Tayvan lideri Tsai, ABD Temsilciler Meclisi Baskani McCarthy ile görüsecekEmre Aytekin- Görüsmenin duyurulmasinin akabinde Çin'e ait 20 askeri hava araci ve 3 savas gemisi, Tayvan çevresinde görüldü

Tayvan lideri Tsai, ABD Temsilciler Meclisi Baskani McCarthy ile görüsecekEmre Aytekin- Görüsmenin duyurulmasinin akabinde Çin'e ait 20 askeri hava araci ve 3 savas gemisi, Tayvan çevresinde görüldü

PEKIN (AA) - Çin ile egemenlik ihtilafi içindeki Tayvan'in lideri Tsai Ing-wen'in, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'ye yaptigi gezinin son ayaginda, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy ile görüsecegi bildirildi.

McCarthy'nin ofisinden yapilan açiklamada, Temsilciler Meclisi Baskani'nin Tsai ile yarin California eyaletinin Simi Valley sehrinde bir araya gelecegi belirtildi.

Açiklamada, görüsmenin Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesi'nde yapilacagi belirtilirken Tayvan Baskanlik Ofisi de görüsmeyi dogruladi.

- Çin'den tepki

Çin, olasi görüsmenin, Tayvan Bogazi'ndaki baris ve istikrara zarar verecegini belirterek tepki gösterdi.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlenen olagan basin toplantisinda, "Çin tarafi olarak defalarca belirttigimiz gibi ABD ile Tayvan otoriteleri arasinda her türden resmi iliski ve temasa karsiyiz." dedi.

Dünyada "tek Çin" ve Tayvan'in onun ayrilmaz bir parçasi oldugunu vurgulayan Sözcü Mao, "Ilgili Kongre üyesi, tek Çin ilkesine uymali, Tayvan'in bagimsizligini savunan güçlere yanlis mesaj vererek Çin-ABD iliskilerine ve Tayvan Bogazi'ndaki baris ve istikrara zarar vermekten kaçinmalidir." ifadelerini kullandi.

Mao, "Çin'in egemenligini ve toprak bütünlügünü savunmak için kararli tedbirler alacagini" vurguladi.

- Çin savas uçaklari Tayvan Bogazi'nda

Görüsmenin duyurulmasinin akabinde Çin ordusuna ait savas uçaklari ve gemiler, Tayvan çevresinde görüldü.

Tayvan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, dün aksamdan bu sabah saatlerine kadar Ada çevresinde 20 askeri hava araci ve 3 savas gemisinin tespit edildigi bildirildi.

Açiklamada, 20 hava aracindan 9'unun, Tayvan Bogazi'nda taraflarin etki alanlarini sinirladigi varsayilan hava ve deniz hattini geçtigi ve Tayvan'in "Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettigi sahada uçtugu belirtildi.

7 "J-16" savas uçagi, "Y-8ASW" denizalti savar devriye uçagi ile "BKZ-005" tipi askeri dronun, Tayvan Bogazi'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçtigi ve ADIZ'in güney bölümüne uçtugu bilgisi paylasildi.

- Belize'nin ardindan ABD'ye ugrayacak

Tsai'nin, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan gezisinde, Belize'yi ziyaretinin ardindan yarin ABD'nin California eyaletine hareket etmesi bekleniyor.

Tayvan lideri, gezisinin baslangicinda New York sehrinde temaslarda bulunmustu.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.