Avustralya'da nesli tükenmekte olan denizatlari için üreme programi hayata geçirildiSaadet Firdevs Apari

Avustralya'da nesli tükenmekte olan denizatlari için üreme programi hayata geçirildiSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Avustralya’da bilim insanlari nesli tükenmekte olan bölgeye özgü White’s türü denizatlarini kurtarmak amaciyla 300'den fazla denizati yavrusunu Port Stephens’taki sulara birakti.

ABC News’in haberine göre, denizatlari, Sydney Akvaryumu'nun üstlendigi üreme programi kapsaminda Port Stephens'ta suyla bulusturuldu.

Program kapsaminda bu bölgedeki erkek denizatlarinin yavrulama döneminden sonra uygun bir büyüklüge getirilen yavrular, ayni sulara geri birakildi.

Dalgiçlar, özel torbalardaki 350 denizati yavrusunu, olgunlasana kadar onlara yasam alani saglamak için tasarlanmis "otel" adi verdikleri metal yapilara birakmak üzere deniz tabanina indirdi.

Birincil Endüstriler Departmanindaki (DPI) bilim insanlari, sonraki asamada denizatlarini izleyecek.

Denizatlarinin ekimde üremeye baslamalari bekleniyor.

Dalgiç ve DPI uzmani David Harasti, son yillarda bölgede söz konusu türün sayisinin önemli ölçüde azaldigina dikkati çekerek "20 yil önce burada her dalis yaptigimda 20-30 denizati görürdüm. Simdi 1-2 tane gördügümde sansli hissediyorum." dedi.

Harasti, program hakkinda, "Bu, simdiye kadar yaptiklarimizin en iyisiydi. Yeni evlerindeki 350 denizatini görmek harika." diye konustu.

Avustralya ve Yeni Zelanda Deniz Yasami Bölgesel Küratörü Laura Simmons, denizatlarinin azalmasinin, büyük oranda son yillarda Yeni Güney Galler'de meydana gelen sellerden kaynaklandigini söyledi.