AK Parti Grup Baskanvekili Tunç, 27. Yasama Dönemi'ni degerlendirdi:Sinan Uslu- "Ülkemiz, milletimiz için gece gündüz çalisan bir parlamento gördük"- "Pandemiye ragmen kimseler sokaga çikamazken Meclis hiç ara vermeden çalisti. Maskelerimizi taktik hem komisyonlarda hem Genel Kurulda maskeyle konusmalar yaptik. Hiçbir aksamaya meydan vermeden Meclis'i açik tuttuk"- "Parlamento muhabirleri gerçekten büyük gayret gösterdiler. Kameralariyla, mikrofonlariyla sürekli gündemi, Genel Kurulu takip ett
TBMM (AA) - SINAN USLU - AK Parti Grup Baskanvekili Yilmaz Tunç, Cumhuriyet tarihinin en uzun yasama dönemini tamamlayan Meclis'te, geride kalan 27. Dönem'e iliskin "Ülkemiz, milletimiz için gece gündüz çalisan bir parlamento gördük." dedi.
Tunç, AA muhabirine, 7 Temmuz 2018'de baslayan, 14 Mayis'ta yapilacak seçimlerle sona erecek 27. Yasama Dönemi'ne iliskin degerlendirmelerde bulundu.
27. Dönem'in, Türk demokrasi tarihinin en uzun süren yasama dönemi oldugunu, Meclis'in ilk kez 6. Yasama Yili'na ulastigini söyleyen Tunç, "Bu da bir rekor oldu. Ayni zamanda bu süre içinde Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ilk dönemini gerçeklestirdik. Bu dönemde çok önemli yasal düzenlemeleri hayata geçirdik." diye konustu.
Meclis Arastirma Komisyonlarinin da yogun çalistigini, 27. Dönem'de kurulan 15 arastirma komisyonunun çesitli konularda arastirma yaptigini dile getiren Tunç, "Ülkemiz, milletimiz için gece gündüz çalisan bir parlamento gördük. Acisiyla tatlisiyla, kavgasiyla gürültüsüyle, iktidariyla muhalefetiyle zaman zaman sert tartismalar oldu. Bazen fiziki müdahaleler yasandi. Bunlarin olmamasini isterdik ama gerginlikler olabiliyor. Sonuçta Meclis'in gündemine gelen, milletimiz için faydali olan her sey özgürce tartisildi ve kabul edildi." degerlendirmesini yapti.
Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ilk yasama döneminin büyük bir tecrübe oldugunu anlatan Tunç, "Pandemiye ragmen kimseler sokaga çikamazken Meclis hiç ara vermeden çalisti. Maskelerimizi taktik hem komisyonlarda hem Genel Kurulda maskeyle konusmalar yaptik. Hiçbir aksamaya meydan vermeden Meclis'i açik tuttuk. Kovid-19 salgini tedbirleriyle ilgili yasal düzenlemeleri aldik. Milletimizin faydasina olan her seyi TBMM'de görüsüp hayata geçirmenin gururunu yasiyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Talebi olan Meclis'e geldi"
Tüm milletvekillerinin, milletin verdigi yetkiyi, milli iradenin tecelligahi TBMM'de layikiyla yerine getirdigine inandigini belirten Tunç, söyle konustu:
"Muhalefet itiraz etti, uzlasma saglanan zamanlar oldu. Kanun tekliflerinde muhalefetin önerdigi konulari gerçekten makulse kabul ettik. Geri çekilmesi gereken madde varsa çektik. Önergeyle düzeltilmesi gereken bir konu varsa bunlari yaptik. Dolayisiyla Meclisimiz yogun çalisti, güzel çalisti. Artik yeni döneme giriyoruz. Yeni dönem Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ikinci dönemi olacak. Ilk dönem büyük bir tecrübeydi. Simdi bu tecrübenin üzerine çok daha verimli bir çalisma sergilenecegine, yeni milletvekillerimizin takviyesi ile Meclis'in daha da güçlenecegine inaniyoruz. Çünkü Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde Meclis daha güçlü. Parlamenter sistemde kanun yapma yetkisi yalnizca Bakanlar Kurulu ve Meclis arasinda paylasiliyordu. Genelde kanunlar tasari olarak geliyordu ama bu yeni dönemde kanun teklif etme yetkisi münhasiran milletvekillerine aitti."
27. Dönem'de talebi olan vatandaslarin, sivil toplum kuruluslarinin Meclis'e gelerek milletvekillerini, siyasi parti gruplarini ziyaret ettigine deginen Tunç, "Vatandaslarimiz, 'Bizim de böyle bir problemimiz var. Çözün, yasal düzenleme yapin.' diye Meclis'e geldiler. Kurumlarimiz, bakanliklarimiz Meclis'e basvurdular; 'Vatandaslarimiz için bakanligimizda böyle bir yasal düzenleme gerekiyor.' dediler. Milletvekilleriyle, ilgili komisyonlarla saatler, günler, aylar süren toplantilar sonucunda kanun teklifleri olustu." dedi.
