarimiz için düsledigim mavi ve yesilin egemenliginde bir gelecegin tezahürü. 2017'den günümüze kartopu misali gönülden gönüle büyüyerek seferberlige dönüstü. Bugün, küresel Sifir Atik idealimizin ulastigi noktayi görmek ise tarifsiz bir duygu." degerlendirmesini yapmisti.