Çin'de imalat sektöründe aktivite mayista da daralma isareti verdiEmre Aytekin- Imalat sanayi Satin Alma Yöneticileri Endeksi 0,4 puan azalarak 48,8'e, imalat disi PMI ise 1,9 puan düsüsle 54,5'e geriledi

Çin'de imalat sektöründe aktivite mayista da daralma isareti verdiEmre Aytekin- Imalat sanayi Satin Alma Yöneticileri Endeksi 0,4 puan azalarak 48,8'e, imalat disi PMI ise 1,9 puan düsüsle 54,5'e geriledi

PEKIN (AA) - Çin'de imalat sektörlerdeki öncü ekonomik aktivite verileri nisan ayinin ardindan mayista da büyüme esiginin altinda kalirken Kovid-19 salgini sonrasi ekonomik toparlanmadaki kirilganligin sürdügüne isaret etti.

Çin Ulusal Istatistik Bürosu'nun (UIB) açikladigi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayista hem imalat hem de imalat disi sektörlerde düsüs kaydetti. Imalat sanayi PMI 0,4 puan azalarak 48,8'e, imalat disi PMI ise 1,9 puan düsüsle 54,5'e geriledi.

Imalat PM, Kovid-19 sonrasi toparlanma isaretlerinin görüldügü üç aylik dönemin ardindan son iki ayda yeniden büyüme esiginin altina indi.

PMI endekslerinde 50'nin üzerindeki degerler ekonomik faaliyetlerdeki artisa, altindaki degerler azalmaya isaret ediyor.

Imalat sanayinde üretim alt endeksi 50,2'den 49,6'ya, yeni siparisler alt endeksi 48,8'den yüzde 48,3'e, yeni ihracat siparisleri alt endeksi ise 47,6'dan yüzde 47,2'ye geriledi.

Piyasaya güveninin göstergesi kabul edilen is beklentileri alt endeksi 54,7'den 54,1'e düstü.

Imalat disi PMI ise 54,5 ile büyüme esiginin üstünde kalsa da geçen ay oldugu gibi düsüs kaydetti. Endeks, son 4 aydaki en düsük seviyeye geriledi.

UIB Kidemli Istatistikçisi Cao Çinghi, "Ekonomik gelisme düzeyinde gerileme oldu. Toparlanmanin ve kalkinmanin temelinin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç var." degerlendirmesinde bulundu.

Çin'de ekonomik etkinlikleri sekteye ugratan Kovid-19 kisitlamalarinin Aralik 2022'de kaldirilmasinin ardindan yeni yilla birlikte ekonomide toparlanma isaretleri görülmüstü. Imalat ve imalat disi PMI endeksleri ocaktan itibaren büyüme esiginin üzerine seyretmis, ülke ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4,5 büyümüstü.