Türkiye gida ihracatçilari dünyaya bulguru tanitacakYunus Türk- TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Tiryakioglu: - "Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe faaliyet gösteren 6 ihracatçi birligimizle bir araya gelerek olusturdugumuz Türkiye Gida Ihracatçilari markasiyla uluslararasi alanda yapacagimiz ilk çalismalardan biri, bulgur tanitimi üzerine olacak" - "Yeni markamiz, bulgurdan baslayarak Türkiye'nin gida alaninda üretimden gelen gü

Türkiye gida ihracatçilari dünyaya bulguru tanitacakYunus Türk- TIM Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Tiryakioglu:
- "Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe faaliyet gösteren 6 ihracatçi birligimizle bir araya gelerek olusturdugumuz Türkiye Gida Ihracatçilari markasiyla uluslararasi alanda yapacagimiz ilk çalismalardan biri, bulgur tanitimi üzerine olacak"
- "Yeni markamiz, bulgurdan baslayarak Türkiye'nin gida alaninda üretimden gelen gü

ISTANBUL (AA) - Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Baskani Ahmet Tiryakioglu, 6 ihracatçi birlikle bir araya gelerek olusturduklari Türkiye Gida Ihracatçilari (TGI) markasiyla uluslararasi alanda yapacaklari ilk çalismalardan birinin bulgur tanitimi üzerine olacagini belirtti.

Türkiye Gida Ihracatçilari (TGI) açiklamasina göre, yilin 9 ayinda sektörün ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 11,9 artarak 9,2 milyar dolar olarak gerçeklesti.

Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörünün aylik ihracati da geçen yil eylül ayina göre yüzde 21,2 artarak 1,2 milyar dolara yükseldi. En fazla ihracat yapilan ülkeler Irak, Italya ve ABD oldu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Ahmet Tiryakioglu, Hindistan'in basmati olmayan beyaz pirinç ihracatina getirdigi yasagin dünyadaki pirinç fiyatlarini yükselttigine dikkati çekerek, küresel gida fiyatlarinda düsüs yasanirken yeni dönemde pirince alternatif olarak bulgurun, degerini daha da artiracagini aktardi.

Tiryakioglu, Asya'daki kuraklik kosullari ve Hindistan'in yasak kararinin küresel pirinç fiyatlarini son 15 yilin en yüksek seviyesine tasidigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Türkiye, pirinç tüketimini yüzde 70'e yakin oranda yurt içinde karsilayan bir ülke oldugundan yasanan zamlardan daha az etkilendi. Gidadaki bu trendi degerlendirmek istiyoruz ve tüm dünyanin Türk ürünü olarak kabul ettigi bulguru küresel ölçekte daha fazla tercih edilir kilmayi hedefliyoruz. Hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe faaliyet gösteren 6 ihracatçi birligimizle bir araya gelerek olusturdugumuz Türkiye Gida Ihracatçilari markasiyla uluslararasi alanda yapacagimiz ilk çalismalardan biri, bulgur tanitimi üzerine olacak. Yeni markamiz, bulgurdan baslayarak Türkiye'nin gida alaninda üretimden gelen gücünü tüm dünyaya tanitacak."

Rusya-Ukrayna savasinin da etkisiyle gida üretiminin, önemini daha da artirdigini, bu yil Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafindan satin alinan ürünün 10 milyon tonu ve 40 milyar TL'yi geçmesinin üreticiyi rahatlattigini belirten Tiryakioglu, TMO'nun bu yilki alimlarinin, tüm zamanlarin en yüksek miktarina ulastigini vurguladi.

Tiryakioglu, "Su ana kadar ödenen tutara arpa ve bugday hasadi sonunda, Tarim ve Orman Bakanligimizin prim destekleri de eklenecek. Üreticimizin devlet eliyle bu sekilde tesvik edilmesini çok degerli buluyoruz. Üretim gücü sayesinde uzun yillardir dünyanin en fazla un ihraç eden ülkesi olan Türkiye'nin, küresel gida arz güvenligi açisindan rolünü önemsiyoruz." degerlendirmesini yapti.

- "Türkiye'nin dünya gida ticaretindeki stratejik önemi giderek artiyor"

Tiryakioglu, Türkiye'nin dünya gida ticaretindeki stratejik öneminin giderek arttigini ve uluslararasi is birlikleriyle bu potansiyeli daha fazla gelire dönüstürmeyi amaçladiklarini aktardi.

Türkiye'nin, Akdeniz'den baslayarak, Arap Yarimadasi'ni da içine alan Yakin Dogu'da yasayan yüz milyonlarca insanin gida ithalatinda öncelikli ülkelerden biri olduguna dikkati çeken Tiryakioglu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Kurdugumuz temaslarda üretim gücümüzün yaninda lojistik imkanlarimizi da potansiyel alicilara anlatmaktayiz. Ekim ayinda Türkiye Ihracatçilar Meclisimizin organizasyonunda Ticaret Bakanligimiz koordinasyonu ve MÜSIAD isbirligiyle Suudi Arabistan Genel Nitelikli Alim Heyeti programi düzenlenecek. Geçtigimiz aylarda Cumhurbaskanimiz liderliginde Körfez'e yaptigimiz ziyaretler sonrasinda olumlu dönüsler almistik. Eylül ayinda destekledigimiz Worldfood Istanbul fuarinda da bölgeden gelen firma temsilcileriyle birebir görüsmeler yapmistik. Dünyanin farkli noktalarindan is insanlarini ülkemizde misafir etmekten ve onlara ticari is birligi imkanlarimizi kendi ülkemizde anlatabilmekten çok memnunuz."