CEKUT personeli egitimlerle afetlere hazir hale geliyorZafer Göder,Zafer Sari

CEKUT personeli egitimlerle afetlere hazir hale geliyorZafer Göder,Zafer Sari

BOLU (AA) - Adalet Bakanligi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügü Arama ve Kurtarma Ekibinde (CEKUT) görevli orta seviye akredite arama kurtarma personeli, temel seviye arama ve kurtarma egitmeni olabilmek için Bolu'da egitimden geçti.

Temelleri 2000'de atilan, 30 Ekim 2020'de meydana gelen Izmir depreminin ardindan daha profesyonel bir yapilanma içine giren CEKUT, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerde aktif görev aldi.

Malatya, Kahramanmaras ve Hatay'da arama kurtarma çalismalarina katilan CEKUT, 41 kisinin enkazdan çikarilmasini sagladi.

Deprem bölgesinde görevini tamamlayan CEKUT'a daha çok personelin katilimi saglanarak deprem, sel ve çig gibi afetlerde görev alabilmesi için egitim faaliyetleri devam ediyor.

Bu kapsamda Bolu'da, Ankara, Istanbul, Izmir, Bilecik, Adana, Erzurum ve Afyonkarahisar'da görev yapan orta seviye akredite arama kurtarma CEKUT personeline yönelik temel seviye arama kurtarma egitmenlik egitimi verildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlügünde görevli 2 egitmen ile 33 personelin katildigi egitimin sonunda tatbikat düzenlendi.

Tatbikatta, senaryo geregi Bolu'da meydana gelen bir depremde enkaz altinda kalan 1 kisi kurtarildi.

- "CEKUT 21 ekip ve 328 personelle afetlere hazir"

CEKUT afet yöneticisi Ahmet Çelik, AA muhabirine, 19 ilde görev yapan CEKUT'un 21 ekip ve 328 personelle afetlere hazir oldugunu söyledi.

Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan 271 personelle bölgede çalisma yaptiklarini belirterek, "Depremlerde 41 vatandasimizi canli olarak enkazdan çikardik." dedi.

Çelik, CEKUT olarak arama kurtarma alaninda branslasma çalismalarinin devam ettigini dile getirerek, "Kentsel arama kurtarmayla baslayan egitimlerimizde, 'akarsu ve selde arama kurtarma', 'kis temel dagciligi ve çigda arama kurtarma' ile 'yangina müdahale egitimleri' veriliyor. Su an Bakanligimiz ve genel müdürlügümüzün talimatlari dogrultusunda bütün kurumlarda ihtiyaca yönelik kapasite artirma çalismalari devam etmekte. Bu sebeple su an 33 personelimize egitmen egitimi veriyoruz. Bununla birlikte bütün bölgelerde es zamanli olarak arama kurtarma egitimleri yapilacak." ifadelerini kullandi.

Personele egitmen yeterliligi kazandirmak için egitim faaliyeti yürüttüklerini anlatan Çelik, "Bu egitim sonunda arkadaslarimiz temel seviye arama kurtarma egitmeni olacak. Ekibimizin tamami cezaevi bünyesinde çalisan personelden olusuyor. Infaz koruma memurlari, saglik memurlari, teknisyenler ile diger kadrolarda olan arkadaslarin tamami CEKUT'ta görev alabiliyor." diye konustu.