Azerbaycan'da nevruz kutlamalari basladiRuslan Rehimov

Azerbaycan'da nevruz kutlamalari basladiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'da Türk dünyasinin en önemli bayramlarindan, baharin habercisi kabul edilen Nevruz Bayrami çesitli etkinliklerle kutlaniyor.

Eski bayram adetlerinin yasatildigi Azerbaycan'da kutlamalarin adresi, Bakü'nün Surahani ilçesindeki tarihi Atesgah Mabedi oldu.

Bakülüler, Atesgah'ta düzenlenen kutlama etkinliklerine akin etti. Etkinlikte çesitli müzik gruplari sahne aldi, kurulan stantlarda yöresel yemekler, kiyafetler ve el sanatlari tanitildi.

Nevruz atesinin yakildigi etkinlikte Azerbaycan'in farkli bölgelerinden gelen yöresel kiyafetli sanatçilarin müzik ve dans gösterileri, Nevruz Bayrami'nin simge karakterleri Köse ve Keçel'in atismalari ilgiyle izlendi. Cambazlarin heyecan verici gösterileri kutlamalara renk katti.

Etkinlikte kiliç kalkan gösterileri ile çesitli spor müsabakalari da yapildi.

Nevruz dolayisiyla 27 Mart'a kadar resmi tatil ilan edilen ülkede kutlamalar, tatil boyunca sürecek.

- Azerbaycan'da nevruz gelenegi

Azerbaycanlilar, nevruzu çesitli adetlerle kutluyor.

Nevruz etkinliklerine bir ay öncesinde baslayan Azerbaycanlilar, "su, ates, rüzgar ve toprak çarsambasi" dedikleri günlerde farkli ritüeller yapiyor.

"Su çarsambasi"nda evin etrafina çesme suyu serpilirken "ates çarsambasi"nda mahallelerde atesler, evlerde de evin her ferdi için birer mum yakiliyor.

"Rüzgar çarsambasi"nda da benzer etkinliklerle kutlamalar sürdürülürken en önemli kutlama "toprak çarsambasi"nda yapiliyor. "Toprak çarsambasi"nda mahallelerde büyük atesler yakilirken evlerde de yöresel tatli ve yemeklerden olusan sofralar kuruluyor.

Atesten atlamak ve atlarken "Agirligim, ugurlugum odda kalsin." demek, yüzük falina bakmak, yumurta boyamak ve horoz dövüstürmek, nevruz gelenekleri arasinda bulunuyor.

Azerbaycan'da bir kaba konularak islatilan bugdaylarin yesermesi sonucu olusan "semeni", nevruzun en önemli sembolü kabul ediliyor.

Topragin yesermesiyle hayat ve bereketin de sembolü olan semeninin nevruzdan bir ay önce hazirlanmasina baslaniyor ve bir ay içinde yeseren çim, etrafina kirmizi kurdele baglanarak evlerde masalarin ortasina konuluyor.