Bakan Kurum, Izmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'nde konustu: (1)Kadir Yildiz,Sengül Azbay- "8 milyon ton çamuru temizleyecegiz. Körfez'imizin dipten dirilisine vesile olacak bu çalismayla deniz ekosistemini koruma altina alacagiz" - "Marmara'nin dogusunda baslattigimiz bu projeyi sadece Izmit Körfezi'mizde degil, bütün Marmara çevresinde yapacagiz. Insallah, yüzyillar boyunca varligini sürdüren Körfez'imizi, Marmara Denizi'mizi en güzel, en temiz, en dogal haliyle gençlerimize birakacagiz"

Bakan Kurum, Izmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'nde konustu: (1)Kadir Yildiz,Sengül Azbay- "8 milyon ton çamuru temizleyecegiz. Körfez'imizin dipten dirilisine vesile olacak bu çalismayla deniz ekosistemini koruma altina alacagiz"
- "Marmara'nin dogusunda baslattigimiz bu projeyi sadece Izmit Körfezi'mizde degil, bütün Marmara çevresinde yapacagiz. Insallah, yüzyillar boyunca varligini sürdüren Körfez'imizi, Marmara Denizi'mizi en güzel, en temiz, en dogal haliyle gençlerimize birakacagiz"

KOCAELI (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Izmit Körfezi'nden 8 milyon ton çamurun temizlenecegini belirterek, "Körfez'imizin dipten dirilisine vesile olacak bu çalismayla deniz ekosistemini koruma altina alacagiz. Böylelikle sadece Kocaeli'miz degil, emin olun tüm Marmara'miz tertemiz hale gelecek." dedi.

AK Parti Istanbul milletvekili adayi Kurum, Interteks Alani'nda düzenlenen Izmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Töreni'ne katildi.

Kurum, bugün Izmit Körfezi'nde dirilisi dipten baslattiklarini, el birligiyle "Marmara Yeniden Büyük Körfez Projesi"ni hayata geçirdiklerini kaydetti.

Hazreti Mevlana'nin "Gelin baga yesiller kusanan dogayi görün. Her kösede bir çiçek dükkani açan dogayi görün. Güller gülerek sesleniyor bülbüllere; susun, susarak dogayi görün." sözünü hatirlatan Kurum, cennet vatanin tasina, topragina, havasina, suyuna hayran, güzel Anadolu'nun her bir karisina sevdali olduklarini dile getirdi.

Kurum, en kiymetli, en degerli hazineleri olan Marmara Denizi'ni, dibinde yüzen baliklari, kenarinda yasayan canlilari, üstünde uçan kuslariyla korumanin, en asli vazifeleri oldugunu vurgulayarak, bunun için 5 yil önce baslattiklari "Sifir Atik Mavi" seferberligiyle sadece Marmara Denizi'ni degil, ülkenin üç tarafini çevreleyen mavi vatani, nehirleri, akarsulari, gölleri koruma altina aldiklarini anlatti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayelerinde yürüttükleri "Sifir Atik Mavi" seferberligiyle 180 bin ton çöp toplandigini aktaran Kurum, su kaynaklarindaki karasal kökenli kirliligin önüne geçtiklerini, Van, Mogan ve Beysehir göllerinde dip çamuru temizligi yaptiklarini, göllerin artik daha temiz oldugunu ifade etti.

Kurum, Marmara Denizi'nin 2021'in baharinda büyük bir müsilaj (deniz salyasi) problemiyle karsi karsiya kaldigini animsatarak, basta Marmara Belediyeler Birligi, Kocaeli Büyüksehir Belediyesi ve TÜBITAK Baskanligi olmak üzere tüm il ve ilçe belediyeleri, bilim insanlariyla STK'larla büyük bir seferberlik baslattiklarini belirtti.

Bakan Kurum, 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Plani ile etkili bir mücadele süreci yürüttüklerini, Marmara Denizi'nde müsilaji temizlediklerini, 2 yildir herhangi olumsuz bir durumla da karsilasmadiklarini vurguladi.

- "Marmara'miz için tarihi bir gün"

Marmara Denizi ve Adalari, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan ettiklerine deginen Kurum, söyle devam etti:

"Marmara Denizi'mizi en güzel, en temiz haliyle evlatlarimiza birakacak çok özel bir çalisma yürütüyoruz. Bugün Kocaeli'miz için Kocaeli'nin gelecegi için tarihi bir gündür. Marmara'miz için tarihi bir gündür. Bu çalismayla Izmit Körfezi'mizi, dibinde onlarca yil birikmis ve burada baliklarin yasayamadigi, insanlarimizin yaninda gezerken etkilendigi 8 milyon ton çamurdan kurtaracagiz. 8 milyon ton çamuru temizleyecegiz. Körfezi'mizin dipten dirilisine vesile olacak bu çalismayla deniz ekosistemini koruma altina alacagiz. Böylelikle sadece Kocaeli'miz degil, emin olun tüm Marmara'miz tertemiz hale gelecek."

AK Parti'nin ne dediyse yaptigini dile getiren Kurum, "Marmara'nin dogusunda baslattigimiz bu projeyi sadece Izmit Körfezi'mizde degil, bütün Marmara çevresinde yapacagiz. Insallah, yüzyillar boyunca varligini sürdüren Körfezi'mizi, Marmara Denizi'mizi en güzel, en temiz, en dogal haliyle gençlerimize birakacagiz." dedi.

Kurum, Kocaeli'nin 1999 Marmara depreminin ardindan beraberlik içerisinde çaresizlige yenik düsmedigine isaret ederek, zorluklara direnmekten hiçbir zaman vazgeçmeyen Kocaeli'yi, Cumhurbaskani Erdogan'in liderliginde el birligiyle yeniden imar, insa ve ihya ettiklerini anlatti.

Kenti hep birlikte ayaga kaldirdiklarini, yepyeni bir baslangiçla yikilan her evin yerine daha güzel, saglikli ve güvenlisini yaptiklarini dile getiren Kurum, Kocaeli'de TOKI ile okullardan hastanelere, stadyumlardan üniversitelere onlarca sosyal donatiyla birlikte 9 bin konut insa ettiklerini, su an halihazirda 2 bin 275 konutun insa çalismalarinin devam ettigini bildirdi.

Kurum, Kocaeli'ye yaptiklari yatirimlari hiçbir zaman yeterli görmediklerini belirterek, "Ilk Evim, Ilk Isyerim" kampanyasiyla kentte 5 bin 200 sosyal konut ve 450 sanayi dükkani insa edeceklerini, ayrica 1500 konutluk arsayi da Kocaelililerin hizmetine sunduklarini, kuralarin çekildigini ve hak sahiplerinin belirlendigini kaydetti.

(Sürecek)