Baskentin 2024 yili bütçesi 92 milyar liraÖmer Olcay

Baskentin 2024 yili bütçesi 92 milyar liraÖmer Olcay

ANKARA (AA) - Ankara Büyüksehir Belediye (ABB) Meclisi, ABB ve bagli kuruluslarinin 92 milyar liralik 2024 mali yili bütçesini "oy çokluguyla" kabul etti.

Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas'in baskanliginda, ABB Meclisi kasim ayi 15'inci birlesimi meclis konferans salonunda basladi.

ABB TV ile sosyal medya hesaplarindan canli yayinlanan ve 9,5 saat süren Büyüksehir Belediye Meclisi toplantisinda bir konusma yapan Yavas, geçen ay kutlanan Cumhuriyet'in 100. yili için hayirli olsun dileginde bulunarak, Israil'in 7 Ekim'den itibaren Gazze'de uyguladigi soykirimi lanetledi.

Yavas, gündeme aldigi ABB, Ankara Su ve Kanalizasyon Idaresinin (ASKI) ve EGO genel müdürlüklerinin 2024 mali yili bütçelerine iliskin bir sunum yapti ve ardindan oturuma 5 dakikalik ara verdi.

Mansur Yavas'in verdigi aranin ardindan meclise gelmemesi üzerine oturumu yönetmek için baskanlik koltuguna oturan Meclis Birinci Baskanvekili Fatih Ünal, gündemdeki bütçelerin komisyon raporlarini görüsmeye açti.

Raporlara iliskin söz alan ABB Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Metin Akdemir, hazirladiklari komisyon raporu hakkinda üyelere bilgi verdi. Akdemir, ABB, ASKI, EGO'nun 2024 mali yili bütçesine yönelik elestirilerde bulundu.

- "Suya yüzde 50 indirim yapacagiz"

AK Parti Grup Baskanvekili ve Mamak Belediye Baskani Murat Köse, kendi bütçesinin oylandigi oturuma katilmayan ABB Baskani Yavas'in meclis üyelerinin soracagi sorulardan kaçtigini öne sürdü.

ABB'nin 5 yilda 120 milyar harcamasina ragmen eser üretemedigini ifade eden Köse, "2024 bütçesi, yatirim kalemleri açisindan yetersiz. Sayin Mansur Yavas burada olsaydi kendisine hitap etmek isterdim. Ama maalesef yine kaçti. 58 kilometre metro sözü vermisti. Bir arpa boyu yol alamadi. Sadece metronun animasyonunu yapabildi. Ankarali hemsehrilerimiz, Türkiye'deki en pahali suyu kullaniyor. Allah nasip etsin 1 Nisan sabahi Cumhur Ittifaki'nin bayragini asalim, suya yüzde 50 indirim yapacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Mansur Yavas'in karsisina su an aday bulamiyorsunuz"

CHP Grup Baskanvekili Yasar Neslihanoglu, ABB'nin son 4 yilda elde ettigi bütçe fazlasiyla borçlari ödedigini ifade ederek, Köse'nin meclisteki AK Parti grubunu ve Mamak Belediyesini yönetemedigini ileri sürdü.

Yerel seçimlerde Yavas'in yüzde 60 oy alarak tekrar baskan olacagini belirten Neslihanoglu, "Sayin Köse, siz Mamak'ta kaybedeceksiniz. Mansur Yavas'in karsisina su an aday bulamiyorsunuz. Adayiniz yok. Mansur Yavas gidecek falan, bunlari unutun. Karsisina adaylar çikmaya cesaret edemiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Ankaramizin gelismesini sekteye ugratmaktadir"

MHP Grup Baskanvekili Mehmet Kürsat Koçak da Ankapark'in hizmete açilmamasina tepki göstererek, belediyeciligin sadece yeni projeler yapmak degil tamamlanmis proje ve hizmetleri de hizmete sunmak oldugunu vurguladi.

Ankapark'in bir an önce Ankara ve ülke turizmine kazandirilarak belediye bütçesine katki saglamasi için çalismalarin baslatilmasini dile getiren Koçak, "Sayin Baskan (Mansur Yavas) 5 yilda 120 milyar lirayi verimli kullanamayarak yapamadiginiz hizmetler ortadayken, 2024 yili için belirlenen 92 milyar lirayi bu kadar kisa sürede nasil degerlendireceksiniz çok merak ediyoruz. Maalesef Sayin Mansur Yavas'in Ankara'mizi yönetmedeki basarisizligi Ankara'mizin gelismesini sekteye ugratmaktadir. " ifadelerini kullandi.

- "Ankapark'in 3 gün önce bizlere teslim edildigini ögrendim"

IYI Parti Grup Baskanvekili Ali Ünal, "Ankapark'in 3 gün önce bizlere teslim edildigini ögrendim" ifadesini kullanarak, bölgede "Dogal Yasam Alani" ismiyle çalismalarin devam ettigini söyledi.

Ankaraliya hizmet etmek için Yavas'in 5 yil daha görevde olacagina dikkati çeken Ünal, "Tüm ilçelerimizin bütçeleri ilçelerimize ve Ankara'miza hayirli olsun. Idareyi suçlamak çok kolaydir. Ama öneri, teklif yok. Bütçelerin hazirlanmasinda emegi geçen herkese grubumuz adina tesekkür ediyoruz." diye konustu.

- Bütçe oy çokluguyla kabul edildi

Katip üyelerin, Plan ve Bütçe Komisyonunun hazirladigi raporda yer alan cetvelleri okumaya basladigi sirada AK Parti Sincan Meclis Üyesi Nihat Yalçin söz istedi.

Yalçin, Yavas'in 2024 yilinin ilk 3 ayinda yönetecegi bütçenin oylamasinin yapildigini animsatarak, " Meclise saygisi olmayan bir belediye baskaninin 3 ayda olsa kullanacagi bütçeye ya da yetkiye benim saygim yoktur ve kabul etmiyorum. En azindan AK Parti grubundan bir kisi olarak Nihat Yalçin'in oyunun ret olarak tutanaklarla kayit altina alinmasini rica ediyorum." teklifinde bulundu.

Ünal'in yaptigi oylamada, Yalçin'in muhalif kalmasinin ardindan ABB'nin 56 milyar lira, ASKI'nin 19 milyar 500 bin lira ve EGO'nun da 16 milyar 500 bin liradan olusan toplam 92 milyar liralik ABB ve bagli kuruluslarinin 2024 mali yili bütçesi oy çokluguyla kabul edildi.

Meclis Baskanvekili Ünal, 11 Aralik Pazartesi günü, saat 18.00'de toplanmak üzere kasim ayi oturumunu kapatti.