TDT ve TÜRKPA gözlemcileri, Kazakistan’daki seçimleri “açik ve mesru” olarak degerlendirdiMeiramgul Kussainova

TDT ve TÜRKPA gözlemcileri, Kazakistan’daki seçimleri “açik ve mesru” olarak degerlendirdiMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) - Türk Devletleri Teskilati (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) seçim gözlem misyonlari, Kazakistan’da 19 Mart’ta gerçeklesen erken meclis ve yerel meclis seçimlerine iliskin “açik ve mesru” degerlendirmesinde bulundu.

TDT Genel Sekreter Yardimcisi Sadi Jafarov baskanligindaki TDT seçim gözlem misyonu, seçim degerlendirmesi için baskent Astana’da basin toplantisi düzenledi.

Jafarov, seçim günü Astana’daki 32 seçim sandiginda oy verme islemini gözlemlediklerini ve seçim mevzuatinin herhangi bir ihlaline rastlamadiklarini bildirdi.

Seçimlerde halkin özgür iradesini saglamak için gerekli tüm tedbirlerin alindigina isaret eden Jafarov, "Misyonumuz, seçimlerin mesruiyetini ve seffafligini pekistiren ulusal ve uluslararasi gözlemcilerin katilimina tanik olmustur." dedi.

Jafarov, misyon olarak Astana’daki 373 numarali sandikta oy sayim sürecine de katildiklarini belirterek, "Oylarin sayimi ulusal seçim mevzuatina uygun olarak zamaninda yapilmistir. Ayrica misyonumuz, disaridan herhangi birinin seçmenleri nasil oy kullanacaklari konusunda etkileme girisiminde bulunmadigini gözlemledi." ifadelerini kullandi.

Engelli seçmenler için uygun kosullarin saglandigina dikkati çeken Jafarov, "Görme engelli seçmenler için Braille alfabesi sablonlari ve sandik basinda oy kullanamayanlar için seyyar sandiklar da mevcuttu." dedi.

Jafarov, seçimlerin ülke medyasinda genis yer bulmasini seçim sürecinin mesruiyetine ve seffafligina katki saglayan önemli bir unsur olarak kaydettiklerini dile getirerek, “TDT Seçim Gözlem Misyonu seçimlerin açik, seffaf ve rekabetçi oldugunu ve Kazakistan Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatina ve uluslararasi kabul görmüs seçim standartlarina uygun oldugunu teyit etmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Seçim sükunet içinde gerçeklesmistir"

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Seker baskanligindaki TÜRKPA Seçim Gözlem Misyonu da seçime ilisin degerlendirmelerini ulusal ve uluslararasi basin mensuplariyla paylasti.

Seker, söz konusu seçimlerin ülkedeki yeni seçim sistemi çerçevesinde düzenlenmesiyle öne çiktigina isaret ederek, "Erken parlamento seçimleri, yasama reformlari zemininde gerçeklesmistir." dedi.

Geçen yil yapilan anayasa referandumuyla meclis üyelerinin seçiminde karma sistemin uygulanmasinin kararlastirildigini animsatan Seker, "Bu degisikliklere göre, Meclisin 98 üyesinden 69’u siyasi partilerden parti listelerine dayanarak ülke çapinda tek bir seçim bölgesinden nispi temsil sistemi tarafindan seçilirken, Meclisin 29 üyesi de tek görevli bölgesel seçim bölgeleri araciligiyla seçilmistir." seklinde konustu.

Seker, TÜRKPA Seçim Gözlem Misyonu olarak seçim günü Astana ve Almati'daki bir dizi oy kullanma merkezini ziyaret ettiklerini ve sandiklarin açilmasindan oylarin sayilmasina kadar tüm asamalarda oy kullanma sürecini gözlemlediklerini bildirdi.

Misyonun kadinlarin, gençlerin ve engelli kisilerin temsiline yönelik yeni düzenleme ile kadinlarin seçim sürecine ve ülkenin siyasi yasamina genis katilim sagladiklarini tespit ettiklerini belirten Seker, "Seçim sükunet içinde gerçeklesmistir. TÜRKPA Seçim Gözlem Misyonu, Kazakistan’da 19 Mart 2023 tarihinde yapilan erken parlamento seçimlerinin ulusal mevzuat ve uluslararasi seçim standartlarina uygun olarak yapildigi sonucuna varmistir." degerlendirmesinde bulundu.