Meksika Devlet Baskani Obrador, ABD'yi ülkesinde casusluk yapmakla suçladiNuri Aydin

Meksika Devlet Baskani Obrador, ABD'yi ülkesinde casusluk yapmakla suçladiNuri Aydin

MEXICO CITY (AA) - Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, ABD'yi, ülkesinde casusluk faaliyetlerinde bulunmak ve iç islerine müdahale etmekle itham etti.

Obrador, Sinaloa kartelinin 28 üyesine yönelik ABD'ye yüklü miktarda fentanil kaçirma suçlamasina dair bilgilerin ABD'li istihbaratçilar tarafindan Meksika'da elde edildigini, ülkesinde yabanci istihbarat elemanlarinin olamayacagini kaydetti.

Sinaloa sorusturmasinin "istismarci ve kibirli bir müdahale oldugunu ve hiçbir sartta kabul edilemeyecegini" vurgulayan Obrador, fentanilin Meksika'da üretilmedigini, bunun ABD'nin sorunu oldugunu belirtti.

Obrador, ülkesinde halkin güvenligini saglamalarinin öncelikleri oldugu ve daha sonra fentanil kaçakçiligiyla mücadelede ABD ile isbirligine girebileceklerini ifade etti.

Öte yandan, ABD Uyusturucu ile Mücadele Idaresinin (DEA), eski Savunma Bakani Salvador Cienfuegos, "para aklama ve uyusturucu kaçakçiligi" suçlamalariyla 16 Ekim 2016'da ABD'de gözaltina alinmisti.

Enrique Pena Nieto'nun devlet baskani oldugu dönemde 2012-2018 yillarinda savunma bakanligi görevini yürüten 72 yasindaki Cienfuegos, söz konusu dönemde "H-2" adi verilen uyusturucu sebekesinin ABD'ye yasa disi yollardan uyusturucu madde sokmasina ve bu ticaretten elde edilen kara paranin aklanmasina yardimci olmakla suçlanmisti.

Davaya bakan New York Federal Bölge Mahkemesi, Meksika yönetiminin eski bakanin yargilanmasinin iki ülke arasindaki adli isbirligini zedeleyecegine iliskin uyarisinin ardindan savciligin talebiyle 18 Kasim 2021'de suçlamalarin düsürülmesine karar vermisti.