Diyarbakir'da yüzde 75 hibe ile 93 çiftçiye 169 ton çeltik tohumu dagitildiAhmet Kaplan- Vali Ali Ihsan Su:- "Karacadag çeltigimizin gelistirilmesi, yayginlastirilmasi bizim hedeflerimiz arasinda"

Diyarbakir'da yüzde 75 hibe ile 93 çiftçiye 169 ton çeltik tohumu dagitildiAhmet Kaplan- Vali Ali Ihsan Su:- "Karacadag çeltigimizin gelistirilmesi, yayginlastirilmasi bizim hedeflerimiz arasinda"

DIYARBAKIR (AA) - Diyarbakir'da 93 çiftçiye yüzde 75'i hibe 169 ton çeltik tohumu verildi.

Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Ali Ihsan Su, Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Ali Emiri Toplanti Salonu önünde düzenlenen törende, Diyarbakir'in her sektörde önemli bir potansiyele sahip oldugunu, bunlardan birinin tarim sektörü oldugunu söyledi.

Bugday, arpa, pamuk ve kirmizi mercimek gibi tarimsal ürünlerde çok önemli bir potansiyele sahip olduklarini aktaran Su, söz konusu tarimsal potansiyellerinin içinde çok özel ürünlerinin de bulundugunu, Karacadag çeltiginin bunlardan biri oldugunu belirtti.

Karacadag pirincinin 1992 yilinda GAP Uluslararasi Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan tescili yapilan ve 2018'de cografi tescili alan bir ürün oldugunu anlatan Su, hazirladiklari projelerle söz konusunu ürünün gelistirilmesini, yayginlastirilmasi ve çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesini hedeflediklerini anlatti.

Vali Su, söyle konustu:

"Yaptigimiz projeyle yaklasik 10 bin 500 dekarlik alanda 169 ton çeltik tohumu kullanarak 7 ilçemizde 93 çiftçimize bu projeden fayda saglayacagiz. Projenin toplam tutari yaklasik 6 milyon lira. Bu projenin 2 milyon lirasini Büyüksehir Belediyesi olarak biz gerçeklestiriyoruz. Yaklasik 2,5 milyon lirayi Tarim ve Orman Bakanligimiz üstlenmis durumda. Böylelikle yüzde 75 hibe destekli güzel bir projeyi hayata geçirdik. Karacadag çeltigimizin gelistirilmesi, yayginlastirilmasi bizim hedeflerimiz arasinda."

Tarim ve Orman Il Müdürü Mustafa Ertan Atalar da pirincin büyük bir emek sarf edilerek çok zorlu sartlarda yetistirildigini belirtti.

Karacadag pirincinin yüksek protein degerine sahip oldugunu dile getiren Atalar, bu ürünün Diyarbakir'da gelistirilmesi çok önemli oldugunu belirtti.

Çiftçilerden Mehmet Sait Gülçer, projeden dolayi yetkililere tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan ???????Tarim ve Orman Bakanligi ile Diyarbakir Büyüksehir Belediyesinin "Karacadag Çeltigi Üretimini Gelistirme ve Yayginlastirma" projesi kapsaminda Baglar, Çermik, Çinar, Ergani, Hazro, Yenisehir ve Kayapinar ilçelerindeki 93 çiftçiye 169 ton çeltik tohumu dagitildi.

Projeyle son yillarda ekim alani yaklasik 15 bin dekarlardan 8 bin dekara kadar düsen çeltik üretiminin arttirilarak önceki yillardaki seviyelere getirilmesi hedefleniyor.

Programa, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, ziraat oda baskanlari, kamu kurum temsilcileri ve çiftçiler katildi.