Tunç, hem denetim hem da yasama anlaminda Meclis'in, Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde parlamenter sisteme göre daha güçlü oldugunu ifade etti.
14 Mayis seçimlerinden sonra olusacak Meclis'in, bu 5 yillik tecrübenin üzerine çok daha verimli çalisacagina inandigina vurgu yapan Tunç, söyle devam etti:
"Bugüne kadar gayret sarf eden tüm milletvekillerine, Meclis çalisanlarina, tesekkür ediyorum. Parlamento muhabirleri gerçekten çok büyük gayret gösterdiler. Kameralariyla, mikrofonlariyla sürekli gündemi, Genel Kurulu takip ettiler ve Meclis'te olup bitenleri milletimize aktarma noktasinda da çok büyük vazife icra ettiler. Bu nedenle parlamento muhabirlerine de çok tesekkür ediyoruz."
- "Yürütmede ve yasamada istikrarin göstergesi"
Sonuna gelinen 27. Dönem'in 6. Yasama Yili'na kadar devam etmesinin hem yürütmede hem de yasamada istikrarin göstergesi olduguna dikkati çeken Tunç, Meclis'in 5 yil içinde önemli yasal düzenlemelere, reformlara imza attigina isaret etti.
Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'ne yönelik uyum yasalarini hayata geçirdiklerini animsatan Tunç, sunlari söyledi:
"Yarginin hizli islemesi, adaletin tesisine yönelik 7 yargi paketini hayata geçirdik. Bunlarin içinde çok önemli düzenlemeler vardi. Ceza infaz sistemiyle ilgili kosullu saliverme, düsünce ve ifade özgürlügünün kapsamini genisletme, tutuklamada somut delil kriteri ile çocuklarin icra yoluyla tesliminden vazgeçilerek çocuklarin üstün yararina uygun düzenlemeler yapildi. Yargi paketleriyle özellikle ceza hukukumuzda seri muhakeme usulü, basit usulde muhakeme yani alternatif uyusmazlik yöntemlerini hem cezada hem de hukuk muhakemesinde arabuluculuk yöntemini getirerek önemli düzenlemeleri hayata geçirdik."
Tunç, 3600 ek gösterge ve EYT'nin yillardir konusuldugunu, bu düzenlemelerin 27. Dönem'de hayata geçtigini hatirlatti.
Asgari ücretin vergi disi birakilmasi, asgari ücret, emekli maaslari, memur maas artislariyla ilgili düzenlemelerin yasalastigini ifade eden Tunç, "27. Dönem'de Kovid-19 salgini oldu. Insanlar sokaga çikamadi, is yerleri bir süre kapanmak zorunda kaldi ama Meclis kapanmadi. Meclis, Kovid-19 salginina ragmen hep açik kaldi. Komisyonlar, Genel Kurul çalisti. Kovid-19 tedbirlerine yönelik yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Milletvekillerimiz hiç durmadan çalisma temposu sergiledi." dedi.
- "Meclis yürütmeyle uyumlu çalisti"
Egitim alaninda özellikle Ögretmenlik Meslek Kanunu, yüksekögretim ögrencilerine yönelik ögrenim ve katki kredilerinin borç faizlerinin silinmesi gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerinin altini çizen Tunç, sunlari kaydetti:
"Seçim baraji yüzde 10'dan yüzde 7'ye düsürüldü, düsünce ve ifade özgürlügünün kapsami genisletildi. Gerek Ceza Kanunu'nda gerekse diger mevzuatlarimizda haber verme sinirini asmayan düsünce açiklamalarinin suç olmayacagina yönelik düzenlemeler gibi çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik."
Tunç, Meclis'in denetim görevi kapsaminda da yogun çalistigini, çesitli konularda 15 arastirma komisyonu kuruldugunu ve çok tafsilatli raporlarin hazirlandigini belirtti.
TBMM'nin yürütmeyle uyumlu çalistigini aktaran Tunç, "Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nde Cumhurbaskanimiz, Kabine ve Meclis Grubumuz uyumlu bir çalisma sergiledi. Bu uyum da gerçekten çalismalarin verimliligi açisindan çok önemli. Milletimizde yeni dönemde de bu uyumun devam edecegine yönelik bir inanç var. Insallah yeni dönem daha basarili geçer. Seçime de 37 gün gibi kisa bir süre kaldi. Meclisimiz 37 gün sonra yeni kaldigi yerden bu çalismalara devam edecek." degerlendirmelerinde bulundu.