Akkuyu NGS'nin 1'inci ünitesinin türbin binasindaki çatinin montaji bittiFirdevs Yüksel

Akkuyu NGS'nin 1'inci ünitesinin türbin binasindaki çatinin montaji bittiFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 1'inci ünitesindeki türbin binasi çatisinin montaji tamamlandi.

Akkuyu Nükleer AS'den yapilan açiklamaya göre, çati dösemesi de dahil olmak üzere toplam agirligi 1140 ton olan 9 genisletilmis kiristen olusan türbin binasi çatisinda kurulum süreci, 10 Aralik 2022'de basladi.

Her biri 110 ila 200 ton agirliginda olan kirisler, santiyede önceden hazirlanan iki kizak üzerinde paralel olarak birlestirilerek monte edildi.

Insaat ekibi, yapinin son kirislerini monte etmeden önce, hava giderici ve besleme suyu depolama tanki da dahil olmak üzere birkaç parça agir ve büyük türbin ekipmaninin kurulumunu da gerçeklestirdi.

Bir sonraki asamada çati kaplamasinin montaji yapilacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen Akkuyu Nükleer AS Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve NGS Yapi Isleri Direktörü Sergey Butckikh, türbin binasinin çati kirislerinin montajinin dikkatli bir hazirlik gerektiren karmasik ve zaman alici bir islem oldugunu belirterek, "Her bir kiris, on milimetre hassasiyetle monte ediliyor. Akkuyu insaat ve montaj ekibi, siki programa ve zorlu hava kosullarina ragmen bu görevi basariyla tamamladi. Türbin binasinin insaatinin bir sonraki asamasinda türbin jeneratörünün ana bilesenlerinin montaji gerçeklestirilecek." bilgisini paylasti.