Libyali Amazigler, kisitli imkanlarina ragmen depremzedeleri unutmadiAydogan Kalabalik- Hayirsever Fethi Gaffaz: - “Kampanya çok basarili oldu. Ayni ve maddi yardimlar yapildi. Elbiseler, battaniyeler, giyecekler gibi herkes sartlari dahilinde elinden gelen yardimi yapti”

Libyali Amazigler, kisitli imkanlarina ragmen depremzedeleri unutmadiAydogan Kalabalik- Hayirsever Fethi Gaffaz:
- “Kampanya çok basarili oldu. Ayni ve maddi yardimlar yapildi. Elbiseler, battaniyeler, giyecekler gibi herkes sartlari dahilinde elinden gelen yardimi yapti”

TRABLUS (AA) - AYDOGAN KALABALIK - Libya'nin kuzeyinde yasayan Amazig halki, kisitli imkanlarina ragmen Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenenler için seferber oldu.

"Asrin felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin ardindan, siyasi krizin sürdügü Libya'da depremzedelere yardim için çesitli kampanyalar baslatildi. Baskent Trablus’un 100 kilometre batisindaki Zuvara kentinde yasayan Amazig halki da içinde bulunduklari zorlu kosullara karsin depremzedeleri unutmadi.

“Bir hurma yarisi bile olsa” sloganiyla kampanya baslatan Amazigler, toplanan bagislari Türkiye'nin Trablus Büyükelçiligine teslim ederek depremzedelerin dertlerine çare olmaya çalisti.

Zuvara'daki hayirseverlerden Adil Fatiys, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Libya’daki ekonomik sikintilara ragmen halkin, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yardim gönderme konusunda duyarli davrandigini söyledi.

Ülkede çalisanlarin ücretlerinin ödemesinde yasanan gecikmelere ve insanlarin gelirlerinin düsmesine karsin, bölgedeki halkin depremzedeler için yardimlarini esirgemedigini vurgulayan Fatiys, çocuk, genç ve yasli herkesin elinden geleni yapmaya çalistigini ifade etti.

Bazi çocuklarin kumbaralarini yardim çadirlarina getirdiklerini aktaran Fatiys, biriktirdikleri parayi kendilerine vererek, “Bunu Türkiye’deki çocuklara ulastirin.” dediklerini dile getirdi.

Bölge sakinlerinden Fethi Gaffaz da Zuvara halkinin, asrin felaketinden etkilenenler için çok üzüldügünü ve bölgeye yardim göndermek için çaba sarf ettigini anlatti.

- "Bir hurma yarisi bile olsa"

Kentte faaliyet gösteren Sirac Hayir Cemiyeti adina Türk ve Suriyeli depremzedeler için bir yardim çadiri kurarak, “Bir hurma yarisi bile olsa” sloganiyla kampanya baslattiklarini belirten Gaffaz, “Kampanya çok basarili oldu. Ayni ve maddi yardimlar yapildi. Elbiseler, battaniyeler, giyecekler gibi herkes sartlari dahilinde elinden gelen yardimi yapti.” dedi.

Kentte toplanan 35 ton civarindaki ayni yardimlari paraya çevirerek, Türkiye’nin Trablus Büyükelçiligine teslim ettiklerini aktaran Gaffaz, toplanacak diger ayni yardimlarin ise farkli yardim kuruluslariyla birlikte Türkiye’ye gönderilecegini kaydetti.

- Libya’da yaklasik 600 bin Amazig var

Libya’nin daha çok kuzey bölgelerinde yasayan Amazigler (Berberiler) Arapçanin disinda kendi yerel dilleri ve alfabeleri kullaniyor. Libya’daki nüfuslarinin yaklasik 600 bin oldugu belirtilen Amazigler, yogunlukla ülkenin Zuvara, Cadu ve Yefrin gibi kentlerinde yasiyor. Kendilerine "Berberi" denilmesinden hoslanmayan Amazigler, Kuzey Afrika’da Libya disinda Tunus, Cezayir ve Fas’ta da bulunuyor.