CHP Grup Baskanvekili Basarir, yeni yasama yilini degerlendirdi:Gazi Nogay- "Ön yargiyla ve kutuplasmayla bu isi götürmek istemiyoruz. Yani 'bize ne gelirse gelsin, muhalefet' degiliz. Bu halkin, ülkemizin iç ve dis güvenligi, insanlarin huzur ve refahi için gelen birçok kanuna geçen dönem oldugu gibi bu dönem de onay veririz" - "Yeni anayasa yapilabilir ama bu konuda bir uzlasma metninden bahsediyoruz. Türkiye'nin en az yüzde 90'inin 'evet' diyecegi bir anayasa olmali"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, yeni yasama yilini degerlendirdi:Gazi Nogay- "Ön yargiyla ve kutuplasmayla bu isi götürmek istemiyoruz. Yani 'bize ne gelirse gelsin, muhalefet' degiliz. Bu halkin, ülkemizin iç ve dis güvenligi, insanlarin huzur ve refahi için gelen birçok kanuna geçen dönem oldugu gibi bu dönem de onay veririz"
- "Yeni anayasa yapilabilir ama bu konuda bir uzlasma metninden bahsediyoruz. Türkiye'nin en az yüzde 90'inin 'evet' diyecegi bir anayasa olmali"

TBMM (AA) - GAZI NOGAY - CHP Grup Baskanvekili Ali Mahir Basarir, yeni yasama yilina iliskin, "Sunu net söyleyeyim; ön yargiyla ve kutuplasmayla bu isi götürmek istemiyoruz. Yani 'bize ne gelirse gelsin, muhalefet' degiliz. Bu halkin, ülkemizin iç ve dis güvenligi, insanlarin huzur ve refahi için gelen birçok kanuna geçen dönem oldugu gibi bu dönem de onay veririz." dedi.

Basarir, 1 Ekim Pazar günü baslayacak 28. Dönem 2. Yasama Yili'na iliskin partisinin beklentilerini AA muhabirine degerlendirdi.

Yeni yasama yilinin ülkeye hayirli olmasini dileyen Basarir, tüm siyasi parti gruplarina ve milletvekillerine basarilar diledi.

Parlamentoda ülkenin yararina olacak tüm çalismalari destekleyeceklerini belirten Basarir, "Sunu net söyleyeyim; ön yargiyla ve kutuplasmayla bu isi götürmek istemiyoruz. Yani 'bize ne gelirse gelsin, muhalefet' degiliz. Bu halkin, ülkemizin iç ve dis güvenligi, insanlarin huzur ve refahi için gelen birçok kanuna geçen dönem oldugu gibi bu dönem de onay veririz." diye konustu.

"Artik Türkiye sert kavgalarin, dövüslerin oldugu, fikirlerin degil yumruklarin konustugu bir meclisi istemiyor" ifadesini kullanan Basarir, özellikle ülkenin güvenligi ve huzurunu ön plana çikaran yasalar ve görüsler oldugu zaman destekleyeceklerini vurguladi.

Yasama, yürütme ve yarginin bagimsiz olmasini ve birbirlerini denetlemesi gerektigini dile getiren Basarir, parlamentoya gelecek tüm kanun tekliflerinin Meclis komisyonlarinda hazirlanmasi, tartisilmasi ve ortak bir fikirle yasalasmasini istediklerini söyledi. Meclis Içtüzügü degisikligine iliskin bir çalismanin konusuldugunu animsatan Basarir, söyle konustu:

"Bizleri ilgilendiren, konusma süremizi, komisyon çalismalarindan arastirma önergelerine kadar düzenlenecek bu konularla ilgili Meclis'teki tüm gruplarin ortak iradesini ortaya koymasi, Meclisin yasa yapma kalitesini ve çok sesliligini arttirmak gerekir. Meclisin Türkiye'deki sayginligini tekrar kazandirmak zorundayiz. Bugün Meclis TV izlenmiyor. Insanlar parlamentoya olan ilgilerini bir kenara birakmislar. Buraya olan ilgiyi hep beraber tesis etmek zorundayiz. Yeni dönemde içtüzük degisikligi de yeni anayasa çalismasi da gelebilir. Oturup hepsine bakariz. Dogru olani, ülkenin yararina olana 'evet' deriz. Demokratik, çok sesli bir parlamentoyu, hepimizin konusabilecegi, insanlari heyecanlandiran bir içtüzük gelirse 'evet' deriz. Ama bizleri susturacak, konusma sürelerimizi sinirlandiracak, bir anlamda noter gibi davranmamizi saglayacak bir teklife de 'hayir' deriz."

- "Bireyi güçlendiren bir anayasa olmali"

Basarir, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapabilecegini ancak bu konuda bir uzlasma saglanmasi gerektigini belirtti.

Türkiye'nin halen bir darbenin ardindan hazirlanan anayasayi kullandiginin altini çizen Basarir, "Yeni anayasa yapilabilir ama bu konuda bir uzlasma metninden bahsediyoruz. Türkiye'nin en az yüzde 90'inin 'evet' diyecegi bir anayasa olmali. Özgürlükleri güçlendirmeli, insan haklarina, hukukun üstünlügüne önem veren bir anayasa olmali. Bireyi güçlendiren bir anayasa olmali. Eger böyle bir anayasa gelecekse 'hayir' demeyiz, oturup çalisiriz." degerlendirmesinde bulundu.

Basarir, yeni anayasanin Anayasa Komisyonunda, Adalet Komisyonu ile üniversitelerin, barolarin, hukukçularin da görüsleri alinarak hazirlanmasi gerektigini ifade etti.

Yeni yasama yilinda isçi, emekli, memur ve ögrencilerin sorunlari, kadin cinayetleri, çevre sorunlari, adil bir vergi sistemi ve uluslararasi anlasmalar gibi konularin uzun uzun tartisilmasini beklediklerini aktaran Basarir, "Bunlar gündemde olmali. Halkin gündemiyle Meclisin gündemi örtüsmeli. Emekli 7 bin 500 lira maas aliyor. Meclis açildigi gün sabaha kadar çalisalim, bunu çikartalim." dedi.

Ali Mahir Basarir, her yil gerçeklestirdikleri yasama yili öncesi hazirlik ve degerlendirme kampinin bu yil kurultay süreci nedeniyle 20-22 Ekim tarihleri arasinda gerçeklestirilecegini söyledi.