Paris sokaklarinda çöp yiginlari gündelik hayatin bir parçasi haline geldiEsra Taskin- Baskentin bazi bölgelerinde temizlik isçilerinin grevi nedeniyle sokaklarda olusan çöp yiginlarinin arasindan geçenlerin, yayilan kokudan korunmak için maskelerle dolastigi göze çarparken kaldirimlarda da yigilan çöpler yüzünden vatandaslar, kimi zaman araç yolunu kaldirim gibi kullanmaya basladi - Temizlik isçileri, mesleklerinin "agir oldugu" ve reform geçtigi takdirde birçogunun planlanan emeklilik yasina v

Paris sokaklarinda çöp yiginlari gündelik hayatin bir parçasi haline geldiEsra Taskin- Baskentin bazi bölgelerinde temizlik isçilerinin grevi nedeniyle sokaklarda olusan çöp yiginlarinin arasindan geçenlerin, yayilan kokudan korunmak için maskelerle dolastigi göze çarparken kaldirimlarda da yigilan çöpler yüzünden vatandaslar, kimi zaman araç yolunu kaldirim gibi kullanmaya basladi
- Temizlik isçileri, mesleklerinin "agir oldugu" ve reform geçtigi takdirde birçogunun planlanan emeklilik yasina v

PARIS (AA) - ESRA TASKIN - Fransa'nin baskenti Paris'te temizlik isçilerinin grevi nedeniyle sokaklarda olusan çöp yiginlari, gündelik hayatin bir parçasi haline geldi.

Fransiz hükümetinin emeklilik yasini 62'den 64'e çikarmayi hedefleyen emeklilik reformuna karsi Paris'te temizlik isçilerinin grev ve gösterileri günlerdir devam ediyor.

Baskentin sokak ve kaldirimlarinda 7 bin tondan fazla çöp yigildi. Paris'in turistik bölgelerinden Gare de Saint-Lazare'de çöp yiginlarinin arasindan geçenler, yayilan koku sebebiyle maskelerle dolasmaya basladi.

Diger yandan kaldirimlarda da yigilan çöpler nedeniyle vatandaslar, kimi zaman araç yolunu kaldirim gibi kullanmak zorunda kaliyor.

Paris'in 6. bölgesinde ise kaldirimlarin üzerinde yaklasik her 5 metrede bir çöp yigini göze çarpiyor.

- Temizlik isçileri, tartismali emeklilik reformuna karsi

Hükümetin emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi hedefledigi ve ülke genelinde ocak ayindan bu yana 8 kez kitlesel greve neden olan reforma karsi Paris'te temizlik isçileri, bu ay basinda greve gitti.

Temizlik isçileri, mesleklerinin "agir oldugunu" ve reform geçtigi takdirde birçogunun planlanan emeklilik yasina varmadan hayatini kaybetmis olacagini dillendiriyor.

Hükümet ise Paris sokaklarinda olusan çöp yiginlarindan belediyeyi sorumlu tutuyor.

Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, kentte olusan binlerce ton çöp yiginina atifta bulunarak, “Aydinligin sehri (Paris) çöp daglari altinda can çekisiyor.” ifadesini kullandi.

Içisleri Bakani Gerald Darmanin de müdahale etmesi konusunda belediyeyi uyardi ve aksi takdirde devreye girecegini açikladi.

Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Darmanin'in talebiyle Paris Belediyesine ihtarname gönderdi.

Belediye Baskani Anne Hidalgo ise temizlik isçilerinin ilave iki yil daha çalismayi istememe haklarinin oldugunu savundu ve Bakan Darmanin'in talebini yerine getirmeyeceklerini ifade etti.