Cumhurbaskani Erdogan, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirve Toplantisi'ni degerlendirdi: (2)Ali Kemal Akan- "Türk Yatirim Fonu Kurucu Anlasmasi'nin imzalanmasi, Zirve'mizin somut kazanimlarindan biri olmustur. Fon sayesinde, KOBI'lere, kalkinma projelerine, ulastirma ve lojistik zincirlerine, altyapi projelerine, tarim ve turizm alanlarindaki yatirimlara ve yenilenebilir enerji çalismalarina destek saglanacaktir" - "Türk Yatirim Fonunun, Türk dünyasinda ekonomik bütünlesmeye de katki sagla

Cumhurbaskani Erdogan, Türk Devletleri Teskilati Olaganüstü Zirve Toplantisi'ni degerlendirdi: (2)Ali Kemal Akan- "Türk Yatirim Fonu Kurucu Anlasmasi'nin imzalanmasi, Zirve'mizin somut kazanimlarindan biri olmustur. Fon sayesinde, KOBI'lere, kalkinma projelerine, ulastirma ve lojistik zincirlerine, altyapi projelerine, tarim ve turizm alanlarindaki yatirimlara ve yenilenebilir enerji çalismalarina destek saglanacaktir"
- "Türk Yatirim Fonunun, Türk dünyasinda ekonomik bütünlesmeye de katki sagla

ANKARA (AA) - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Türk Yatirim Fonu Kurucu Anlasmasi'nin imzalanmasi, Zirve'mizin somut kazanimlarindan biri olmustur. Fon sayesinde, KOBI'lere, kalkinma projelerine, ulastirma ve lojistik zincirlerine, altyapi projelerine, tarim ve turizm alanlarindaki yatirimlara ve yenilenebilir enerji çalismalarina destek saglanacaktir." dedi.

Erdogan, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan bölgede TOKI vasitasiyla ilk yil 319 bin, toplamda ise 650 bin konutu hak sahiplerine teslim etmeyi planladiklarini bildirdi.

Bu süreçte çadir ve konteyner kentlerin de kurulumunun devam ettigini belirten Erdogan, bütün bunlari yaparken Nurdagi ve Islahiye'de prefabrik konutlarin kurulumuna da süratle girdiklerini söyledi.

Erdogan, "Mayis ayina kadar 100 bin konteyner kurarak yarim milyon depremzedeyi daha iyi sartlarda barinabilecekleri bu alanlara tasiyacagiz." diye konustu.

Katar'dan gönderilen konteynerlerden yaklasik 3 bininin geldigini, bu ay sonuna kadar 10 bin konteynerin gelecegini bildiren Erdogan, bu konteynerlerden Samandagi'nda olanlari da gördügünü, kaliteli, güzel, vasifli konteynerlere vatandaslarin tasinmaya basladigini kaydetti.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Son 20 yilda yasanan dogal afetler sonrasinda nasil hiçbir insanimizi aç açikta birakmadiysak, depremzedelerimizi de magdur etmeyecegiz. Dost ve kardes ülkelerin de destekleriyle, insallah söz verdigimiz üzere sehirlerimizi en kisa sürede eski görkemine tekrar kavusturacagiz. Sel felaketlerinin yeniden kanattigi yaralari sarmak için gece gündüz çalisacak, yikimlari ve zararlari tazmin edecegiz.

Ülkemizin bir kisminda milyonlarca vatandasimiz afetlerin yol açtigi sikintilarla bogusurken, hiçbirimiz hayatimizi eskisi gibi sürdüremeyiz. Bu felaketin sebep oldugu kayiplari tamamen telafi etmeden, insanlarimizi geleceklerine yeniden güvenle bakacaklari günlere kavusturmadan bize durmak, dinlenmek haramdir. Bin yildir bu topraklarda nice badirenin üstesinden gelen milletimiz, asrin felaketinin yaralarini da Allah'in izniyle kisa sürede saracaktir."

