Uzmanlar, özellikle deprem bölgesinde saglikli gebelik için asilarin önemine dikkati çekiyorHatice Senses Kurukiz- Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Filiz Yanik: - "Asilar bizleri enfeksiyon hastaliklarina karsi korur. Vücutta bagisiklik sagladiklari için hastaligi ya hiç geçirmeyiz ya da çok hafif geçiririz. Hem gebelik sirasinda hem de dogum sonrasi yenidoganda yeterli bagisikligin saglanabilmesi için gebelikte asilama uygulamalari kritik öneme sahiptir" - "Afetlerden sonra genellik

Uzmanlar, özellikle deprem bölgesinde saglikli gebelik için asilarin önemine dikkati çekiyorHatice Senses Kurukiz- Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Filiz Yanik:
- "Asilar bizleri enfeksiyon hastaliklarina karsi korur. Vücutta bagisiklik sagladiklari için hastaligi ya hiç geçirmeyiz ya da çok hafif geçiririz. Hem gebelik sirasinda hem de dogum sonrasi yenidoganda yeterli bagisikligin saglanabilmesi için gebelikte asilama uygulamalari kritik öneme sahiptir"
- "Afetlerden sonra genellik

ISTANBUL (AA) - Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Filiz Yanik, asilarin enfeksiyon hastaliklarina karsi korudugunu, vücutta bagisiklik sagladiklari için hastaligin ya hiç geçirilmedigini ya da çok hafif atlatildigini belirterek, "Hem gebelik sirasinda hem de dogum sonrasi yenidoganda yeterli bagisikligin saglanabilmesi için gebelikte asilama uygulamalari kritik öneme sahiptir." ifadesini kullandi.

Yasanan deprem felaketinin yaralari sarilmaya devam ederken bölgedeki olumsuz etkileri her alanda kendini göstermeyi sürdürüyor. Deprem bölgesinde bulunan anne adaylari, bu dönemde bulasici hastaliklara yakalanma riskiyle karsi karsiya olan gruplar içinde yer aliyor.

Gebeligin hassas bir dönem oldugunu vurgulayan uzmanlar, yasanan travmalar ve yaralanmalar, stres, sagliksiz barinma kosullari, sagliksiz beslenme, içme ve kullanma suyu gibi olumsuzluklar da üzerine eklenince bulasici hastalik riskinin artabilecegine dikkati çekiyor.

Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Yanik, gebeligin bu olumsuz sartlarda saglikli bir sekilde sürdürülmesi için genel önlemlerin alinmasi gerektigi belirterek, deprem bölgesindeki anne adaylarinin saglikli bir gebelik için olmalari gereken asilara yönelik degerlendirmelerde bulundu.

Yanik, "Afetlerden sonra genellikle çadir veya konteyner kentler, kamu binalari, sosyal tesisler gibi alanlarda toplu barinma saglansa da gebeleri solunum yolu enfeksiyonlarindan ve diger bulasici hastaliklardan korumak için daha izole ve özel kosullar olusturulmaya çalisilmalidir. Saglikli içme ve kullanma suyuna ve uygun gidaya erisimin saglanmasi, folik asit, demir, D vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve mineral desteklerinin saglanmasi, bagisiklik sistemini güçlendirmek ve hastaliklari önlemek için son derece önemlidir." ifadelerini kullandi.

- "Gebelik döneminde geçirilen bir grip enfeksiyonu çok daha agir bir seyredebilir"

Gebeligin hayatin önemli ve farkli bir dönemi oldugunu ve sorunsuz tamamlanarak yenidogan bebegin saglikli olabilmesi için enfeksiyon hastaliklarindan korunmasinda asilanmanin önemine dikkati çeken Yanik, sunlari kaydetti:

"Asilar bizleri enfeksiyon hastaliklarina karsi korurlar. Vücutta bagisiklik sagladiklari için hastaligi ya hiç geçirmeyiz ya da çok hafif geçiririz. Hem gebelik sirasinda hem de dogum sonrasi yenidoganda yeterli bagisikligin saglanabilmesi için gebelikte asilama uygulamalari kritik öneme sahiptir. Saglik Bakanligi Dogum Öncesi Bakim Yönetim Rehberi dogrultusunda, gebe ve lohusalarda asi programlari eksiksiz uygulanmalidir. Gebe ve lohusalarin bagisiklik durumlarina göre, tetanos, influenza ve Kovid asilarinin yani sira mümkünse bogmaca, hepatit A, hepatit B asilarinin da yapilmasi yararli olacaktir. Gebelik döneminde bagisiklik sistemi daha farkli çalisir ve daha hassas hale gelir. Bu da gebe olmayan kadinlara kiyasla, bazi bulasici hastaliklara karsi daha az dirençli olmalari anlamina gelir.

Yani gebeler bulasici hastaliklara daha kolay yakalanabilirler ve hastaligi daha agir geçirebilirler. Ayrica, hastalik bazen anne karnindaki bebek ve gebelik süreci üzerinde de olumsuz etkiler gösterebilir. Gebelik döneminde geçirilen bir grip enfeksiyonu, gebelik öncesi döneme kiyasla çok daha agir bir seyir gösterebilir. Tabii ki düzenli ve yeterli beslenme, fiziksel aktivite, stresten uzak durma gibi klasik yöntemlerle gebelikte bagisiklik sistemini güçlü tutmak önemlidir ancak biliyoruz ki bulasici hastaliklardan korunmada en etkili yöntem asilamadir. Gebelikte geçirilen hastaliklar, bebegin sagligi üzerinde de olumsuz etki yapacagi için asilama daha önemli hale gelir."

Prof. Dr. Yanik, gebelikte yapilan tetanos asisinin hem anneyi hem de bebegi ölümcül olan yenidogan tetanosuna karsi korudugunu, tetanos asisinin halen ülkede Aile Sagligi Merkezlerinde, Td (yani eriskin tip tetanos+difteri asisi) seklinde yapildigini, aslinda, yenidogan bebegi ayni zamanda bogmacadan da korumak için bu asinin Tdap, yani eriskin tip tetanos, difteri, aselüler bogmaca asisi olarak uygulanmasinin tercih edilebildigini aktardi.

Tetanos asisinin gebelikte iki doz seklinde uygulanacaksa en az birinin Tdap olmasinin önerildigini vurgulayan Yanik, "Çünkü bogmaca bebeklerde, özellikle de dogumdan sonraki ilk 3 ayda, ölümcül seyredebilen ciddi bir hastaliktir. Bebeklerde bu hastaliga karsi asilama en erken 2. ayda baslar ve tam koruma ancak 6. ay sonrasinda saglanir. Dolayisiyla gebelikte Tdap asisinin uygulanmasi, bebegi bogmaca da dahil ciddi enfeksiyon hastaliklarindan korumus olur." ifadelerini kullandi.