Ramazan Bayrami'nda 99 bin 245 emniyet ve jandarma personeli kara yollarinda görev yapacakSefa Sahin

Ramazan Bayrami'nda 99 bin 245 emniyet ve jandarma personeli kara yollarinda görev yapacakSefa Sahin

ANKARA (AA) - Ramazan Bayrami öncesi ve süresince kara yollarinda, emniyet ve jandarmadan toplam 51 bin 300 trafik ekibinde 99 bin 245 personel görev yapacak.

Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Ramazan Bayrami dolayisiyla 81 il valiligine "2023 Yili Ramazan Bayrami Trafik Tedbirleri" konulu genelge gönderildi.

Genelgeye göre, Ramazan Bayrami tatili ile egitim-ögretim dönemi ara tatili dolayisiyla alinacak yogun trafik tedbirleri 14 Nisan'da baslayacak ve 24 Nisan'a kadar sürecek.

Emniyet ve jandarmadan toplam 51 bin 300 trafik ekibinde 99 bin 245 personel görev yapacak.

- Havadan denetimle trafik güvenligi en üst düzeyde saglanacak

Trafik güvenliginin en üst düzeyde saglanabilmesi amaciyla 13 helikopter ve 138 dron ile 2 bin 626 saat trafik denetimi yapilacak. Helikopterlerle yapilan denetimler özellikle Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydin, Bursa, Eskisehir, Istanbul, Izmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mugla, Sakarya, Yozgat, Adana, Agri, Balikesir, Batman, Burdur, Diyarbakir, Isparta, Nigde, Osmaniye, Tekirdag, Yalova ve Van'da yogunlasacak.

Ayrica 36 polis ve jandarma basmüfettisi, 6 denetleme baskanligi denetleme grup baskanligi üyesi, güzergahlarda ve kazalarin yogunlastigi kara noktalarda ekip ve personel tarafindan alinan tedbirleri yerinde denetleyecek.

Merkez teskilati güzergah denetimleri, Emniyet Genel Müdürü, genel müdür yardimcilari ve daire baskanlarindan olusan 15 ekip ile saglanacak. 44 personelden olusan 15 ekip, farkli güzergahlardaki trafik ekip ve personelini denetleyecek.

Sehirler arasi otobüslerde yolcu olarak görevlendirilen 514 personel ise 1028 yolcu otobüsünü habersiz denetleyecek.

- Emniyet kemeri kullaniminin önemi vurgulanacak

Ramazan Bayrami'nda da emniyet kemeri kullaniminin yayginlastirilmasi amaciyla önlemler alinacak. Denetimlerde, yol kullanicilarini bilgilendirmeye yönelik materyaller dagitilacak, "www.trafik.gov.tr" internet adresinde de yer alan kamu spotlari yerel TV kanallari ve uygun mecralarda yayimlanacak.

"Bu yolda sana çok güveniyoruz" sloganiyla hazirlanan afisler basta olmak üzere, "Bayraminiz kemerli olsun" "Trafikte her yil daha iyiye", "Kemerim hep aklimda", "Yayalar kirmizi çizgimiz", "Yol ver hayata" ve "Bi hareketine bakar hayat" yazili afisler uygun yerlere asilacak.

- Çevirme ekipleri sürücülerle yüz yüze iletisim kuracak

Denetimlerde, sürücü ve yolculara saygi ve nezaket kurallari çerçevesinde bilgilendirme yapilarak, islemler en kisa sürede tamamlanacak. Sadece ihlal yapan tasitlarin degil, çevirme ekiplerinin bulundugu noktalarda diger araç sürücüleri de durdurularak, "yüz yüze iletisim" kurulacak.

Sürücüler, hiz yapmamalari, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmalari, cep telefonuyla görüsme yapmamalari, okul ve yaya geçitleri ile kavsak giris ve çikis noktalarindan geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermeleri gerektigi, serit kullanma ve yakin takip kurallarina riayet etmeleri, kavsaklara yaklasirken yavaslamalari ve her 2 saatte bir 10 dakika mola verilerek, dikkat ve konsantrasyonlarinin dagilmamasi konusunda bilgilendirilecek.

- Kazalarin yogun oldugu ilk 20 güzergahta tedbirler üst seviyede olacak

Son 3 yilda bayram tatillerinde kazalarin yogun olarak meydana geldigi ilk 20 güzergahtaki tedbirler, daha etkili ve yogun sekilde planlanacak ve bu güzergahlarda arada kontrolsüz alanlar birakilmayacak sekilde birbirinin devami niteliginde ekipler görevlendirilecek. Resmi tatil süresince özellikle trafigin yogunlasacagi (tatilin baslangiç ve bitis) tarihler basta olmak üzere helikopter, dron ve IHA türü hava tasitlarindan trafik düzenleme ve denetleme faaliyetlerinden azami sekilde yararlanilacak.

- Uykusuz yolcu otobüs soförleri araç disina davet edilecek

Yolcu otobüslerinin karistigi ölümlü ve yaralanmali trafik kazalarinin yogun olarak meydana geldigi 02.00-08.00 saatleri arasinda, uykusuzluk ve yorgunluga bagli olusan dikkat kaybina ek olarak günün ilk isiklarinin sürücüler üzerinde yarattigi rehavet ile kaza riskinin daha fazla artmasi nedeniyle özellikle 05.00-07.00 saatleri arasinda soförlerin araç disina davet edilerek, gerekli kontroller ile bilgilendirmeler yapilacak.

Ayrica, otobüslerde emniyet kemeri kullanimina iliskin denetimlere agirlik verilerek, yolcular otobüslerin karistigi trafik kazalarinda araçlarin devrilmesi ve araçtan disari savrulmalarinin önlenmesi amaciyla emniyet kemeri kullanmalari, soförler ise tasit kullanirken cep telefonu ile konusmamalari konularinda bilgilendirilecek.

Mevsimlik tarim isçilerini tasiyan araçlarin 24.00-06.00 saatleri arasinda sehirler arasi yolculuk yapmalarina izin verilmeyecek. Motorlu bisiklet ve motosiklet kullanicilari üzerinde koruma basligi ve gözlügü, diger araçlarda ise emniyet kemeri ve çocuk baglama sistemleri kullanimina iliskin farkindaligi artirmak amaciyla egitim ve denetim faaliyetleri bir arada yürütülecek.

Çocuklarin, cadde ve sokaklarda bulunabilecegi göz önünde bulundurularak, tasit-yaya kazalarinin yogun oldugu bölgelerde, yayalarin trafikteki güvenligini olumsuz etkileyen uygunsuz bekleme ve parklara izin verilmeyecek.

Yaya kaldirimlari, yaya geçitleri, kavsak sistemleri, engelli rampalari üzerine ve önüne park etmis araçlar kaldirilacak. Modifiye edilmis araç, uygunsuz egzoz ve isik donanimlari ile harici ses sistemi kullanilmasinin önlenmesi amaciyla hedef bölge ve saatlerde denetimler yapilacak, tespit edilen araçlar trafikten men edilecek.

Araç trafigi ve yaya trafiginin de yogunlasacagi degerlendirilen sehitlik, mezarlik ve alisveris merkezleri gibi alanlarda yaya güvenligi de saglanacak.