- "Bölgesel meselelere dair fikir teatisinde bulunduk"

Depremler sonrasinda Türkiye'ye yönelik yardim faaliyetlerinin, afetler ve etkileriyle mücadelede isbirliginin gelistirilmesinin bugünkü toplantinin ana gündem maddesi oldugunu bildiren Erdogan, sunlari kaydetti:

"Afetler ve etkileriyle mücadele konularinda teskilatimiz bünyesinde atilabilecek adimlari elbette öncelikli olarak ele aldik. Ilgili kurumlarimiz arasinda isbirliginin ileri seviyeye tasinmasini ve müteakip Zirve'ye kadar Türk Devletleri Teskilati Sivil Koruma Mekanizmasinin tesisini kararlastirdik. Ayrica, ortak gündemimizde yer alan diger meselelerin yani sira bölgesel meselelere dair fikir teatisinde bulunduk."

Türk dünyasinda bütünlesmenin lokomotifi olan ekonomi, ticaret, ulastirma ve enerji alanlarindaki isbirliklerini de gözden geçirdiklerini aktaran Erdogan, "Türk Yatirim Fonu Kurucu Anlasmasi'nin imzalanmasi, Zirve'mizin somut kazanimlarindan biri olmustur. Fon sayesinde, KOBI'lere, kalkinma projelerine, ulastirma ve lojistik zincirlerine, altyapi projelerine, tarim ve turizm alanlarindaki yatirimlara ve yenilenebilir enerji çalismalarina destek saglanacaktir. Tüm bu alanlarda firmalarin finansmana erisimi kolaylasacak, ayrica bölge içi ticaret tesvik edilecektir. Türk Yatirim Fonunun, Türk dünyasinda ekonomik bütünlesmeye de katki saglayacagina inaniyorum. 'Esit sermaye katkisi ve esit oy hakki' ilkesi çerçevesinde kurulacak fona, Istanbul ev sahipligi yapacaktir. Bu sekilde küresel finans camiasinda Istanbul'un oynadigi merkezi rolün pekismesini de temin etmis olduk." seklinde konustu.

- "Orta Koridorun gelistirilmesi hususunda mutabik kaldik"

Toplantida, Teskilat bünyesinde bölgesel ulastirma ve tedarik zincirlerinin gelistirilmesine matuf anlasma ve kararlarin süratle uygulanmasinin önemini vurguladiklarini aktaran Erdogan, artik güvenilir bir alternatif haline gelen Orta Koridorun gelistirilmesi hususunda mutabik kaldiklarini bildirdi.

Erdogan, "Hepimizin önceligi olan enerji güvenliginin saglanmasi için mevcut ve potansiyel isbirligi alanlarinda görüs alisverisinde bulunduk. Bölgesel ve küresel gelismeleri de tüm yönleriyle degerlendirdik. Üye ve gözlemci devletler olarak, Teskilatimizin güçlenmesinin, cografyamizin güvenligine ve istikrarina önemli katkilar sagladigi noktasinda hemfikiriz." ifadesini kullandi.

Aile meclisinin faaliyet alanlarinin çesitlenmesi, Türk Devletleri Teskilatinin uluslararasi görünürlügünü giderek artirdigini aktaran Erdogan, "Katedilen ilerleme önemli olmakla birlikte, asil mevcut ve gelecekte karsilasilabilecek sinamalar karsisinda direncimizi artirmamizin gerektigini de biliyoruz. Bunun için Teskilatimizin imkan ve kabiliyetlerini güçlendirmemiz gerektiginin farkindayiz. Toplantimizda Teskilat Sekretaryamizin beseri, idari ve mali yapisini güçlendirmek için atilabilecek adimlari da istisare ettik. Bir sonraki Dönem Baskani Kazakistan'in ev sahipliginde, Türk dünyamizin manevi baskentlerinden Türkistan sehrinde düzenlenecek müteakip Zirvemizin hazirliklarini da ele aldik." diye konustu.

