ABD'deki Kongre baskinina katilan Arkansasli Barnett 4,5 yil hapis cezasina çarptirildiFaruk Hanedar

ABD'deki Kongre baskinina katilan Arkansasli Barnett 4,5 yil hapis cezasina çarptirildiFaruk Hanedar

TORONTO (AA) - ABD Adalet Bakanligi, 6 Ocak 2021'de ABD Kongre binasina düzenlenen baskinda rol alan Arkansasli Richard "Bigo" Barnett'in 4,5 yil hapis cezasina çarptirildigini duyurdu.

Bakanliktan yapilan açiklamada, "Barnett, 23 Ocak 2023 tarihinde, resmi bir islemi engellemek, sivil bir kargasa sirasinda bir polis memuruna müdahale etmek, girisi yasaklanmis bir binaya veya alana tehlikeli ve ölümcül bir silahla girmek ve orada kalmak ve tehlikeli bir silahla girisi yasaklanmis binada veya arazide düzensiz ve yikici davranislarda bulunmaktan suçlu bulundu." ifadesine yer verildi.

Açiklamada, ???????Kongre binasina düzenlenen baskin sirasinda, eski Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi'nin ofisinde ayaklarini masaya uzatmis sekilde verdigi pozla taninan Barnett'in 4,5 yil hapis cezasina çarptirildigi belirtildi.

ABD Bölge Yargici Christopher Cooper, Barnett'in suçlamalari kabul etmedigini açikladi.

62 yasindaki Barnett, Kongre baskiniyla ilgili 4'ü agir, 4'ü de hafif olmak üzere 8 suçtan hüküm giymisti.

Barnett'in Pelosi'nin ofisindeki fotografi, baskinin en bilinen görüntülerinden biri haline gelmisti.

- ABD Kongre binasinda çikan olaylar

ABD Kongresi, 6 Ocak 2021'de Baskanlik Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasi'ni onaylamak üzere ortak oturumla toplanirken ABD Baskani Donald Trump, Beyaz Saray'in önünde miting düzenlemisti.

Mitinge katilan on binlerce gösterici daha sonra Kongre binasina yürümüs ve içeri girmeye çalismisti. Polisle göstericiler arasinda arbede çikmis, yüzlerce gösterici barikatlari asip Kongre binasina girmisti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongreye Ulusal Muhafizlar sevk edilmis, yaklasik 4 saat süren baskinin ardindan güvenlik güçleri asayisi saglamisti.

Olaylarda biri polis 5 kisi hayatini kaybetmis, onlarca kisi yaralanmisti.