Sudan'daki çatismalar nedeniyle Türk vatandaslarinin tahliyeleri devam ediyorTufan Aktas,Ömer Erdem,Ahmed Satti

Sudan'daki çatismalar nedeniyle Türk vatandaslarinin tahliyeleri devam ediyorTufan Aktas,Ömer Erdem,Ahmed Satti

HARTUM/ISTANBUL (AA) - Sudan'da ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda 15 Nisan'dan beri devam eden çatismalar nedeniyle 23 Nisan Pazar gününden bu yana Türk vatandaslarinin ülkeden tahliyeleri sürüyor.

Baskent Hartum'daki 198 kisilik ekip, bugün Türkiye'ye tahliyenin yapilacagi askeri havalimanina dogru hareket etti.

Tahliye edilen vatandaslardan Besim Hazine, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Sudan'dan ayrilirken içlerinin buruk oldugunu ve bir an önce ülkede ateskes olmasini istediklerini dile getirdi.

Günlerce ölümle burun buruna olduklarini, su ve yemek sikintisi çektiklerini anlatan Hazine, "Devletimiz duyarsiz kalmadi. Çok mutluyuz, Türkiye'mize dönecegiz. Çok zorluklar çektik. Sudan halki için çok üzgünüz." ifadelerini kullandi.

Ihsan Sultanoglu da 12-13 gündür çok zor günler geçirdiklerini ve tahliye edilecekleri için çok mutlu olduklarini dile getirdi.

Ögrenci Alya Damla da savasin basindan beri çok zor seyler yasadiklarini belirterek, "Çok korkunç bir durumdu. Simdi Türkiye'ye gidiyoruz. Insallah selametle ulasiriz. Buradaki insanlarin baris içinde yasamalarini ve savasin durmasini temenni ederim." dedi.

Türkiye'ye gidecegi için mutlu oldugunu kaydeden Damla, "Keske bütün Sudanlilari bizimle Türkiye'ye götürebilsek. Insallah tez vakitte savas biter ve ülkede baris olur." diye konustu.

Disisleri Bakan Yardimcisi Yasin Ekrem Serim, dün tahliye edilenlerin sayisinin 684'e ulastigini, 738 vatandasin da Etiyopya üzerinden tahliye edilecegini açiklamisti.

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter güç HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini, bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.