Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, KKTC Basbakani Üstel ile ortak basin toplantisinda konustu:Harun Kutbe- "Derinya bölgesinde 1192 konut ve sosyal donatidan olusan yasam sehri projesinde ilk etapta insa edilecek konutlarin plan ve projesi tamamlanmistir. Gerekli adimlari karsilikli atarak Derinya sosyal konut insaatini en kisa zamanda baslatacagiz" - "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti için 'Hemen simdi' diyerek, buradan bir kez daha gerçekleri görerek tüm taraflari Kibris Türklerinin haklarini tescil

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, KKTC Basbakani Üstel ile ortak basin toplantisinda konustu:Harun Kutbe- "Derinya bölgesinde 1192 konut ve sosyal donatidan olusan yasam sehri projesinde ilk etapta insa edilecek konutlarin plan ve projesi tamamlanmistir. Gerekli adimlari karsilikli atarak Derinya sosyal konut insaatini en kisa zamanda baslatacagiz"
- "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti için 'Hemen simdi' diyerek, buradan bir kez daha gerçekleri görerek tüm taraflari Kibris Türklerinin haklarini tescil

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Derinya bölgesinde 1192 konut ve sosyal donatidan olusan yasam sehri projesinde ilk etapta insa edilecek konutlarin plan ve projesinin tamamlandigini bildirdi. Oktay, gerekli adimlari karsilikli atarak Derinya sosyal konut insaatini en kisa zamanda baslatacaklarini kaydetti.

Oktay, KKTC Basbakani Ünal Üstel ile Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki bas basa ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Kahramanmaras merkezli depremlerde yasanan kayiplar dolayisiyla taziyelerini ileten Oktay, depremde Adiyaman'da yikilan Isias Otel'de yasamini yitiren KKTC'li ögrencilerden dolayi yüreklerinin yandigini dile getirdi.

Fuat Oktay, "Daima kalplerimizde yasayacak evlatlarimizin ailelerine bir kez daha bassagligi diliyorum. Çöken bina hakkinda Adiyaman Bassavciligi tarafindan sorusturma açilmis ve bu kapsamda 3 kisi tutuklanmistir. Dava sürecinin takipçisi olacagiz. KKTC Hükümeti'nin öncülügünde Kibris Türk Dayanisma Platformu'nun deprem bölgesinde insa edecegi 'Kibris Türk Sampiyon Melekler Köyü' konteyner kenti için tüm Kibris Türkü kardeslerime tesekkür ediyor, sampiyon meleklerimizin isimlerini ve anilarini daima yasatacagimizin altini özellikle çiziyorum." diye konustu.

Oktay, 1571'den bu yana Ada'nin asli unsuru olan Kibris Türklerinin Türkiye ile gönül ahdinin, her sart ve durumda isbirliginin sürdürülmesini kaçinilmaz kildigini isaret ederek Kuzey Kibris'in hakli davasinin ve ambargolara karsi basini dik tutarak dünyaya açilmasinin her zaman Türkiye'nin öncelikli meselesi oldugunu vurguladi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, deprem felaketinin yaralarini hizla sararken KKTC'deki çalismalara hiçbir zafiyete mahal vermeden devam ettiklerini belirterek fikir birligi içinde mutabakata varilan hususlarda, isbirliginin her geçen gün daha da güçlendigini kaydetti.

Oktay, ulasim ve altyapiyla birlikte teknolojik dönüsüm, sanayilesme, madenlerin islenmesi, tarimsal verimliligin artirilmasi ve is gücü piyasasinin güçlendirilmesi gibi alanlarda ilerlediklerini aktararak söyle devam etti:

"Iki ülke genel saglik sigortasi sistemlerinin uyumlandirilmasi, Derinya bölgesinde sosyal konut insasi ve denizin altindan kablo ile elektrik temini gibi yeni isbirliklerimizin ön çalismalari baslatilmistir. Sosyal sigorta sistemlerinin uyumlastirilmasina yönelik KKTC e-Devlet projesini kullanarak teknik çalismalara baslamis bulunmaktayiz. Uyumlandirmayi gerek dijital imkanlari kullanarak gerek karsilikli idari düzenlemelerle hizla tamamlayacagiz. Derinya bölgesinde 1192 konut ve sosyal donatidan olusan yasam sehri projesinde ilk etapta insa edilecek konutlarin plan ve projesi tamamlanmistir. Gerekli adimlari karsilikli atarak Derinya sosyal konut insaatini en kisa zamanda baslatacagiz."