Zirve kapsaminda dün ve bugün Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Türkmenistan Halk Maslahati Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, Macaristan Basbakani Viktor Orban ile ikili görüsmeler gerçeklestirdigini dile getiren Erdogan, liderler olarak imzaladiklari Zirve bildirisiyle de farkli alanlarda isbirligini güçlendirme iradelerini açikça ortaya koyduklarini söyledi.

- "Türk Devletleri Teskilati, yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir sinerji merkezi haline gelmektedir"

Küresel gelismelerin, TDT'nin önemini ve potansiyelini tekrar gösterdigini dile getiren Erdogan, su degerlendirmeyi yapti:

"Dünya siyasetinde öne çikan ülkeler ve birlikler, sagliktan finansa, güvenlikten yabanci düsmanligina, düzensiz göçten siyasi ve sosyal istikrarsizliklara kadar pek çok sorunla bogusuyor. Insanligin karsilastigi yeni meydan okumalara adil ve sürdürülebilir çözümler üretemeyen uluslararasi sistem, sürekli yeni krizlere sebep oluyor. Tarihi, kültürel ve hakkaniyetli kurumsal yapilardan yoksun birlikteliklerin tikandigi bir süreçte, Türk Devletleri Teskilati, yeni bir ses, yeni bir nefes, yeni bir sinerji merkezi haline gelmektedir.

Gerçekten de bu çati altinda, Adriyatik'ten Asya'ya uzanan genis bir cografyada çok büyük bir isbirligi imkanina sahibiz. Gerek bölgemizde, gerekse küresel ölçekte her gün farkli bir boyutu ortaya çikan tarihi gelismelerin Türk dünyasinin önüne açtigi firsat pencerelerini dogru degerlendirmemiz gerekiyor. Siyasi dayanismadan enerji ve ulastirmanin basini çektigi ekonomik isbirliklerine kadar her alanda, bu firsatlari kalici hale getirecek ve kazanca dönüstürecek kapasitemiz var."

Bagimsizliklarinin üzerinden geçen nispeten kisa sürede kardes ülkelerin yakaladigi basarilari, ortak gelecek adina çok kiymetli gördügünü ifade eden Erdogan, TDT'nin kurulusunun ardindan faaliyet alaninin hizla genislemesinin, üye ülkelerin disinda da yüz milyonlarca insanin umutlarini yeserttigini vurguladi.

Erdogan, bu muazzam potansiyelin, TDT'nin etki alaninin büyüklügüne isaret ettigini de dile getirdi.

Gerçeklestirdikleri her zirveyle, bu etkinin kapsamini ve temelini daha da güçlendirdiklerini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Ankara Zirvemizin düzenlenmesine vesile olan Azerbaycan ile Dönem Baskani Özbekistan'a, ayrica tüm katilimci ülkelere ve temsilcilerine ayri ayri sahsim, milletim adina tesekkür ediyorum. Bu kara günümüzde yanimizda olan her bir kardesimize minnet borcumuzu asla ödeyemeyecegimizin altini tekrar çizmek istiyorum. Zirvemizin basariyla gerçeklestirilmesi için yogun çaba sarf eden Disisleri Bakanligimizi, Türk Devletleri Teskilati Sekretaryasini ve emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Zirvede aldigimiz kararlarin ülkelerimiz ve Türk Dünyasi için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Rabbim birligimizi, beraberligimizi, kardesligimizi daim eylesin. Rabbim ülkemizi, milletimizi, Türk dünyasini ve tüm insanligi her türlü afetten, musibetten muhafaza buyursun. En son Sanliurfa, Adiyaman, bu bölgede meydana gelen sel afetiyle büyük bir imtihanla karsi karsiya oldugumuzu söylüyor, burada da ebediyete ugurladigimiz vatandaslarimiza Allah'tan rahmet diliyorum."

(Bitti)