Türkiye Barolar Birligi, "Seçmenler Için Hukuk Rehberi" yayimladiIsmet Karakas

Türkiye Barolar Birligi, "Seçmenler Için Hukuk Rehberi" yayimladiIsmet Karakas

ANKARA (AA) - Türkiye Barolar Birliginin (TBB), 14 Mayis 2023 Pazar günü yapilacak Cumhurbaskani Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi’nde seçmenlere hukuki anlamda yardimci olmak üzere hazirladigi Seçmenler Için Hukuk Rehberi yayimlandi.

Kurumun internet sitesinde yayimlanan rehberde, seçmenin tanimi, kimlerin oy kullanabilecegi, nerelerde oy kullanilabilecegi, seçim kurullarinin olusumu, seçim ve sandik çevresinin tanimlarina yer verildi.

Sandik kurullarinin olusumu ve müsahitlerin seçimi ile görevlerine iliskin bilgilerin de yer aldigi rehberde, seçim günü görevli kolluk kuvvetleri disinda kimsenin silahla oy kullanilan binalara giremeyecegi, oy kullanilan yerlerde propagandanin da yasak oldugu animsatildi.

Oy kullanma sürecinde, seçmenlerin yaninda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasini içeren bir kimlik kartinin bulunmasi gerekliligi hatirlatilan rehberde, oy zarfi, oy pusulasi ile "Evet" veya "Tercih" yazili mühürlerini alan seçmenin, oy verme kabininde oyunu kullanmasi gerektigi bildirildi.

Rehberde, seçmenlerin seçimini yaptiktan sonra oy pusulasini zarfa koymasi ve sandiga atmasi, ardindan da seçmen listesinde adinin bulundugu yerin karsisina imza atmasi gerekliligi anlatildi.

"Gizli oy" ilkesi hatirlatilan rehberde, oy verme kabinine fotograf makinasi veya görüntü kaydedici cihazla girilemeyecegine, kabine, oy kullanacak seçmen disinda da kimsenin giremeyecegine vurgu yapildi.

Okuma yazma bilmeyen ve engelli seçmenlere yönelik bilgilere de yer verilen rehberde, sandiklarin açilmasi, oy sayimi, oylarin hangi hallerde geçerli olacagi da hazirlanan görsellerle seçmenlere örnekleriyle gösterildi.

TBB'nin Seçmenler Için Hukuk Rehberi'nde, seçim kurullarinin kesin olmayan kararlarina kimlerin, nereye ve nasil itirazda bulunacagi da yer alirken, seçim sürecinde uyulmasi gerekenlere uymayanlar hakkinda verilecek adli cezalara iliskin de bilgi verildi.

Rehberde ayrica, YSK tarafindan daha önce ilan edilen seçim takvimindeki önemli tarihler yer aldi.