-"KKTC Cumhurbaskanligi Sarayi insaati devam ediyor"

Kuzey Kibris belediyelerinin reform destek paketi ödemelerinin de tamamlandigini belirten Oktay, "Önümüzdeki dönemde, belediyelerde daha verimli bir bütçe yönetimi yönünde destegimizi sürdürürken yerelde ihtiyaç duyulan ek finansal kaynaklari da saglayamaya devam edecegiz. Kibris Türkü'nün temsiliyet mührü, KKTC Cumhurbaskanligi Sarayi ve Cumhuriyet Meclisi Projesi insaat çalismalari hizla devam etmektedir. e-KKTC programi kapsaminda yer alan 22 projenin 15'i tamamlanmis ve aktif kullanima açilmistir." dedi.

Yeni Girne Askeri Hastanesi yapiminda önemli ilerlemeler kaydedildigini, bu yil insaatin tamamlanacagini ifade eden Fuat Oktay, Gençlik ve Spor Yatirim Projeleri çerçevesinde, Lefkosa Çetinkaya Türk Spor Kulübü Taksim Sahasi'ni tamamladiklarini, Girne Bogazköy Bogaz 74 Futbol Sahasi, Lefkosa Cimnastik Salonu ve Iskele 1461 Trabzonspor Kulübü Futbol Sahasini kapsayan 5 tesisin sözlesmelerinin imzalandigini ve yapim sürecinin basladigini bildirdi.

Tarimdan hayvanciliga, kadin kooperatiflerinden girisimci desteklerine kadar her kesime destekleri sürdürdüklerini söyleyen Oktay, ilerleyen günlerde hazir hale gelecek 2023 Iktisadi ve Mali Isbirligi Anlasmasi'nin hem projeler hem de mali çerçeve itibariyla bugüne kadar olusturulan altyapiyi çok daha farkli boyutlara tasiyacagini aktardi.

- "Hakkaniyet mücadelesinde KKTC'nin yanindayiz"

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, tarihin Kibris Türklerinin müktesep haklarini görmezden gelen hiçbir yaklasimin basarili olma sansi bulunmadigini gösterdigini vurguladi. Oktay, Kibris Türk halkinin 1963 yilinda Rum tarafinin kendi elleriyle yok ettigi Kibris Cumhuriyeti'nin esit kurucusu ve esit ortagi oldugunun altini çizdi.

Türkiye'nin, bu gerçegi temel alan, Ada'da kapsamli ve yasayabilir bir çözüm için iki tarafin egemen esitligine ve esit uluslararasi statüsüne dayanan vizyona tam destek verdigini isaret eden Oktay sunlari kaydetti:

"Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti için 'Hemen simdi.' diyerek, buradan bir kez daha gerçekleri görerek tüm taraflari Kibris Türklerinin haklarini tescil etmeye, KKTC'yi tanimaya çagiriyoruz. Yine Maras konusunda da KKTC'nin bölgenin ekonomi, turizm ve sosyal hayata kazandirilmasi yönünde, mülk sahiplerinin haklarini gözeterek yürüttügü çalismalari destekleyecegiz. Hem ekonomik kalkinma hem de Kibris Türkü'nün uluslararasi alanda verdigi hakkaniyet mücadelesinde KKTC'nin yanindayiz."

KKTC Basbakani Üstel'in yarin, beraberinde Basbakan Yardimcisi Fikri Ataoglu ve Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Erhan Arikli ile Hatay ve Adiyaman'i ziyaret edecegini belirten Oktay, kendilerine gösterdikleri yakin dayanisma için tesekkür etti.

Fuat Oktay, KKTC'nin deprem bölgesinden Kuzey Kibris'taki akrabalarinin yanina giden depremzede vatandaslara da ayni dayanisma ruhuyla kapilarini açtigini anlatti.

Depremden etkilenen Hatay, Kahramanmaras ve Adiyaman'dan KKTC'ye giden depremzedelere Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde gerekli desteklerin Türkiye tarafindan saglandigini kaydeden Fuat Oktay, KKTC'de bulunan depremzedelere her alanda destekleri artirarak sürdüreceklerini ifade etti.