Paraguay'in seçilmis Devlet Baskani Pena, Venezuela ile iliskileri düzeltecekSinan Dogan

Paraguay'in seçilmis Devlet Baskani Pena, Venezuela ile iliskileri düzeltecekSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Güney Amerika ülkesi Paraguay'da 1 Mayis'ta düzenlenen devlet baskanligi seçimlerinden zaferle ayrilan Santiago Pena, Venezuela ile bozulan iliskileri yeniden tesis edeceklerini açikladi.

BBC Mundo'ya degerlendirmelerde bulunan Pena, Venezuela ile 2019'da bozulan iliskilerin yeniden düzeltilecegini, Çin ile ticaretin arttirilacagini ve Tayvan ile diplomatik baglarin koparilmayacagini söyledi.

Paraguay Devlet Baskani Mario Abdo Benitez'in 2019'da Venezuela ile diplomatik iliskileri kesmesine deginen Pena, "Son seçimlerde olan oldu. Juan Guaido, (eski Meclis Baskani) devlet baskanligi için bir girisimde bulundu ancak basarili olamadi. Paraguay'in, Venezuela halkiyla iliskilerini düzeltmesi gerektigine inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Pena, Venezuela'da özgür seçimleri desteklediklerini belirterek, "Bugün Venezuela'da tek bir devlet baskani var, o baskanin adi Nicolas Maduro'dur, baska alternatif yok. Halk, kendi iradesiyle seçimini yapmalidir. Bu yüzden Venezuela ile çalismak zorundayiz." dedi.

Venezuelali yetkililerle dogrudan iliski kurmak istediklerini kaydeden Pena, Caracas'ta Paraguay Büyükelçiligini yeniden aktif hale getireceklerini söyledi.

- Çin ile iliskiler

Paraguay'in Çin için önemli bir pazar oldugunu vurgulayan Pena, "Çin, Paraguay'daki en büyük soya fasulyesi alicisidir, bir kamu sirketi araciligiyla ülkede faaliyet gösteriyor ve sirkete yönelik herhangi bir kisitlama yok. Ticaretin daha da artmasi için adimlar atacagiz." diye konustu.

Pena, Tayvan ile çalismaya devam edeceklerini ve diplomatik iliskileri koparmayacaklarini belirtti.

ABD ile tarihsel olarak çok basarili bir iliski sürdürdüklerini hatirlatan Pena, devlet baskanligi süresince iki ülke iliskilerinin daha da ilerlemesi için gayret göstereceklerini kaydetti.

Seçimlerde en yakin rakibine 17 puan fark atarak devlet baskanligi yarisini önde tamamlayan Pena, 15 Agustos'ta Devlet Baskani Mario Abdo Benitez'den görevi devralacak.