Tunus muhalefetinden siyasi tutuklulara destek için süresiz oturma eylemiMehmet Akif Turan

Tunus muhalefetinden siyasi tutuklulara destek için süresiz oturma eylemiMehmet Akif Turan

TUNUS (AA) - Tunus'ta muhalefetin çati olusumu Ulusal Kurtulus Cephesi, 11 Subat’tan bu yana düzenlenen operasyonlar kapsaminda tutuklananlarla dayanisma için süresiz oturma eylemine basladiklarini duyurdu.

Ulusal Kurtulus Cephesi yetkilileri, 11 Subat’tan bu yana devam eden tutuklamalara iliskin baskent Tunus’ta bir basin toplantisi düzenledi.

Ulusal Kurtulus Cephesi lideri Ahmed Necib es-Sabi, "Tutuklanan üyelerimiz ve arkadaslarimiz hakkinda somut bilgiler alana ve 'siyasi mahkum' kapsamina alinana kadar Tunus Irade Partisi merkezinde süresiz oturma eylemine basliyoruz." dedi.

Tutuklularin ailelerinin de magdur edildigini belirten Sabi, sunlari kaydetti:

"Sorusturma hakiminin dosya hakkinda karar vermesi için yasa kendisine 14 aylik bir süre taniyor. Banka hesaplari dondurulan ve çalismak zorunda olan tutuklularin aileleri de bu süreçte magdur ediliyor. Yetkililerden bir an önce bu magduriyetlerin giderilmesi için tutuklularin durumuna iliskin bilgi vermelerini bekliyoruz."

Tutuklularla dayanisma içerisinde olmaya devam edeceklerini vurgulayan Sabi, "Tutuklulara 'siyasi mahkum' statüsü verilmesini talep ediyoruz. Bu statü saglandigi takdirde tutuklularin uluslararasi korumasi saglanacak, bu yüzden siyasi mahkum statüsü taninmasini istiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Tunus'taki "siyasi gözalti ve tutuklamalar"

Tunus'ta 11 Subat'tan bu yana siyasiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve is insanlarini kapsayan gözalti operasyonlari düzenleniyor.

Gözalti dalgasi, "devlet güvenligine karsi komplo kurmak" suçlamasiyla Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, Is ve Özgürlükler için Demokratik Blok Partisi yöneticilerinden Hiyam et-Turki ve is insani Kemal Latif ile basladi. Söz konusu üç kisi, sorgularinin ardindan tutuklandi.

Nahda Hareketi, 14 Subat'ta Nahda Genel Baskan Yardimcisi ve eski milletvekili Nureddin el-Bahiri ile Mozaik FM Genel Yayin Yönetmeni Nureddin Butar'in gözaltina alindigini duyurdu. Gözalti sürelerinin tamamlanmasinin ardindan Bahiri ve Butar'in tutuklu yargilanmalarina karar verildi.

Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi'nin 16 Subat’ta gözaltina alinan eski Ofis Müdürü Fethi Kemmun'un da 24 Subat'ta "kara para aklama" suçlamasiyla tutuklu yargilanmasina karar verildigi bildirildi.

Tutuklananlar arasina subat sonunda Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri Isam es-Sabi, Ulusal Kurtulus Cephesi üyelerinden Anayasa Profesörü Cevher bin Mübarek, siyasi aktivist Seyma Issa ve eski Demokratik Akim Partisi Genel Sekreteri Gazi es-Sevasi de katildi.

Son olarak Nahda Hareketi yöneticilerinden El-Habib el-Luz'un "Tunuslu gençlerin çatisma bölgelerine gönderildigi" iddiasiyla 3 Mart'ta gözaltina alinmasinin ardindan tutuklandigi duyuruldu.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ülkede bazi siyasilere yönelik gözaltilarin "devletin güvenligine karsi komplo kurma" ve ekonomik krizi körüklemeye yönelik adimlardan ötürü gerçeklestirildigini söylemisti.