Avustralya'da ana muhalefet partisi, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi Dilara Karatas

Avustralya'da ana muhalefet partisi, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi Dilara Karatas

CANBERRA (AA) - Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, hükümetin yerli halkin anayasada taninmasi ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi olduklarini açikladi.

Baskent Kanberra'da düzenlenen basin toplantisinda konusan ana muhalefet lideri Peter Dutton, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Dutton, kendi milletvekillerinin, baskentte toplanacak "tek bir ses" yerine yerli halkin, "bölgesel ve yerel sesler" tarafindan temsil edilmesi gerektigine inandigini söyledi.

Liberal Parti milletvekillerinin, ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan yerli sesi referandumunda "hayir" oyu verecegini belirten Dutton, "Basbakan, Kanberra'da yeni bir ulusal yapi olusturarak ülkemizi bölmeyi teklif ediyor. Bunun sahada bir sonucu olmayacak, bizi birlestirmeyi amaçlamiyor." dedi.

Dutton, "Bu kampanyayla ilgili korktugum, bunun hükümet sistemimizi tamamen degistirmesi ve yerli topluluklara hiçbir pratik fayda saglamamamiz." ifadesini kullandi.

Bu kapsamda Dutton, partisinin, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasina karsi oldugunu belirtti.

Avustralya Basbakani Anthony Albanese ise basin toplantisinda, ana muhalefetin karsi tutumumun ülkede anayasa degisikliginin yapilmasini zorlastirdigini savundu.

Albanese, "Bu benimle, Peter Dutton ya da baska bir siyasetçiyle alakali degil. Bu ülkemizi, dünya üzerindeki en eski kültürle paylastigimiz gerçegine saygi gösterip göstermedigimiz ve yerli halkin sesini dinledigimize iliskin bir sürecimizin olup olmadigiyla ilgili." diye konustu.

Yerli Isleri Bakani Linda Burney de yerli halkin anayasada taninmasi ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasini amaçlayan referandumun basarili sonuçlanacagina güvendigini söyledi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna iliskin tasariyi parlamentonun alt kanadina sunmustu.

Ekim-aralik aylarinda yapilmasi planlanan referandumda tasari onaylanirsa Avustralya Anayasasi'nda yerli halklar lehine degisikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halklarin hayatlarini etkileyen yasalar ve politikalar hakkinda hükümetin her kademesine dogrudan tavsiyelerde bulunmalarinin yolu olarak görülüyor.