Rum Ortodoks Patrikhanesi, fanatik Yahudilerin Kudüs'teki kilise saldirisini kinadi:Muhammed Emin Canik- "Kudüs'teki Azize Meryem Kabir Kilisesi'ne yapilan bu saldiri, hiçbir kosulda hakli gösterilemeyecek kadar menfur bir terör suçudur"

Rum Ortodoks Patrikhanesi, fanatik Yahudilerin Kudüs'teki kilise saldirisini kinadi:Muhammed Emin Canik- "Kudüs'teki Azize Meryem Kabir Kilisesi'ne yapilan bu saldiri, hiçbir kosulda hakli gösterilemeyecek kadar menfur bir terör suçudur"

ISTANBUL (AA) - Rum Ortodoks Patrikhanesi, isgal altindaki Dogu Kudüs'te dün bir kisinin yaralandigi kilise saldirisini kinadi.

Rum Ortodoks Patrikhanesinden yapilan yazili açiklamada, dün fanatik Yahudilerce Zeytin Dagi bölgesinde bulunan tarihi Azize Meryem Kabir Kilisesi'ne düzenlenen saldiri "menfur bir terör suçu" olarak nitelendirildi.

Açiklamada, "Kudüs Patrikhanesi, pazar ayini sirasinda 2 Israilli radikal tarafindan gerçeklestirilen çirkin terör saldirisini kiniyor." ifadesi kullanildi.

Saldirganlarin ayini gerçeklestiren Baspiskopos Joachim'e ve bir rahibe de saldiri girisiminde bulundugu aktarilan açiklamada, fanatik Yahudilerin Hristiyanlara yönelik saldirilarinin dini bayramlarda arttigi vurgulandi.

Açiklamada uluslararasi topluma hitaben su ifadelere yer verildi:

"Kudüs'teki Azize Meryem Kabir Kilisesi'ne yapilan bu saldiri, hiçbir kosulda hakli gösterilemeyecek kadar menfur bir terör suçudur. Patrikhane, uluslararasi toplumu, Kudüs'teki Hristiyanlarin ve onlarin kutsal mekanlarinin güvenligini ve korunmasini saglamak için derhal müdahale etmeye çagiriyor."

Dini mekanlara yönelik saldirilarla uluslararasi hukukun ihlal edildigine dikkati çekilen açiklamada, bu suçlara karisan kisiler hakkinda yasal önlemlerin alinmasi talebinde bulunuldu.

- Azize Meryem Kabir Kilisesi'ne saldiri

Fanatik iki Yahudi, dün pazar ayini sirasinda isgal altindaki Dogu Kudüs'ün Zeytin Dagi bölgesinde yer alan Azize Meryem Kabir Kilisesi'ndeki cemaate demir çubuklarla saldirmisti.

Kilisenin güvenlik görevlisi Bilal Ebu Naab, saldirganlari getiren taksicinin anlattigina göre, iki Yahudi yerlesimcinin baslarindaki kipayi çikartarak ellerindeki çantayla Azize Meryem Kilisesi'ne girdigini aktarmisti.

Ebu Naab, saldirganlardan birinin kapiyi tuttugunu digerinin ise demir çubukla kilise cemaatine saldirdigini, saldirgana kilisedekilerle birlikte müdahale ettigini anlatmisti.

Saldirida bir kisi yaralanmisti.

Israil Polis Sözcülügünden bir kaynak ise süphelinin "akil sagligi yerinde olmayan bir Hristiyan oldugunu" ileri sürmüstü.

- Dogu Kudüs'te Hristiyanlara ve kutsal mekanlarina yerlesimci saldirilari

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te Hristiyan cemaati ve kutsal mekanlarina yönelik Yahudi yerlesimci siddeti son dönemde artis gösteriyor.

Fanatik bir Yahudi yerlesimci geçen ay isgal altindaki Dogu Kudüs'te bulunan Çile Yolu üzerindeki tarihi kiliseye saldirmisti. Yahudi yerlesimci, elindeki çekiçle 1920'lerde yapilmis ahsap Hazreti Isa heykelini kirmisti.

Kudüs'ün Eski Sehir bölgesindeki Hristiyan cemaatinin kiliseleri ve uluslararasi liderleri; Israil hükümetini, fanatik Yahudi yerlesimcilerin kutsal mekanlara, din adamlarina ve halka yönelik saldirilarina karsi kayitsiz kalmakla suçlayan açiklamalar yapmisti.