Valensiya'nin Las Fallas festivali dev tahta kuklalarin yakilmasiyla sona erdiSenhan Bolelli

Valensiya'nin Las Fallas festivali dev tahta kuklalarin yakilmasiyla sona erdiSenhan Bolelli

VALENSIYA (AA) - Ispanya'nin en taninmis kültürel etkinliklerinden biri olan, Valensiya kentindeki Las Fallas festivali, dev kuklalarin yakilmasiyla sona erdi.

UNESCO tarafindan 2016 yilinda Dünya Kültür Mirasi Listesi'ne giren Las Fallas'in en önemli kültürel degerlerinden olan ve ahsap oymaciligi yapan sanatçilar tarafindan hazirlanan dev kuklalar kentin farkli yerlerinde iki hafta boyunca sergilendikten sonra teker teker atese verildi.

Sanatçilarin yaklasik bir yillik çalismasi sonucu bu yil 770 kukla yapilirken, bunlarin arasinda Basbakan Pedro Sanchez, Ispanya Krali 6. Felipe, sarkici Sharika, eski futbolcu Gerard Pique, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in figürleri ile aktüel temalar öne çikti.

Festivalde her yil en görkemli eserin konuldugu kent merkezindeki Belediye Meydani'nda ise bu yil büyük bir insan kalbi figürü yer aldi.

Sanatçilardan Manolo Garcia Lleonart ve Marina Puche tarafindan yapilan dev kalbin, Kovid-19 salginin ardindan festivalin yeniden dogusunu sembolize ettigi bildirildi.

Tam olarak bilinmese de yazili kaynaklara göre geçmisi 1774 yilina kadar dayanan Las Fallas, kökeni Latince "Facula" olan "mesale" anlamini tasiyor. Ispanya'daki tüm kültürel etkinlikler gibi Las Fallas da Katolik dini inancina göre kutsal bir gün olan Aziz Yusuf Günü'ne denk geliyor.

Las Fallas'da yakilan büyük ateslerle ayni zamanda kisin bitisi ilkbaharin gelisi de kutlaniyor. Valensiya'nin yaklasik 800 bin olan nüfusu festival süresince iki katina çikarken, bölge halki için de ciddi bir ekonomik kaynak olusuyor. Bölgeye ait bir özellik olarak barut ve havai fisek de festival boyunca uzun süren gösterilerde kullaniliyor.

Festivalin sonunda kuklalarin yakilmasindan dolayi olusan tonlarca külü temizlemek için de binden fazla temizlik isçisi görev yapiyor.