Edirne'deki kuraklik bugdayda "verim düsüklügü" riski olusturuyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya: - "Dönüm basina ortalama 200-250 kilograma kadar verimin düsme riski var. Bugday veriminde dip seviyede kalabiliriz. Ayni kuraklik riski Türkiye'nin büyük bölümü için de geçerli"

Edirne'deki kuraklik bugdayda "verim düsüklügü" riski olusturuyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya:
- "Dönüm basina ortalama 200-250 kilograma kadar verimin düsme riski var. Bugday veriminde dip seviyede kalabiliriz. Ayni kuraklik riski Türkiye'nin büyük bölümü için de geçerli"

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçin Kaya, Türkiye'nin önemli tarimsal üretim merkezlerinden Edirne'de kurakligin, bugdayda verim düsüklügüne neden olabilecegini söyledi.

Kaya, AA muhabirine, Türkiye genelindeki kurakligin Edirne'de de hissedildigini ifade etti.

Kis aylarinin yagissiz geçtigini, havalarin isinmasiyla bitkinin suya olan ihtiyacinin daha arttigini anlatan Kaya, geçen yila göre yagislarin yüzde 50'den fazla azaldigini vurguladi.

Edirne'de kurakligin tehlikeli boyutlara ulastigini belirten Kaya, "Gözümüz havada, yagis bekliyoruz. Son dönemlerin en sicak kisini yasadik. Özellikle subat ayinda gelmesini bekledigimiz yagislar da gelmedi. Kislik bitkiler olan bugday, arpa ve tahil ürünlerinde kuraklik hissediliyor. Bugdayda yanma diye tabir edilen sararmalar basladi." dedi.

Kaya, bugday ve diger kislik bitkilerin gelismesi ve verimli bir hasat dönemi için yagisa ihtiyaç oldugunu dile getirdi.

Kurakligin devam etmesi durumunda bugdayda verim düsüklügü yasanmasinin kaçinilmaz olduguna dikkati çeken Kaya, sunlari kaydetti:

"Bugday su anda çok kötü durumda. Özellikle Edirne ve Trakya genelinde kötü dönemden geçiliyor. Dönüm basina ortalama 200-250 kilograma kadar verimin düsme riski var. Bugday veriminde dip seviyede kalabiliriz. Ayni kuraklik riski Türkiye'nin büyük bölümü için de geçerli. Kuraklik haritalarina baktigimizda Edirne'den baslayip Çukurova'ya kadar gidiyor. Bu alan Türkiye'nin tarimsal üretiminin yüzde 80'inine yakinini karsiliyor. Türkiye dünyanin önemli bugday üreticilerinden ve un ihracatçilarindan. Bu durum bizi sikintiya sokar."