Almanya’da kamu sektörü çalisanlarinin ücretlerine iliskin pazarlik basarisiz olduBahattin Gönültas- Taraflar tahkime gidecek ve arabulucular ücret artislarina iliskin çözüm arayacak

Almanya’da kamu sektörü çalisanlarinin ücretlerine iliskin pazarlik basarisiz olduBahattin Gönültas- Taraflar tahkime gidecek ve arabulucular ücret artislarina iliskin çözüm arayacak

BERLIN (AA) - Almanya’da kitlesel uyari grevlerinin eslik ettigi kamuda ücret artislarina iliskin yürütülen müzakrelerin üçüncü turunda da anlasma salanamadi.

Almanya'nin en büyük sendikalarindan Birlesmis Hizmet Sektörü Sendikasi (Ver.di) ve Memurlar Birligi (dbb) tarafindan yapilan açiklamada, kamu sektöründe isverenler ve sendikali çalisanlarin ücret artislarina iliskin 3 gün süren üçüncü tur müzakerelerinin basarisiz oldugu belirtildi.

Açiklamada, “Federal ve yerel kamu sektöründe yaklasik 2,5 milyon çalisan için yapilan toplu pazarlik turu, uzun ve çetin müzakerelerin ardindan basarisiz oldu.” denildi.

Kamu sektöründe isverenler ve sendikalarin üç gün süren müzakerelerinin basarisiz olmasinin ardindan, taraflar tahkime gidecek ve arabulucular ücret artislarina iliskin çözüm arayacak.

Tahkim döneminde yani Paskalya günlerinde kamu sektöründe yeni is birakmalar olmayacak.

Ver.di Sendikasi Baskani Frank Werneke, kendileri için sosyal olarak adil bir ücretin halen odak noktasi oldugunu belirtti.

Kamu isverenlerinin, birçok isçinin durumunu görmezden geldigini ifade eden Werneke, “Çalisanlardan, özellikle de düsük ve orta gelirlilerden gelen sinyal net. Gerçek bir enflasyon telafisine ihtiyacimiz var.” ifadesini kullandi.

Almanya Federal Içisleri Bakani Nancy Faeser ise sendikalarin isverenlerle anlasmaya varmasi için uzun bir yol kat ettiklerini belirterek, "Ancak sendikalar bir anlasmaya hazir degildi." dedi.

Kamu sektörü isverenlerinin yüzde 8'lik bir maas zammi veya ayda en az 300 avro teklif ettigini bildiren Faeser, isverenlerin ayrica yüksek enflasyon karsisinda vergisiz bir kereye mahsus olmak üzere çalisanlara 3 bin avroluk ödeme yapmaya hazir oldugunu belirtti.

Öte yandan, 27 Mart’ta Ver.di ile Demiryolu Çalisanlari Sendikasi'nin (EVG) çagrisinin ardindan Almanya'da son 31 yilin en büyük 24 saatlik ulasim grevi yapilarak uçak, tren ve otobüs seferlerinin büyük bölümü durma noktasina gelmisti.

Bu arada, Ver.di, toplu tasima ve havaalanlari da dahil olmak üzere kamu sektöründe yaklasik 2,5 milyon çalisan adina müzakere yürütürken, EVG, Deutsche Bahn ve belediye ulasim sirketlerinde yaklasik 230 bin çalisan için pazarlik yapiyor.

Ver.di, Almanya'da alisilmisin disindaki yüksek enflasyonun etkilerine karsi çalisanlara yüzde 10,5 veya en az 500 avro ücret artisi istiyor.

EVG ise çalisanlarin ücretlerine yüzde 12 zam veya ayda en az 650 avro daha fazla ücret talep ediyor.

Öte yandan, Almanya'da ocakta yüzde 8,7 olan yillik enflasyon, subatta beklentiler dahilinde degisim göstermemisti.