Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo hayatini kaybettiAhmet Furkan Mercan

Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo hayatini kaybettiAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Japon yazar Kenzaburo Oe, 88 yasinda öldü.

Japon yayinevi Kodansha'dan yapilan açiklamaya göre, Ocak 1935'te batidaki Ehime eyaletinde dogan Kenzaburo yasamini yitirdi.

Tokyo Üniversitesi'nde Fransiz edebiyati egitimi alan ve 1957'de ilk eseri yayimlanan Kenzaburo, ertesi yil 23 yasindayken ülkesinde "Akutagawa Edebiyat Ödülü"nü kazandi.

Kenzaburo, "siirsel bir güçle, yasam ve masalin, günümüz insaninin içinde bulundugu çikmazin rahatsiz edici bir resmini olusturmak için yogunlastigi hayali bir dünya olusturdugu" degerlendirmesiyle 1994'te Nobel Edebiyat Ödülü'ne layik görülen ikinci Japon yazar oldu. Kawabata Yasunari, 1968'de Nobel Edebiyat Ödülü aldi.

Japon yazarin rapor niteliginde kabul edilen, 1965'te yayimlanan "Hirosima Notlari" ve 1970'te yayimlanan "Okinawa Notlari" eserlerinde savasin ve nükleer silahlarin korkunçluguna dikkati çektigi biliniyor.

- Sosyal ve siyasi aktivist

Aktif yazarliginin yani sira sosyal ve siyasi olaylarin içinde de yer alan Kenzaburo, Japonya'da barisçil anayasa taraftarligi ve nükleer güç karsiti görüsleriyle tanindi.

2004 yilinda savas karsiti "Madde 9 Birligi" sivil hareketini kuran Kenzaburo, ülkesinin savas karsiti anayasasinin muhafaza edilmesi için Japon hükümetine çagri yapti.

Kenzaburo, 20 bin kisinin hayatini kaybettigi Mart 2011'deki Tohoku depremi ve Fukusima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki sizinti sonrasi, nükleer santrallerin kaldirilmasi talebiyle milyonlarca kisinin imza verdigi kampanyanin temsilcilerinden biri oldu.

Japon yazar, felaketin ardindan ABD merkezli The New Yorker dergisindeki yazisinda "Nükleer reaktörlerin insasi yoluyla insan yasamina ayni saygisizligi sergileyerek hatalari tekrarlamak, Hirosima kurbanlarinin hatirasina en kötü ihanet." ifadesini kullandi.

Kenzaburo Oe, Ikinci Dünya Savasi sonrasi dönemde Japonya'nin en ünlü modern edebiyatçilarindan biri kabul ediliyor.

Yazarin öne çikan eserlerinin arasinda 1964'te yayimladigi, engelli dogan bir bebegin babasinin yasadigi bunalimi anlatan ve yari otobiyografi seklinde nitelendirilen "Kisisel bir Sorun" ile 1967'de yayimladigi, iki erkek kardesin çocukluklarini geçirdigi, atalarinin ormanlik evine geri dönmeleri sonrasi yasadiklari huzursuz iliskileri kaleme aldigi "Sessiz Çiglik" bulunuyor.