Belçika'da yeni kurulan siyasi partinin tek amaci mecliste bos sandalye olusturmak Ömer Tugrul Çam

Belçika'da yeni kurulan siyasi partinin tek amaci mecliste bos sandalye olusturmak Ömer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Belçika'da yeni kurulan "Beyaz Parti", seçim sisteminde degisiklik yapilarak bos ve geçersiz oylarin meclise "bos sandalye" olarak dönmesini saglamak için çalisacak.

Bos oylari temsilen adini "Blanco" (Beyaz) olarak seçen partinin internet sitesinde önceki federal seçimlerden bazi istatistikler verilerek, kullanilan oylarin yaklasik yüzde 6'sinin bos veya geçersiz oy oldugu belirtildi.

Partilerin federal meclisteki sandalye sayilari belirlenirken bu oylarin hesaba katilmadigi hatirlatilarak, bunun yerine yeni bir uygulama getirilmesi ve bos veya geçersiz oy orani kadar meclislerde "bos sandalye" olusturulmasi istendi.

Bos oy kullanan kisilerin demokratik olarak temsil edilmedigini savunan Beyaz Parti, yüzde 6'lik oy oraninin mecliste yaklasik 30 sandalyeye karsilik geldigini, 30 milletvekilinin yillik masrafinin yaklasik 3,5 milyon avro oldugunu, ayrica meclisteki siyasi gruplarin her yil ilave olarak 65 bin avrodan fazla hazine yardimi aldigini belirtti.

Parti bu nedenle bazi tekliflerde bulundu. Buna göre, bos oy kullanan seçmenlerin temsil edilebilmesi için "bos sandalyeye oy verme hakki" taninmasi istenecek.

Bunun saglanmasi için Belçika Anayasasi'nda degisiklik yapilmasi gerekecek. Anayasa degisikligi için Beyaz Parti 2024'te yapilacak seçimlerde aday gösterecek. Bu adaylar seçilmeleri halinde meclise giderecek ancak sadece iki görevleri olacak. Bu görevler de meclis oturumlarina katilmak ancak hiçbir sekilde oy kullanmamak ve meclis oturumlarinda konusma yapmamak veya fikir belirtmemek, ayrica anayasa degisikligi için teklif hazirlamak.

Beyaz Partinin olasi milletvekilleri sadece bu amaç için görüs bildirecek. Amaç gerçeklesirse ve mecliste istedikleri anayasa degisikligi oylamasi yapilirsa Beyaz Parti kendini feshedecek.